Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Przedszkole, od czego zaczac?

Polecane posty

Gość gość

Witam, z reguły nie jestem zbyt zapobiegliwą mama ale wolę orientować się wcześniej. Moja córeczka co prawda pójdzie (a raczej bym chciała aby poszła) za rok do przedszkola czyli 2016/2017 i nie będzie miała skończonych 3lat bo jest z października. I moje pytania są takie: 1. Czy w tym wieku by ją przyjęli? 2. Czy jeśli nie jestem na stałe zameldowana i nie pracuję a mój partner (ojciec dziecka) jest zameldowany i ma stała prace to czy dziecko przyjmą do przedszkola? Z góry dziękuje za odpowiedzi. Pozdrawiam

Gość gość
Mogę powiedzieć Ci jak jest w Krakowie - w formularzu rekrutacyjnym wpisuje się miejsce zamieszkania a nie zameldowania, więc to nie ma znaczenia. U nas jest system komputerowy i liczy się tylko rok urodzenia dziecka, a nie miesiąc. Jeśli rocznikowo ma 3 lata to nei ma problemu. Inaczej system by nie przepuścił. Nie jestem pewna, czy wszędzie tak jest, ale raczej tak.

Gość gość
Odpowiadam z własnego doświadczenia :) 1. Tak, przyjmą ją, szczególnie jeśli będzie samodzielna (odpieluchowana), w wielu przedszkolach powstają oddziały dla dwulatków, więc tu nie ma problemu 2.Tutaj już gorzej, w publicznym przedszkolu może być problem, w prywatnym nie. Zależy czy będą wolne miejsca w publicznym, w moim mieście było w tym roku kilka placówek gdzie były wolne miejsca i chętnie przyjmowali

Gość gość
Ta ja odpowiem jak jest u mnie (woj.slaskie) Pyt. 1 Tak przyjmują dzieci w tym wieku. W naszym przedszkolu na ten rok szkolny przyjęli bardzo dużo 2,5 latkow. Moje dziecko które ma 3 lata i 3 mce trafiło już nie do maluchów ale do średniaków. Dziecko musi być samodzielne, ale samodzielność to nie tylko odpieluchowanie. Dziecko idące do przedszkola powinno samodzielnie jesc, zarówno kanapke jak i zupe, raczej nie powinno brudzić się przy jedzeniu; powinno samodzielnie umyc zeby, podwinąć rękawki i umyć raczki a później wytrzeć w ręcznik, być całkowicie samodzielne w toalecie tzn opuscic spodenki zalatwic potrzebe, ubrać się. Powinno również słuchać poleceń - to bardzo ważne aby umiało później dostosować się do grupy. Powinno samodzielnie zakładać buty oraz przynajmniej częściowo powinno radzić sobie z ubieraniem. Im bardziej będzie samodzielne tym łatwiej przystosuje się do zasad panujących w przedszkolu. Pyt. Jeżeli będą miejsca w przedszkolu to jak najbardziej przyjmą dziecko matki niepracującej. Jednak w pierwszej kolejności przyjmowane sa dzieci rodziców pracujących, rodziców o niskich dochodach, rodziców mających dwoje dzieci w jednym przedszkolu itd. Sprawdź dokładnie u siebie w placówce. Co do zameldowania u nas nie ma to znaczenia,