Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kto nie czyta dziecku ksiazek ?

Polecane posty

Gość gość

Z jakiego powodu i czy maluchy maja problemy z mowa ?

Gość gość
mi rodzice nie czytali i jestem normalna, głupia moda na czytanie

Gość gość
Moja mama mi czytała 30 lat temu, wtedy też była moda? Czytałam i czytam swoim dzieciom, zaczęły mówić dużo szybciej od rówieśników, mają niesamowitą wyobraźnię i łatwo się uczą.

Gość gość
Do tej co rodzice jej nie czytali, ile rocznie książek czytasz?

Gość gość
Do tej co rodzice jej nie czytali, ile rocznie książek czytasz? xxx fizycznych ,drukowanych ksiązek w ogole nie czytam bo oczy mnie bolą, czytam CZASAMI ebooki, srednio 1 na miesiąc, ostatnio nic nie czytałam bo nie mam czasu... czytam raczej ciekawostki naukowe, publikacje naukowe na pewnym anglojęzycznym forum związanym z medycyną Nie uwazam sie za idiotke, wrecz przeciwnie. Mam znajomą, która czyta non stop ksiązki a jest tępa jak but, nie wie nic o swiecie, typowy zmanipulowany przez media 'leming' popierajacy to co akurat jest modne, wielka obrończyni muzulmanow, murzynow i ''postępu'' szkoda gadać

Gość gość
aha, no to już widac kto tu nie czyta i jak to sie ma do poglądów:)

Gość gość
Czytanie kształtuje wyobraźnie, inteligencję emocjonalną, postrzeganie świata, daje odskocznie i relaks. Jak widać niektórzy nie wiedzą co to za pojęcia, które wymieniłam.

Gość gość
Czytanie dziecku buduje wspólnotę przeżyć ale po co czytać dziecku, to dyrdymały :P

Gość auhot
Moje dziecko nie lubi czytania, nie slucha, zamyka ksiazki. Zawsze tak bylo. Woli zeby z nim rozmaeiac albo mu cos opowiadac

Gość gość
Moja mama mi czytała, ja uwielbiam czytać. Czytam moim dzieciom i mam nadzieje, ze również czytać będą w przyszłości. Szybko zaczęli mówić, mają niesamowita wyobraźnię. A czytane bajki nieraz skłaniają nas do dyskusji na róż e tematy

Gość gość Olga Rudzka
Ja tez nie pamietam poza moze 2 przypadkami zeby mi mama czytala. Skonczylam studia ekonomie, jestem wygadana. Moje dziecko tez nie slucha bo jest jeszcze male ale pewnie jak bedzie miec te 3 , 4 lata to zacznie. Te maluszki nie usiedza chwili. Wiec moze lepiej duzo do dziecka mowic i tlumaczyc zanim cos wiecej sie skupi.

Gość gość
Czytałam dziecku od kiedy słyszało, czyli połowie ciąży. Nie uważam, że 2 letnie dziecko mogłoby być za małe na książki.

Gość gość
To, że dziecko nie siedzi przy książce i nie patrzy na obrazki nie znaczy, że nie słucha a czym później zacznie się czytać, tym ciężej będzie przekonać dziecko do książek.

Gość gość
mi mama czytała, ja czytałam synom, jeden syn dużo czyta (jak ja), drugi dużo mniej- przeważnie opowiadania i komiksy w czytaniu nie chodzi tylko o nawiązywanie więzi, dzięki książkom ma się bogatsze słownictwo, więcej się wie tak ogólnie, rozbudza ciekawość i chęć ''drążenia tematu''- rozwija się zainteresowania, uczy poprawnego wysławiania się i w dodatku daje dużo przyjemności, nie wyobrażam sobie życia bez książek mam nieczytającą koleżankę, fajna, wygadana, ale słabiej kojarzy, nie zna słów, które np. ja nie wiem skąd znam, robi błędy językowe- to wychodzi głównie wtedy gdy gramy w scrabla

Gość gość
Mnie smieszy jak ktos czyta niemowlakom, wiele razy na kafe widzialam jak ktos opisuje dzien z np 5 mcznym dzieckiem i jest punkt czytanie ksiazeczki, po co? ??? I jak to wyglada, uklada sie niemowlaka i czyta? ??

Gość gość
Po co się czyta niemowlakowi, tyle razy pisałam że już mi się nie chce znów pisać (jest nawet wyżej), możesz poszukać w internecie jak ten tema aż tak cię frapuje. Mogę napisać jak to wyglądało. Brałam swoją ulubioną książkę z wierszami i piosenkami klasyków dla dzieci, jak dziecko było maleńkie miałam jeszcze książki biało czarne i szmaciane z metkami, lustereczkiem itd. wracając do czytania, małe niemowlę do 3-4 miesiąca leżało normalnie na łóżku ze mną, jak było starsze, to siedziałam tak aby cały czas widział ilustracje, co kilka wierszyków śpiewałam piosenkę, dziecko patrzyło najczęściej na mnie, na moje usta, mimikę twarzy podczas czytania, pacało rączką książkę itd. jak zaczynało być mobilne kładłam na macie czy na podłodze i czytałam jak bawiło się, koło roku już mieliśmy nawyk wieczornego czytania i dziecko pokazywało co jest w książce, najpierw łapką a później paluchem. Co do zalet czytania, mając 7-8 miesięcy potrafił podać mi co prosiłam, np. piłkę, misia, samochodzik, klocka praktycznie wszystkie zabawki jakie miał w zasięgu ręki, mając 9 - 10 miesięcy mówił mama, tata, baba, papa, dzidzia, mniam, robił kosi kosi, do roku dużo, dużo więcej mnóstwo dźwiękonaśladowczych, można było się z nim dogadać, rozwój był niesamowity. Na półtora roku rozgadał się zdaniami, na 2 lata śpiewał piosenki, o wiedzy nie wspomnę itd. Uważam, że połowa sukcesu, to czas spędzony z dzieckiem przy czytaniu.

Gość gość
Czytałam synowi od urodzenia. Czasami wierszyki i książeczki dla dzieci - klasyka jak Tuwim czy Brzechwa, czasami moje książki. Mówić zaczął dość późno i do dzisiaj nie lubi czytać książek. Ale może to tylko wyjątek potwierdzający regułę.

Gość gość
"Po co się czyta niemowlakowi, tyle razy pisałam że już mi się nie chce znów pisać (jest nawet wyżej), możesz poszukać w internecie jak ten tema aż tak cię frapuje." Ludzie, którzy sami nie czytają nie zrozumieją tego. :)

Gość gość
A sama czytasz dużo książek?

Gość gość
Dokładnie, książka to zbędny gadżet do zbierania kurzu na półkach. W zeszłym roku statystyczny Polak nie przeczytał nawet całej książki, o czym to świadczy?

Gość gość
Pytanie o książki, do osoby z 9,04

Gość gość
Tak, ja uwielbiam czytać. Mogłabym codziennie po pracy nic nie robić tylko czytać. Niestety, syn nie przejął po mnie tej miłości.

Gość gość
Mój brat też nie czyta a mama czytała nam. Ja za to czytam swoim dzieciom i sama uwielbiam, tak samo mój mąż.

Nie rozumiem jak można nie czytać. Wspólne czytanie służy obu stronom. Dzieci się lepiej rozwijają a rodzice budują więź. Wspólny czas szybko mija i nie wróci. Więc trzeba go dobrze wykorzystać.

Gość gość
Moja mama bardzo dużo mi czytała, nie wyobrażam sobie nie czytać mojemu dziecku. Ono uwielbia książki.