Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Chciałabym mieć drugie dziecko , ale nie mam tyle kasy :(

Polecane posty

Gość gość

I boję się porodu . Konflikt krwi , dobija mnie to bo drugie dziecko może być chore , może wystąpić niedokrwistość i inne rzeczy , niby przeciwciał nie stwierdzono ale jednak jest ryzyko . Do tego mam małe dochody tylko 4 , 4.5 tys na miesiąc . Przy jednym dziecku , opłatach i kredycie zostaje nam ok 2 tys zł na życie . Nie mam matki ani teściowej do pomocy i musiałam zrezygnować z pracy bo moje dziecko nie nadaje się do żłobka . Chciałam mieć 2 dzieci w odstępie 3 lat ale trzeba myśleć rozsądnie . Za kilka dobrych lat pewnie już nie zdecyduje się na dziecko bo mój poród to trauma , krwotok , zmasakrowane krocze .

Gość gość
Do tego tylko 2 pokojowe mieszkanie .Czy ktoś tak samo miał i sobie poradził ?

Gość gość
nie rozumiem pytania. wszystko przemawia na nie, a ty jakiej odpowiedzi oczekujesz? ciesz sie, ze masz jedno i dbaj o nie. wiele ludzi jest w podobnej sytuacji, w zyciu nie mozna miec wszystkiego.

Gość gość
Na 2 pokojowe mieszkanie 2 dzieci to kpina.

Gość gość
Sama nie wiem , jest mi czasem przykro a za rok sytuacja dopiero ulegnie nieznacznej poprawie , niby zarobię więcej ale pójdzie na opiekunkę . Po prostu jest mi przykro , widzę dziewczyny z drugim dzieckiem albo w ciąży , same znajome . Dochody jak ja ale co z tego . Jednej tatko dołoży do większego mieszkania , drugiej teściowa przynajmniej raz w miesiącu z torbą ubranek i zabawkami , co drugi dzień obiad synowej przynosi . To już może nie jest zazdrość , ale złość taka bo niektóre takie puste , a mają w życiu prawie wszystko , nie muszą same zarabiać . Takie życie .

Gość gość
Może sytuacja ulegnie poprawie , za kilka lat i przy następnym kredycie dopiero będzie mnie stać na drugie . I to kilka dobrych lat .... wiadomo na 2 pokojach z dwójką dzieci też nie chciałabym mieszkać .

Gość gość
Oj weź nie przesadzaj. Jaki Ty masz problem bo ja problemu z kasą to tu nie widzę...Jezu od kiedy małym dzieciom od razu potrzebne są oddzielne pokoje? Poza tym 2 tys. czysto na życie to nie jest mało. A poród może się odbyć przez cc. Moim zdaniem świat trochę oszalał z tymi potrzebami - chcesz mieć dziecko to zaraz trzeba latać prywatnie do lekarzy, mieć duże mieszkanie, nakupować niewiadomo czego dla tego dziecka itd. A gdzie więź rodzinna, miłość, bliskość itd. Czy naprawdę wszystkie te rzeczy dookoła uczynią to dziecko szczęśliwym?

Gość gość
Szukasz wymowek sama przed soba. Nie chcesz miec drugiego dziecka - ok, nie musisz ale sama sie zastanow nad swoimi argumentami. po pierwsze nie rozumiem argumentu z konfliktem serologicznym, przeciez dostaje sie na to zastrzyk. Moj ginekolog nawet swierdzil ze odchodzi sie juz od slowa konflikt w terminologii, bo brzmi powaznie a to nie jest zaden problem, on uzywal slowa niezgodnosc czy cos w ten desen. Sa inne, powazniejsze ryzyka w ciazy a nad nimi nie myslisz. po drugie moze nie masz za duzo pieniedzy ale tych nigdy nie jest wystarczajaco. Sami z mezem musicie zastanowic sie jaka jest wasza sytuacja, czy sa szanse na poprawe zarobkow, a moze wystarczy wam to co macie. Wiele ludzi zyje za podobne pieniadze. Moze i wolicie miec jedno dziecko i wieksza plynnosc finansowa, to wasza decyzja tylko musisz zdac sobie sprawe ze za kilka, kilkanascie moze to juz byc nie do odwrocenia. po trzecie dziecko rosnie i zaraz bedzie nadawalo sie do przedszkola (choc nie wierze ze nie nadaje sie teraz do zlobka, to kwestia odpowiedniego miejsca i przyzwyczajenia). po czwarte masa ludzi wychowala sie dzielac pokoj z bratem/siostra i jakos dali rade.

Gość gość
To ja autorka , mąż też mówi , że na razie nas nie stać . Teraz musi już pracować po 12 żebym mogła siedzieć w domu . Naprawdę dziecko nie nadaje się do żłobka , ma skończony rok tym bardziej mam pracę 3 zmianową i soboty , mąż nie może brać wolnego . W żłobku zaczął bardzo chorować , nie mogę brać urlopów bo by mnie z pracy wyrzucili od razu , teraz jeszcze zaległy urlop i kończy mi się umowa . Tak czy siak jeszcze rok w domu posiedzę . Mieszkanie 50 metrów .

Gość gość
Chciałabym ale mąż nie chce , bo kasy nie ma , nie odkładamy prawie nic bo zawsze czegoś brakuje itd , od pierwszego do pierwszego .

Gość gość
jesli faktycznie zyjecie od pierwszego do pierwszego, to cudow nie ma, z pustego i salomon nie naleje. trzeba zaakceptowac sytuacje i myslec co zrobic by bylo lepiej.

Gość gość
Pis ci da glosuj dostaniesz 500 zl

Gość gość
Kasy nigdy od państwa nie brałam i brać nie będę .