Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość KUCHARZ 24 LATA

ROBIĘ DZISIAJ DOMOWY KECZUP PAPRYKOWY :)

Polecane posty

Gość KUCHARZ 24 LATA

MNIAM :) Akurat jest promocja na paprykę (market MILA) więc pomyślałem, że to zrobię bo normalnie jest dość droga papryka, a teraz kosztuje 7,50zł za 3kg. Sos paprykowy: 6kg papryki 2kg cebuli 1-1,5 szklanki oleju 1-2 główek czosnku sól, pieprz (ewentualnie słodka papryka suszona ostra lub chili) pół płaskiej łyżeczki ziół prowansalskich (nie ma być tego za dużo, żeby nie zdominować smaku papryki, to on ma przeważać) Cebule kroimy w kostkę, paprykę podobnie lub w paski/pół paski i przesmażamy na oleju do zeszklenia, wtedy dorzucamy ząbki czosnku (ząbki w całości lub przecięte na pół) oraz sól, pieprz lub suszoną paprykę oraz zioła prowansalskie i wszystko przesmażamy jeszcze 5minut następnie zalewamy dwoma szklankami wody, przykrywamy i niech się dusi 15-20minut. Następnie można już wyłączyć ogień a całość w garnku zblenderować :) Wtedy można jeszcze raz dosmakować, dodać jeszcze troszkę soli itp jeśli będzie potrzeba. Jeśli ktoś lubi może taki gęsty sos - keczup troszkę zakwasić octem, Ja tego nie robię :) Potem ładuje to w słoiki takie mniej więcej 200ml i pasteryzujemy przez jakieś 10-15minut od zagotowania tyle tylko żeby się nam słoiki zamknęły :) Keczup taki super smakuje do kanapek albo można też użyć go do zrobienia różnych dań, np wykorzystać jako sos do makaronu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
w PoloMarkecie też jest teraz papryka czerwona po 3.79zł za kg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
to można też wykorzystać jako sos do pizzy :) tylko wtedy warto dodać do niego tuż przed wyłożeniem na ciasto jeszcze trochę oleju

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja jeszcze dodaje do takiego sosu - keczupu, koncentrat pomidorowy i on właśnie fajnie całość i zagęści i troszkę zakwasi, wtedy nie potrzeba już octu :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×