Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy dać dziecku nazwisko ojca?

Polecane posty

Gość gość

Witam, jestem w ciązy i niedługo rodze. Z ojcem mojego dziecka jesteśmy w dość oziębłych stosunkach. Nie wiem czy dać dziecku jego nazwisko, On by chciał czy w takiej sytuacji swoje.

Gość gość
Czyli nie macie ślubu? Mieszkacie razem pracuje twój chłopak? daj nazwisko ojca tylko nie,wpisuj NN w akcie w miejscu dane ojca ;-) niezbyt to dobrze świadczy o kobiecie :-)

Gość gość
dziś Nie nie mamy ślubu, nie jesteśmy już ze sobą, zostawiłam go w 3 miesiącu ciąży. On chce aby dziecko miało jego nazwisko i w pełni się do niego przyznaje, tylko finansowo nie bardzo chce nas wspierać. Z jednej strony wolałabym dać dziecku swoje nazwisko, ale z drugiej stony On jest jednak ojcem, a dziecko ma prawo nosić jego nazwisko. Nie wiem bo to bardzo skompikowana sytuacja.

Gość gość
To, że będzie wpisany jako ojciec to oczywiste, nie mam zamiaru pisać, że Ojciec nieznany, chodzi tylko o nazwisko.

Gość gość
Gdybym była na twoim miejscu dałabym nazwisko ojca, myślę że będzie łatwiej podać go o alimenty tak mi się wydaje chociaż mogę się mylić a może dwuczlonowe dasz nazwisko dziecku? Swoje i byłego?

Gość gość
dziecko rónie dobrze mozę nosić Twoje nazwisko, nawet Tobie było by tak łatwiej w życiu, matka wybiera jakie nazwisko przyjmnie dziecko, miałam kilka koleżanek w takiej sytuacji i żadna nie płaszczyła się przed facetem z przyjmowaniem jego nazwiska, tylko dzieci mają nazwisko matek

Gość gość
W sumie to racja, dam swoje nazwisko. Były partner mieszka w innej miejscowości, dotychczas słabo interesuje się przebiegiem ciąży, nie daje żadnych pieniędzy na badania itp. więc nie bardzo należy mu się żeby dziecko nosiło jego nazwisko.

Gość gość
Ogólnie nasze stosunki są straszne, ale nie chcę żeby to odbiło się na dziecku. Na początku myślałam żeby pozbawić go całkowicie praw do dziecka czy wpisać własnie ojciec NN, ale dziecko ma prawo mieć i znać ojca, a ja nie mam prawa mu tego zabierać.

Gość gość
poza tym, kiedy młode będzie potrzebowalo paszport to będziesz musiala za nim biegac o zgode

Gość gość
moze warto pomyslec o dwuczlonowym nazwisku dla dziecka? :)