Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fanopery

słucha ktoś black metalu?

Polecane posty

Gość fanopery

słucha ktoś klasycznego black metalu ( np mayhem, darkthrone, emperor). Mam 30 lat i na codzień słucham opery, więc jestem zupełnie nie z tych klimatów, a ostatnio zachwyciłem się taką płytką zespołu emperor: http://www.amazon.com/Anthems-To-The-Welkin-Dusk/dp/B00066FMZQ Stopniowo poznaję inne zespoły.

Gość gość
Ja słucham.

Gość gość
ok, może popiszemy. Sam jestem początkujący w tej materii...

Gość gość
Ale o czym chcesz pisać? Youtube nie masz?

Gość gość
ja słucham undergroundowego Black Metalu, głównie War Metalu typu Blasphemy, Beherit, Morbosidad, Bestial Warlust, Bestial Raids, Revenge, Black Witchery, Impiety, Deiphago itp., ale także pierwszej fali z lat 80-tych i NSBM.

Gość gość
co Ci się podoba w tej muzyce, co ją wyróżnia od innych?

Gość fanopery
uważacie, że jest jakiś związek między światem opery a black metalem?

Gość gość
Ja kiedyś słuchałam Bathory'ego :))

Gość fanopery
Bathory to zdaje się jeden z protoplastów blacku. Nie wiem, może się mylę, dopiero poznaję tą muzykę.

Gość gość
Jedyny związek to kiczowatość obu tych gatunków muzyki.

Gość gość
fanopery dziś Owszem, to zespół z lat 83- 2004, dał podwaliny pod black metal. Choć późniejsze płyty nagrane zostały w nurcie viking.

Gość gość
Jedyny związek to kiczowatość obu tych gatunków muzyki. haha dawno się tak nie uśmiałem.:) mówiąc poważnie myślę jednak, że jakieś związki muszą być.

Gość gość
Miza masz rację, ale że się tak potocznie mówi zespół, no to zespół :D

Gość gość
Drugi związek to taki, że wykonawcy obu tych gatunków mają pomalowane twarze. Z czego wynika pierwszy związek :-)

Gość gość
Opera to najwyższa forma muzyki.Jak można porównać Verdiego Pucinniego Hendla Donizettiego z jakims metalem ? Ich muzyka żyje trzysta lat jak Hendel i cały czas fascynuje

A metal istnieje od 40 lat(black metal od 25) i cały czas fascynuje, w przeciwieństwie do popowych bzdetów z radia :) poza tym black metal to ciekawa i trudna w odbiorze (dla nieosłuchanego odbiorcy), ambitna muzyka :)

Gość gość
Ale trzeba przyznać, że w muzie metalowej fajnie brzmią wstawki operowe , przykład Nightwish :)

Gość fanopery
ja nie jestem przecież jakimś geniuszem i to nie ja wymyśliłem, że osoby słuchające metalu i te słuchające muzyki klasycznej mają podobną wrażliwość. Niby na pierwszy rzut oka-czy raczej ucha- dziwne, ale coś w tym jest.

Gość fanopery
czytałem gdzieś, że jednym z protoplastów black metalu jest Wagner. Słucha ktoś zarówno blacku i muzyki klasycznej?

no dobra, od 30 lat :) Ale wtedy black metal w dzisiejszym rozumieniu był jeszcze bardzo niszowy(no chyba że Venom to black, bo np. Mercyful Fate w dzisiejszym rozumieniu na pewno nie), gwałtowny rozwój gatunku to dopiero lata 90 :)

Gość fanopery
widzę, że jesteś specjalistką:)

Gość gość
ja, troche, ale nie jestem specjalna fanka

Gość gość
Przede wszystkim, Black Metal nie narodził się w Norwegii, jak większość idiotów myśli. To tak dla jasności. "Ale wtedy black metal w dzisiejszym rozumieniu był jeszcze bardzo niszowy(no chyba że Venom to black, bo np. Mercyful Fate w dzisiejszym rozumieniu na pewno nie)" Black Metal w dzisiejszej formie, najbardziej spopularyzował Osmose Productions, aczkolwiek Ann Boleyn, która wydała w 1987 Bathory "Under The Sign Of The Black Mark" na rynek amerykański, dzięki czemu stał się popularniejszy.

Gość gość
Dead can dance i Arcana również polecam, moje ulubione :) Co do płyty "Under the sign of...", to producentem był Qurthon,a wytwórnia black mark powstała z jego inicjatywy :)

Gość gość
Tak, ale na rynku amerykańskim, ukazała się pod szyldem New Renaissance Records, którego właścicielką była basistka i wokalistka zespołu Hellion, Ann Boleyn.