Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Corka slabo przybiera, czy dobrze ja karmie?

Polecane posty

Gość gość

Dokad byla jedynie na piersi, tyla 1kg na miesiac. Gdy rozszerzylismy diete, zaczelo sie robic gorzej. Teraz ma 10 miesiecy i przez 2 miesiace przytyla jedynie 300g. Kilka dni temu idrzucila mleko, wiec podaje na spiocha. Ogolnie jest bardzo wesolym, mocno *****iwym dzueckiem. Oto dzisiejszy jadlospis : 5. Mm 8. Mleczna kasza manna 11. Jajecznica z polowy jajka, pol kromki chleba razowego z maslem, bez skorki 14. Zupa miesna 17. Kaszka ryzowo-jaglana z musem owocowym 20. Mm W miedzyczasie zawsze zjada jakis owoc, 1/3 banana, pol nektatynki, czasem pol malego jablka. Wydaje mi sue, ze dobrze je, dlaczrga tak malo tyje? Dodam, ze malo pije, nie chce i juz. Pila duzo tylko w upaly

Gość gość
a ile corka wazy? Moim zdaniem posilki sa az zbyt czesto i za malo w nich warzyw i owocow.

Gość gość
Koleżanki wnuczek słabo przybierał i okazało się, że ma chorobę leśniewskiego to jest coś z jelitami. nie pytaj tu nikogo tylko idż do lekarza. niech ją zbada.

Gość gość
kobieto, czy ty się dobrze czujesz? chyba nie chcesz powiedzieć, że Twoja córka przez te 9 miesięcy przytyła już 9kg do wagi urodzeniowej... czy Ty słyszałaś o tym, że dziecko potem wolno przybiera.. to chyba normalne co? jak chcesz to Ci napiszę jak było u mojego ur.2800, spadek do 2590... na 9 miesięcy ważył 8830, na 10 miesięcy i tydzień 9090, a na rok i 10 dni 9440, gdy miał 13,5 miesiąca 9490 to normalne, że dziecko powinno przybierać coraz mniej.. w końcu coraz wicej się rusza.. a tak w ogóle, to jaka była waga urodzeniowa, a jaka jest teraz?

Gość gość
poza tym 6-7 posilkow dziennie to zdecydowanie za duzo. 4-5 wystarczy. zadbaj o warzyw ai owoce.

Gość gość
Tak, czuje sie bardzo dobrze. Corka wazyla 3200, teraz 8800. Pisalam, ze przybierala kg na miesiac, gdy byla na samej piersi, czyli do skonczonego 7msc zycia. Za malo iwocow i warzyw? Owoce pidaje do kazdej kaszy i jeszcze same w sobie. W zupie ma zawsze zuemniaka i marchewke plus kalafior, brokul czy dynia itd, kazdego dnia inne warxywo dodane. Pediatra mowi, ze 300g to malo przez 2 miesiace. Dziecko na 1. urodziny powinno potroic mase urodzeniowa, pediatra mowi, ze to wazne. W takim razie moja za 2 miesiace powinna wazyc ok 9600. W takim tempie przybierania jak teraz, na pewno nie osiagnie takiej wagi.

Gość gość
Do tej pory bylo zawsze 5 posilkow, ale kilka dni temu corka odrzucila mleko, wiec daje jej jedna porcje o 5 rano, poki jeszcze spi. Oczywiste, ze juz o 8 musze jej podac drugi posilek. Stad zrobilo sie 6.

Gość gość
Czyli karmiłaś ją wyłącznie piersią 7 miesięcy a teraz nie karmisz w ogóle?

Gość gość
Czyli tylko mi wychodzi 1 kg przez 7 mies, czyli 7 plus masa urodzeniowa 3200 równa się 10200? Więc dlaczego teraz waży 8800?

Gość gość
a ja sie pytam co robisz z drugą połową jajka ,skoro robisz jej z połówki jajecznicę :D :D

Gość gość
Prostuje. Karmilam wylacznie piersia przez pelnych 6 miediecy, potem rozszerzylam corce diete. Gdy skonczyla 8 miesiecy odstawila sie od piersi i przeszlysmy na mm. Co robie z polowa jajka? Wyobraz sobie, ze zrobilam jajecznice z calego, ale corka zjadla pol, tak trudno na to wpasc?

Gość gość
Jak takie dokladne jestescie, to juz pisze, bo mam wage spisywana w zaokragleniu mniej wiecej co miesiac- dwa. Gdy wychodzilysmy ze szpitala wazyla 3000, gdy skonczyla miesiac 3750, na dwa miesiace 4600, na 3 miesiace 5600, na 4 miesiace 6500, na 5 miesiecy 7300, na 6 miesiecy 8100, na 8- 8500, na 10- 8800.

Gość gość
Jesli ktos ma jakies konstruktywne rady badz uwagi, to zapraszam. Przyloze sie do czestszego podawania warzyw. Ironicznym pańciom dziekuje

Gość gość
moim zdaniem za dużo jest mleka... zdecydowanie!!! to już nie maluszek.. bez przesady... i do tego 2 razy kaszka... za dużo nabiału w takiej postaci.. a gdzie są jogurty, twarożki czy budynie? gdzie obiad? ziemniaki/ryż/makaron.. jakieś pulpety, gotowane mięso, buraczki, fasolka szparagowa, itp.? brakuje mi tutaj obiadu zdecydowanie.... porządnej porcji obiadowej... a jakieś wędliny, żółty ser, papryka, pomidor, ogórek itp.? a deser w postaci kisielu? to normalne, że dziecko mniej przybiera..

Gość gość
Jak to gdzie obiad? Pisałam zupa mięsna, ja tak to nazywam. Tam są zawsze różne warzywa plus mięso, co drugi dzień jajko. Córka zjada tego ok 200ml. Jogurt naturalny je zawsze, gdy nie wypije mleka. To był tylko przykładowy jadłospis. Budyniu nie robie, nie wciskam w nia cukru. Mówisz, ze za dużo mleka? Myślałam, ze do roku dzieci jedzą 3 posiłki mleczne... Manne na mleku wprowadzilam kilka dni temu, zamiast jednej butli. Druga kaszka jest na wodzie, np 3 zboża czy orkiszowa, czy jaglano ryzowa, ekologiczna.

Gość gość
Zgglupialam, piszesz ze zdecydowanie za duzo mleka, a proponujesz jogurty, sery, twarozki. To tez mleko

Gość gość
A ja rozumiem, ze się martwisz, ale powiem z doświadczenia, że niepotrzebnie. Przyrost wagi zwalnia w drugim półroczu, to normalne, a te normy, siatki, potrojenie wagi to moim zdaniem należy traktować bardzo orientacyjnie. Mój syn urodził się duży, prawie 4 kg i zapowiadal się na duże dziecko, bo początkowo szybko przybierał. A później podobnie jak u ciebie - zatrzymalo się i na roczek ważył zaledwie 9800 g. Generalnie byl niejadkiem, ale teraz ma 6 lat i jest szczupły, ale mieści się w normie. Co mogę doradzić - zrób badania na poziom żelaza, czasami anemia powoduje slaby apetyt i slaby przyrost wagi. Ale zasadniczo to nie zamartwiaj się, choc zdaję sobie sprawę, ze to trudne przy niemowlaku. A może wy i wasza rodzina jesteście szczupli? Żywienie to jedno, a geny robią swoje...

Gość gość
Dziekuje za pocieszenie. Zelazo w normie, czekam na wynik badania moczu. Rodzina meza szczupla, moja- wrecz przeciwnie ;-). Pozdrawiam!

Gość gość
Przestań, jak jest uśmiechnięta i dobrze się rozwija to nie szukaj dziury w całym. Ja natomiast nasluchalam się od lekarzy, że mój jest za gruby ( ur. 4.44 kg, na roczek ważył 14.5 kg) posylali mnie do poradni leczenia otyłości, do endokrynologa - bo im się w tabelach nie mieścił. A dzieciak długo na cycku, aż wstyd się przyznać 2.5 roku. Teraz ma 2 lata i 8 miesięcy, waży 18 kg przy wzroście 101 cm. Nie nie zrobię. A lekarze na siłę chcą wcisnąć dzieci do tych siatek, zapominając, że to normalne ze każde nastepne pokolenie jest większe

Gość gość
czytałaś ze zrozumieniem? za dużo nabiału w postaci mleka...\ sorry., ale mleko dla 10 miesięcznego dziecka nie jest posiłkiem.. ok.. może być na pierwsze śniadanie, po wstaniu, albo jeśli dziecko jada w nocy (np. między 4-7 rano)... ale nie ciągle mleko.. a budyń może być sycącym posiłkiem, tam samo jak kanapka z twarożkiem i jakimś warzywem... mleko to może być przed drzemką, żeby żołądek nie był przeciążony.. ale po co 2 razy mleko i jeszcze 2 razy kaszka? jak wspomniałam... daj dziecku porządny obiad..

Gość gość
Ale jak ciagke mleko? Tylko rano i na noc przeciez

Gość gość
a ja uważam, że całkiem dobrze karmisz, mój ma prawie 11 miesięcy (brakuje mu 5 dni) i je tak: 5- pierś 8- kaszka manna na mleku mm bobovity 11:30 - jajecznica, owoce z makaronem, same owoce, ryż z jabłkiem itp 15 - obiadek, zupka z mięsem i warzywami, pulpeciki itp 18 - jakiś owoc 21 - kaszka mleczna ryżowa albo ryżowo - kukurydziana. Mój przybiera dobrze na wadze

Gość gość
to jeszcze ja z 11:19, zapomniałam napisać, że mój też czasem na drugie śniadanie albo podwieczorek zje owoce z jogurtem albo twarożkiem

Gość gość
Ok, wiec co proponujesz na obiad?

Gość gość
Codziennie zjada 20g miesa kub ryby. Jakie dodatki?

Gość gość
ja mojemu daje właściwie to co mam w domu, kalarepe, buraka, brokuła, kalafior, ziemniak, marchewka, pietruszka, seler, por, dynia, fasolka szparagowa, groszek zielony, cukinia, kabaczek, patison, ostatnio mu dawałam batata, bakłażana, przecier pomidorowy itp, dodaje mu też do zup często kaszę gryczaną białą niepaloną, soczewicę czerwoną, ryż brązowy. Ostatnio zaczęłam mu dodawać przyprawy, bazylie świeżą, odrobinę czosnku, czasem jedno ziele angielskie i kawałeczek liścia laurowego, które po ugotowaniu wyciągam

Gość gość
z mięsa daje mu na zmianę cielęcine, królika i kurę ze sklepu eko, raz w tyg je rybę,

Gość gość
No to moje obiady wygladaja praktycznie tak samo, tylko warzywa mam mniej urozmaicone. Z miesa indyk albo krolik, rybe mirune albo lososia. No nic, musze jakos bardziej tresciwe posilki przygotowywac. A co poradzicie na to, ze malo pije? Nie widze rozwiazania, bo na sike nid bede jej wkewac :-(

Gość gość
Autorko bardzo dobrze karmisz. W diecie twojej córki jest wszystko co potrzeba. Mleko,kaszka,jaja,mięso warzywa i mus owocowy. Twoja córka dobrze waży, w tym wieku przyrosty są już min. Jak lekarz ma wątpliwości to robi się morfologie, a nie stresuje mamę że słabe przyrosty. Moja to dopiero szczypiorek. Ma 9,5 mc a waga 8kg. Do 8mc karmiona piersia. Nasze przykładowe menu wygląda podobnie. 7:30 mleko 150ml+ kanapeczka z masłem. 10:00 kaszamanna lub Kleik kukurydziany150m 13:00 zupa 200ml z mięsem lub ryba. Do zupy dodaje ryż lub makaron + żółtko 16:00 mleko 120ml 18:00 mus owocowy 150g + chrupek lub biszkopcik 20:00 mleko 180ml W ciągu dnia herbatka,woda,soczek (razem ok.400ml)oraz podjada wiecznie z mojego talerza. Je sporo a waga jak u kurczaka.