Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zaq88

Dom, szeregowiec, mieszkanie

Polecane posty

Gość Zaq88

Czesć. Mamy mały dylemat z żoną. Przykładowo gdybyscie mieli nazbierane 250 tys zl. I mieli wybrać jedną z tych nieruchomosci: 1. Mieszkanie 68m, 3pokoje, kuchnia, lazienka i duzy balkon, w centrum. Do remontu lub odswiezenia. Za 150 tys zl. 2. Dom szeregowy 130m kw, poza centrum w stanie deweloperskim do roboty ogrzewanie malowanie i lazienka kuchnia itp male okna. Koszt 190tys zl. 3 dom wolnostojacy 130m kw parterowy, na obrzezach miasta ok 30min drogi na piechote do centrum. W stanie deweloperskim do roboty ogrzewanie lazienka kuchnia itp dzialka 600m. Za 240tys zl. Co byscie wybrali wiedzac ze to wybor na cale zycie i pensja raczej nie pozwoli wam na zmiane nieruchonosci w przyszlosci?

Gość gość
Ile macie lat i jakie zarobki - ile dzieci? jesli macie nie więcej jak 35 lat brałabym dom albo szeregowy raczej - zawsze mniejsze koszty ogzewania, a duża powieszchnia + niewielki ale zawsze goród i garaż no i jeszcze zostanie na remont . JEśli macie 40+ myślałabym też nad szeregiem albo mieszkaniem bo dzieci za 10 lat Was opuszczą .

Gość Zaq88
Mamy mniej niz 30 lat. Rodzina z dzieckiem. Dochody niewielkie, dlatego tez pisze ze wybor raczej na cale zycie.

Gość gość
wolnostojacy, bo parterowy i na piechote do centrum.

Gość gość
Najlepiej o takie rzeczy chyba lepiej zapytac w jakiejs dobrym biurze nieruchomosci bo oni się na tym znaja. Ja znam swietnych fachowcow z biura www.nieruchomoscilubin.com/ . Mozesz się skontaktowac a podpowiedza Ci co w twoim przypadku będzie najlepszym rozwiazaniem.

Gość gość
Na Twoim miejscu zdecydowałabym się chyba na mieszkanie, po zakupie więcej pieniędzy zostałoby na remont i urządzenie go. Chociaż rozumiem chęć posiadania domu bo sama właśnie jestem w trakcie zakupu działki budowlanej w Kobylance w przepięknym miejscu na jeziorem (www.dzialki-szczecin.com). Najlepiej usiądź z rodziną i podejmijcie wspólną decyzję.

Gość gość
Niezależnie od Waszego wyboru, myślę że dobrze byłoby sprawdzić czy jest możliwość skorzystania z ogrzewania sieciowego, które oferuje np. firma http://termika.pgnig.pl/. Warto się nad tym zastanowić.

Gość gość
tylko dom wolnostojacy

Gość gość
szereg, zarabiacie za mało na wolnos.... aszereg to jak blok tylko zgarażem iogrókiem zsostanie wam trochę kasy na meble i inne d**erele.

Gość gość
Chamskie reklamy w tym wątku. Odpada wersja 1 czyli mieszkanie. Zakładam że zarówno szeregowka jak i wolnostojacy mają kawałeczek ogródka. Docenicie latem :)

Gość gość
Ludzie mają różne priorytety a z czasem upodobania się zmieniają. Teraz wybrałabym wolnostojący domek a mam mieszkanie o którym zawsze marzyłam jeszcze kilka lat temu :( Zaczynam poważnie rozważać sprzedaż albo zamianę na dom, albo załóżmy apartament w aparthotelu np Wola Invest i dom ale już dalej od miasta, nie na obrzeżach a powiedzmy 100km od miasta. To rozwiązało by też problem mieszkania syna który za nic nie chce się z miasta wyprowadzać.

Gość gość
Ja chyba zdecydowałabym sie na szeregowiec. Większe niż mieszkanie, ale mniejsze niz taki wolnostojący dom i na pewno tańszy w utrzymaniu. Np w ofercie http://www.mpd.net.pl/ są bardzo fajne szeregowce, myślę, ze w przyszłosci mogłabym zdecydować się na zakup jednego z nich.

Chyba bym się zdecydowała na drugą opcje. Nie chciała bym mieszkać w centrum, dwa zostaje ci 60.000zł, więc spokojnie wyremontujesz, a jak potrafisz sam to zrobić, to oszczędzasz. Co byś nie wybrał, to pamiętaj o sprawdzeniu dewelopera. Jak to zrobić zobacz tu http://www.dopoznania.pl/warszawa/pl/jak_sprawdzic_wiarygodnosc_dewelopera.html A poza tym czytaj uważnie umowę, ja bym chyba wzięła do pomocy prawnika. Lepiej dmuchać na zimne, niż potem rwać włosy z głowy.