Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co sądzicie o żołnierzach SS?

Polecane posty

Gość gość

Dla mnie byli to gladiatorzy II wojny światowej.

Gość gość
Najstraszliwsza maszyna do zabijania podczas 2 WŚ. Zabijali wszystko co się ruszało i nie było niemieckie. Wbijali do wioski, zbierali ludność, wrzucali wszystkich do jednej szopy, a potem ją podpalali.

Gość gość
co sądzę ? Że były to bestie, nie ludzie. Realizujące ślepo jakąś zbiorową paranoje. Nie jestem w stanie sobie wyobrazić że takie coś mogło się ot tak przypadkiem wytworzyć. To zbyt okrutne. Wierzę w demona i że on tam zadziałał jakąś nadprzyrodzoną siłą.

Gość gość
Żołnierze SS mieli największe morale. Ponieważ byli to ochotnicy, a nie ludzie z łapanki, to bili się z fantazją.

Gość gość
Wychowałam się w miejscu gdzie 2 km od domu jest las a w nim pochowane tysiące głów żydowskich dzieci. Życie przeżyłam w tym miejscu swoje dzieciństwo i młodość. Ot tak po prostu i powiem wam że to miejsce dla mnie jakby się głębiej zastanowić to jakaś abstrakcja dla mnie. Człowiek kiedy ma do czynienia z historyczną książką to beznamiętnie do niej podchodzi jakby to wszystko sie nie działo naprawdę, a przecież fakty mówią że to się działo naprawdę. No ale mimo to nie jestem w stanie jakby przyjąć do swojej głowy że to miejsce w którym sie wychowałam i które tak kocham to że tuż nie opodal się dział jakiś prawdziwy horror wykraczający poza jakieś logiczne rozumowanie. No i jakoś to wszystko nie dociera do mnie. Czasami mam tylko taką jakby migawkę że jakieś dziecko żyło i musiało czuć kosmiczne przerażenie kiedy mu odcinano głowe... Nie no nie potrafie sobie tego na dłuższą mete wyobrazić

Gość gość
NIC NIE WIECIE

Jednostki SS miały różnorodne przeznaczenie i odpowiednich do tego żołnierzy. My, jako Polacy spotkaliśmy się głównie z jednostkami tyłowymi, przeznaczonymi do wykonywania masakr i zastraszania ludności cywilnej. Dlatego nam SS kojarzy się wyłącznie, z bestialskim mordem bezbronnych. Na zachodzie i na froncie wschodnim, działały też frontowe jednostki SS. To byli doskonale wyszkoleni i zdyscyplinowani żołnierze. Obiektywnie trzeba przyznać, że walczyli bardzo dzielnie i bohatersko. Nie zmienia to faktu, że również dokonywali masowych mordów, nawet wobec żołnierzy amerykańskich.

Gość gość
Upowcy byli gorsi niż SS i nawet SS-manów szokowali swym okrucieństwem.