Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Niecierpliwiec_pinki

Późna owulacja a wiek ciąży

Polecane posty

Witajcie! Mam pytanie odnośnie ciąży "powstałej" ze spóźnionej owulacji. Generalnie cylke mam nieregularne. Czasem co 30 dni, czasem trwają 35... Ostatni okres miałam 5.08 , owulacja pojawiła się dość późno, ok 23.08 (miałam wszelkie możliwe objawy). Wiem też że to właśnie wtedy doszło do zapłodnienia. Teraz testy pokazują wyraźną drugą kreche ale w poniedziałek ginekolog nie widział pelęcherzyka . Czy to znaczy że wszystkie procesy w moim ciele będą zachodzić z opóźnieniem i ne jestem teraz na początku 6 a bardziej 5 tygodnia mimo, że oficjalnie wypadało by na 6 tydzień?

Gość gość
Owszem jesli owulacja wystąpiła później to i wiek ciazy jest późniejszy. W moim przypadku owulacja wystąpiła w dniu spodziewanej @. Dzieki temu ze w pozostałe dni seks byl z zabezpieczeniem wiedziałam że zaliczyłam klasyczna wpadkę w tym dniu(tylko wtedy nie użyliśmy zabezpieczenia). Na pierwszej wizycie dr nic nie widział oprócz zgrubionego endometrium oraz rozpulchnionej typowo ciążowej macicy... Kazal przyjść za 2 tyg i wtedy bilo juz serduszko. Znając sytuacje (usg potwierdziło kiedy zaszłam w ciąże ) napisał mi om dwa tyg później niż miałam i wg tego tp zeby uniknąć problemów ze np dziecko za małe albo wywoływanie porodu bo juz po terminie... I tak faktycznie @ miałam 09.09 a wpisaną w kartę ciąży 27.09 a zaszłam w ciąże 10.10 :P P.S juz nigdy nie dam się namówi na seks bez zabezpieczenia-nawet jak mam @ :D

Gość gość
cykle 30-35 dni są cyklami regularnymi, a skoro owulacja była później to logiczne jest, że ciąża jest młodsza, ciąża może wychodzić młodsza lub starsza o 2 tygodnie i mieści się to w normie

Ja akurat się cieszę tylko zastanawiam się czego się spodziewać po kolejnej wizycie. W momencie w którym powinno być już serduszko będzie pewnie tylko pęcherzyk?

Gość gość
Serduszko powinno być ok 6 tc widac na usg wiec normalne jest że jesli później zaszłaś to później bedzie serduszko. Jeśli ciaza przebiega bezproblemowo to warto isc ok 8-9 tc wtedy to juz powinno być serduszko nawet w twoim przypadku...

Na następną wizytę chcę się umówić właśnie na koniec września. Mam nadzieję że wszystko przebiegać będzie dobrze. Właściwie do pojawienia się zarodka w odpowiednim terminie nie ma szans stwierdzić czy jajeczko nie okaże się puste?

Gość gość
Mialam dokladnie taka sytuacje.,owulacja w 23dc i dlatego o tydzień mialam ciągle wszystko przestawione. Tydzień pozniej byl zarodek, tydzień później serduszko (wtedy się niepotrzebnie martwiłam) a teraz jestem w 34tc wg om a defakto dziecko ma wymiary z 33tc. Wiec to przesunięcie będziesz miala od poczatku do konca. Pozdrawiam

Tak myślałam...zastanawiam się czy przełożenie wizyty na poniedziałek (czyli o 4dni) może coś zmienić, czy może pojawić się zarodek. Byłby 41dc licząc od poczatku i 36 licząc z poślizgiem.

Gość gość
jesli wiesz kiedy byla owulacja to nie rozumiem jakim cudem wychodzi ci 6 tydzien :( Jestes w 18 dniu ciąży a to jest 3 tydzien

No bo przecież ciążę liczy się od pierszwgo dnia ostatniej miesiączki prawda?

Gość gość
To w końcu jak to liczyć?

Gość gość
U mnie na początku ciąża była ponad tydzień młodsza mimo że 11 dc na monitoringu był 20 mm pęcherzyk z którego będziemy mieli dzidziusia :) Obecnie w 29 tc ciąża jest parę dni starsza więc nie ma się co na tym wczesnym etapie stresować

Gość gość
A i w usg 5/6 tydzień był sam pęcherzyk. Następną wizytę miałam w 9/10tc i wtedy było serduszko a ciąża według usg miała 7/8 tygodni

Ciekawe co zobaczę w poniedziałek. Strasznie się boję że coś może być nie tak...