Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dorissh

wysokie tętno w ciąży

Polecane posty

Gość dorissh

Cześć Dziewczyny Mam problem z wysokim tętnem. Jestem w 32 tc i od kilku tygodni moje tętno szaleje. Max wartość osiągnęło nawet 166 (tyle najwięcej udało mi się zmierzyć). Na ogół mam mam tętno między 80 a 100 (to znaczy teraz w ciąży). Dzisiaj na przykład przy zwykłej czynności jaką jest ubieranie się podskoczyło mi do 130, mimo że od ponad tygodnia biorę Concor Cor - lek na zwolnienie pracy serca. Idę dziś na wizytę do dobrego kardiologa (przynajmniej taką mam nadzieję, że jest dobry, na pewno jest polecany). Mam pytanie do tych mam, które miały podobny problem. Czy Wasze tętno po rozwiązaniu wróciło do normy? To jest moja III ciąża a w dwóch poprzednich nie miałam takich problemów.

Gość gość
Dorknelo mnie to w pierwszej ciąży. Urodzilam w październiku 2013. W ciąży puls kolo 90 do 110 przy normalnym lezeniu rano w łóżku siedzeniu i czytaniu gazety itp. Robienie czegos skutkowalo pulsem 140-160. Zostalo do dzis. Mój puls w spoczynku to 85-95. Czasem osiąga ponad 100. Jestem po wizycie u kardiologa. Ćwiczenia plus magnez wit d3 i jak skoczy to propranolol 1x dzień. Mam mala niedomykalnosc zastawki trójdzielnej , dowiedziałam sie o tym w roku 2011. Zachodzac w ciaze wazylam 59kg na koniec 71,5. 2msc po znów 59 .teraz waze 62. Jakos jak są upaly chyba woda sie zatrzymuje. Gruba nie jestem. Mam 24lata przez 12 cwiczylam karate, jestem instruktorem i cwiczac nigdy takich problemów nie miałam. Są nie wiem dlaczego tak jest. Wiem tylko ze szybko się mecze zawsze mi za ciepło i mam czasem kołatania serca .

Gość dorissh
Dziękuję za odpowiedź. Nie wiem co robić bo wiem, że będę musiała zejść z tego leku przed porodem (wpływa na znieczulenie a ja będę miała cc) no i podczas karmienia nie jest wskazany. Strasznie mnie to martwi bo ja też nigdy takich problemów nie miałam. Poprzednie ciąże bez tachykardii i najbardziej boję się, że mi tak zostanie. Strasznie to jest niekomfortowe :( idę dziś do tego wybitnego kardiologa i zobaczymy co powie. Mam nadzieję, że mi powie w końcu coś mądrego bo ciągle słyszę to samo, to znaczy nikt nic nie wie bo ciąża to taki wyjątkowy stan!

Gość gość
To ja od wypowiedzi wyżej.Jak już wrócisz od tego kariologa to napisz prosze co ci powiedział.Jestem ciekawa bo planujemy w ciągu 3lat drugie dziecko i tez sie martwie jak to bedzie z tym moim pulsem:(

Gość dorissh
Info po wizycie: echo serca ok, serce jest zdrowe. Tachykardia to zupełnie normalny stan w ciąży a lekarz nie wierzy, że moje tętno osiągnęło wartość aż 160 bo takie tętno to mają sportowcy w trakcie wysiłku. To znaczy lekarz powiedział, żeby nie wierzyć aparatowi do mierzenia ciśnienia i mierzyć samemu tętno na ręku. Jak ja dotykałam do klatki piersiowej to miałam wrażenie, że moje serce wykonuje nawet 200 uderzeń :-( lekarz kazał mi odstawić beta-bloker bo powiedział, że taka niska dawka i tak w niczym nie pomoże (1,25 mg) a poza tym uważa, że nie ma potrzeby go brać. Generalnie według lekarza za tachykardię odpowiadają ciąża, pogoda i stres (ja mam go ostatnio dużo). Zalecił holter i mam przyjść na kontrolę ale tylko jeśli wynik będzie zły. Jeśli będzie dobry to nie ma potrzeby. Mam brać magnez, potas i przede wszystkim wyeliminować stres.