Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy macie czasem tak, ze nie odczuwacie rzeczywistosci?

Polecane posty

Gość gość

Ja mam tak co chwile:-) tak jakby dusza i cialo byly rozdzielone

Gość gość
to przez internet

Gość gość
Watpie

Gość gość
ja nigdy. ale wiem, że niektórzy miewają takie odczucia. podobno to się łączy z bardziej emocjonalnym tokiem myslenia. czy jakoś tak ;)

Gość gość
Mam tak mogę być tu i tam kiedy chcę.

Gość gość
a jak to zrobić?

Gość gość
Ja rzadko mam tak, że odxzuwam rzeczywistość i to bardzo przykre momenty i tako szok mam wtedy, taka świadomość że zyje, najczęściej gdy zakręci mi się w głowie

Gość gość
Trzeba mieć bardzo otwarty umysł.

Gość gość
to się nazywa derealizacja albo depersonalizacja..zaburzenie psychiczne spowodowane jakimś czynnikiem najczęściej występuje po traumach, urazach psychicznych, przy atakach paniki, lęku itd...jeden czynnik to wywołuje a to zostaje i choć człowiekowi wydaje się ze już niczego się nie boi to ten stan powinien przejść to on dobrze wie ze tak nie jest..lęki , myśli itp wszystko się. składa w podświadomosci

Gość gość
Bez takich tragedii, tym można się bawić kiedy chcesz i jak chcesz. Trzeba mieć odpowiednią wrażliwość i to nie oznacza choroby. Aczkolwiek znajdą się tacy co chcieliby to leczyć bo sami są prości.

Gość gość
możesz być wtedy w innym wymiarze ,w innej rzeczywistości,

mi tez sie to zdarza, dwa-trzy razy do roku, zawsze znienacka i trwa to do okolo 20 sekund, bardzo nieprzyjemne uczucie, ciezko to wytlumaczyc komus... cos jakbym na chwile patrzyl na siebie z zewnatrz i zastanawial sie kim jestem, jak mam na imie, kim sa ludzie, ktorzy sa w danym momencue dookola i jaki mamy rok, gdzie jest to miejsce w ktorym sie aktualnie znajduje, i zauwazylem, ze jak akurat w tym czasie ktos cos do mnie mowi, to jakby mnie w srodku, w ciele nie bylo, zero reakcji, pusty, bledny wzrok jakbym byl pod wplywem jakichs narkotykow, jak bylem dzieckiem to te momenty mnie przerazaly, ale z wiekiem da sie do nich przyzwyczaic, jednak mimo to wolalbym nigdy sie nie dowiedziec, co to jest nieodczuwanie rzeczywistosci

Gość gość
Myslalam, ze tylko ja tak mam.... troche mi ulzylo. Czuje sie tak, jakbym tylko zyla oddychala ale nie mogla tego kontrolowac, a sama prawdziwa ja byla w srodku usilujac sie wydostac i zaczac podejmowac decyzje. W te wakacje mialam tak prawie przez caly czas

Gość gość
gość dziś Myslalam, ze tylko ja tak mam.... X Ja też :)

Gość gość
A macie moze na to jakas rade? Myslalam, ze to serio przez internet ale bedac na obozie bez internetu i potem na wsi nie zauwazylam zeby cos sie zmienilo;-/

Gość gość
J tak mam bo mi podali trucizne podczas operacji

Gość gość
Chyba po Mocarzu ;-)

Gość gość
ktoś jeszcze się wypowie ?

Gość gość
Ktoś już napisał co to jest-depersonalizacja/derealizacja i rzeczywiście jest następstwem traumy w przeszłości. Traumy z dzieństwa lub tej niuświadamianej i od razu piszę, dla jednego może być to bicie, dla drugiego operacja lub wyjazd na kolenie w dzieciństwie. To problem z integracją "ego", tożsamością. Czasem towarzyszy nerwicy i wymaga leczenia. Niekiedy mija samoistnie, jesli okliczności w życiu człowieka pozwoliły na zniwelowanie traumy chociaż w części.

Gość gość
ja tak miałam często w okresie dojrzewania potem to minęło

Gość gość
HWDP