Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy katolicy powinni wierzyć we wszystko co głosi kk?

Polecane posty

Gość gość

jak mohery? katolicy czy przestrzegacie wszystkich zakazów i nakazów kościoła?

Gość gość
Katole żyją wg przykazań z biblii, a nie na postawie co klecha na ambonie powie.

Gość gość
to chyba chrześcijanie tylko w Biblie wierzą

Gość gość
katolicy żyją wg zaleceń kościoła katolickiego.

Gość De Vis
Przestrzegamy, bo nauki KK są oparte na słowach Jezusa i mamy pokorę wobec osób duchownych, które są bardziej doświadczone i obeznane w temacie niż my. Natomiast nie należy mylić posłuszeństwa ze ślepotą. Jeżeli by się zdarzyło, że któraś z nauk KK jawnie i w sposób oczywisty byłaby sprzeczna z Biblią i naukami Boga (co mało prawdopodobne), to wtedy każdy z nas ma swój rozum i myślę że nikt by takich nauk nie słuchał.

Gość De Vis
[gość 22:06] Katolicy to chrześcijanie:)

Gość gość
katolik ma stosowac się do tego co mówi mu kościół katolicki i nie ma prawa interpretować słów kapłana. on tak mówi i tak ma być.

Gość gość
oczywiście że katolicy żyją sobie jak to w życiu , raz tak raz siak :) grunt że w przeciwieństwie do tych co w nic nie wierzą mają jakieś zasady czegoś się trzymają mają jakiś tam honor oraz strach przed karą bożą :) nie wszyscy rzecz jasna ale religia jest tym dobrym ,że trzyma nie raz najgorszych zwyrodnialców w mniejszych czy większych ryzach a taki ktoś co żyje tylko dla siebie i w nic nie wierzy , sądzi i uważa że może robić co chce bo i tak żadnej kary nie poniesie prócz tej udowodnionej mu przed sądem ! Religia jest potrzebna , dla jednego bardziej dla drugiego mniej ale gdyby jej nie było , ludzie mordowali by gwałcili okradali chodzili na golasa po ulicy i uprawiali seks gdzie popadnie ! zwłaszcza w obecnych czasach gdzie tolerancją okrywa się najgorsze występki ludzkie a ich przykładami są najwyżsi rangą sprawujący rządy na tym świecie !

Gość gość
wszyscy katolicy to chrześcijanie ale nie wszyscy chrześcijanie to katolicy. katolik jest zobowiązany do słuchania i stosowania się do nauk kk.

Gość gość
W epoce mroku i ciemnoty religia jest najlepszym przewodnikiem ludzi, tak jak w noc ciemną choć oko wykol najlepszym przewodnikiem będzie ślepiec. On zna wszystkie drogi i ścieżki lepiej aniżeli człek, który widzi. Kiedy jednak nastaje dzień, głupotą jest posługiwać się starymi ślepcami w roli tego, który idzie na przedzie.

Gość gość
tak więc ja wychowany w kk nie stosuję się do tego co mi narzuca się zwłaszcza od osób takich jak księża - którym daleko do świętości oraz przestrzegania praw bożych :) jacy nauczyciele - tacy ucznie

Gość gość
Teoretycznie,jestem zobowiązana do przestrzegania tego co mówią księża.Praktycznie nie robię tego,tzn.w większości robię ale nie wszystko.Jak to możliwe?Mój Bóg, nie jest chyba Bogiem katolickich księży ale ponieważ zostałam wychowana w wierze katolickiej,postanowiłam swoją wiarę praktykować właśnie w KK.

Gość gość
jedna uwaga. jeśli ktoś nie stosuje sie do zasad wiary katolickiej czyli np nie słucha pasterzy, to nie jest katolikiem, bo katolik to osoba stosującą się do zasad kk. myślę, że to proste i łatwe do zrozumienia.

Gość gość
dla katolika wyrocznią jest Katechizm Kościoła Katolickiego. tam wszystko jest dokładnie opisane.

Gość gość
to chyba większość polskich katolików według waszego rozumowania jest tak naprawde tylko chrześcijanami bo mało kto przestrzega chociażby nie uprawiania seksu przed ślubem

Gość gość
chrześcijanie też nie mogą przed ślubem. w Polsce tak naprawde jest ok 25-30% katolików a i to wg mnie jest zawyżona liczba. reszta uznaje że są katolikami ale tak naprawde nie są nimi.

Gość gość
*po ślubie miało być oczywiście:pd

Gość gość abc
czy katolicy powinni wierzyć we wszystko co głosi kk? x x x owszem gdy KK głosi to co jest zawarte w Piśmie św. ale kiedy za przyczyną fałszywego proroka obecnego Franciszka KK przestanie z czasem głosić Słowo Boże zawarte w Biblii wówczas chrześcijanin wierzy Słowu Bożemu zawartemu w Biblii i w obecnie objawionej Księdze Prawdy na str ostrzezenie.net a owa Księga Prawdy, że zostanie objawiona na koniec czasów jest opisana w Księdze Daniela w Piśmie św.

jezeli chcecie byc szczesliwi to powiniscie stosowac sie do nauk jezusa bóg jest pierwszym homofobem

Gość gość
katolik niestety musi wierzyć we wszystko czego naucza papież. nie ma innego wyjścia bo inaczej automatycznie stawia się poza kościołem

Gość gość
"czyli np nie słucha pasterzy, to nie jest katolikiem," Zapraszam posłuchać naszego proboszcza=pasterza:O:O:Opoznasz wszystkich jego znajomych ,których znał w dawnych czasach i dowiesz się jak wyglądali ,czym się zajmowali, ile mieli dzieci itp....,wysłuchasz wyjącego śmiechu z jego własnych żartów,które tylko On sam rozumie,obejrzysz szopkę którą robi z Mszy Św. itp....a po tym pogadamy o tym jeszcze raz.....

Gość gość
nie ma o czym pogadać. katolik am słuchac i już. zawsze możesz sie wypisac.

Gość gość
wszystko weryfikuje Pismo św.

Gość gość
papież (ziemski przedstawiciel św. Piotra) jeśli zboczy z drogi wg Słów Słowa Bożego wówczas nie jest już pasterzem, który prowadzi do Boga

Gość gość
interpretacja Pisma Świętego należy do KK.

Gość gość
co weryfikuje pismo święte jak też podobno księża w nim łapy maczali?

Gość gość
"katolik am słuchac i już. zawsze możesz sie wypisac. " Tak !Już!Zadzieram kiece i lece!

Gość gość
interpretacja Pisma Świętego należy do KK. x x x owszem ale interpretacja zgodna ze Słowem Bożym a nie z własnym "widzi mi się"

Gość gość
co weryfikuje pismo święte jak też podobno księża w nim łapy maczali? x x x Pismo św. weryfikuje prawdę czy dane słowa kapłana pochodzą od Boga czy nie