Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

W jaki sposób dowiedzieliście się o zbrodni Wołyńskiej?

Polecane posty

Gość gość

Ja np. dowiedziałam się z lekcji historii, przy okazji innego tematu. Trochę dziwne,bo cenzury w Polsce nie ma od dawna a w podstawie programowej nie było miejsca na tak ważną część polskiej historii. Orientujecie się jak jest teraz?

Gość gość
a dawania pisssdy do kopulacju jak się nauczylas ? tez w szkole czy kolezanki cie nauczyly?

Gość gość
Jak zlikwidują gimnazja na pewno będzie czas na omawianie Wołynia.

Gość gość
Z internetu :o nie bylo o tym mowy w szkole,ale to bylo juz dawno temu :p tzn wczesniej w tv,ale jako smarkula nie bardzo sie jeszcze wtedy interesowalam ,nawet nie lubialam historii, dopiero od jakiegos czasu na wlasna reke nabywam wiedzę z tej dziedziny.

Gość RW
Mając lat kilka (a było to około 40 lat temu) słuchałem opowieści tych, którym udało się ujść z życiem z tamtego rejonu. A opowieści były to straszne, np. typu ukrzyżowanie człowieka żywcem na drzwiach od stodoły. Lata mijały, niemal zapomniałem całkowicie, w szkole o tym nie uczono. Zmienił się ustrój, nastał internet. Około 5 lat temu wpisałem w wyszukiwarkę frazę "Rzeź na Wołyniu". I wtedy pomyślałem : a jednak te straszne rzeczy, które 40 lat temu słyszałem od tych, którzy stamtąd uciekli i osiedlili się w mojej okolicy były i są prawdą !!! I powiem szerze, że okropieństwo mordu wołyńskiego jest nie do pisania. Przez około pół roku od wygoglowania rzezi nie mogłem dość do siebie. Rano, wieczór, we dnie, w nocy miałem przed oczyma opisywane obrazy. Może to okrutnie zabrzmi, ale obecne działania wojenne na terenie Ukrainy są mi niemal obojętne, gdyż te opętanie Ukraińców wolnością i chęcią mordowania wszystkich nie-Ukraińców na terenie ówczesnej Ukrainy w czasie drugiej Wojny Światowej zrobiły swoje w moim umyśle. Wiem, że nie wszyscy Niemcy byli źli, nie wszyscy Ukraińcy byli źli. Wiem o tym, że kto nie był przeciw Polakom na terenie Ukrainy, był także mordowany przez ukraińskich banderowców. Kto nie był z banerowcami automatycznie był przeciwko nim i był na ich celowniku. Ale skala okropieństw tamtych mordów była i jest straszliwa. Wycinanie płodów ciężarnym kobietom i wlewanie wrzątku do otwartego brzucha, nabijanie małych dzieci na sztachety, przecinanie żywcem w pół ręczną piłą do cięcia drzewa, obcinanie rąk i nóg żywym Polakom. To nie sceny z horroru, to nasi bracia Ukraińcy tak traktowali Polaków z kresów wschodnich. Śmierć od kuli była wyrazem wielkiego miłosierdzia, bo np. można było wyrwać gałki oczne i zostawić człowieka na wykrwawienie.

Gość gość
RW Mnie również to przeraża. Tamci ludzie chyba nie wiedzieli co to litość. I nawet duchowieństwo popierało działania ukraińskich nacjonalistów.

Gość gość
Masakra i tragedia. Można nabawić się lęku przed Ukraińcami ale nie dajmy się zwariować bo można zamienić sobie życie w koszmar.

Gość gość
Tu nawet nie chodzi o lęk przed Ukraińcami,ale o lęk przed tym co może zrobić drugi człowiek.

Gość gość
Ja mam dobra znajomą z Ukrainy,ona mi też opowiadała bo w jej rodzinie także byli wtedy mordowani,ona bardzo się wstydzi tego co teraz dzieje sie u niej w kraju i rządu ,który na piedestał wyniósł bandytę. Nigdy nie wolno zapomnieć o tej tragedi,bo Naród, który nie zna swej historii skazany jest na jej powtórne przeżycie.

Gość gośćCzolemWielkiejPolsce
I dlatego potrzebujemy mocnej armii i obowiazku nauczania patriotyzmu! Bez tego bedziemy dobrym chlopcem do bicia a bic sie bedziemy na stowke bo Polska jest bogatym krajem w rozne zloza. Mamy rownierz uran na suwalszczyznie,zloto na dolnym slasku ale i gaz,rope,wegiel,miedz,zelazo itd. Co nie ktore panstwa tez chca rewizji granic naszych ale i my powinnismy miec takie miast jak Lwow,Wilno w swoich granicach. Chcemy spokoju i brak wojen to fakt ale przygotowani musimy byc na kazda ewentualnosc.Historia lubi sie powtarzac i na pewno sie powtorzy wiec mimo heroicznego wysilku z '39 roku i po '45 to nie mozemy sobie pozwolic w konsekwencji na przegranie czegokolwiek co mialoby nastapic.

Gość gość
Ja czytałam sama od siebie i też nie mogłąm dojść do siebie. Człowiek to najgorsze stworzenie na świecie...

Gość RW
Byłbym zapomniał. Straszne rzeczy działy się w mieszanych rodzinach. Mąż Ukrainiec musiał zabić żonę Polkę, w przeciwnym wypadku sam zostałby zabity. O takim wydarzeniu opowiadała mi babcia mojej żony, która także miała "przyjemność" uciekania z Ukrainy. Te 5 lat temu od wygoglowania rzezi zrozumiałem, dlaczego kresowiacy z mojej miejscowości (okolice Jeleniej Góry) zawierali związki małżeńskie tylko między sobą jeszcze w latach '70-tych ubiegłego wieku. W tej chwili niewiele osób o tym pamięta i nie ma już segregacji typu Polak - Ukrainiec (znaczy się pochodzący z Ukrainy), ale w latach 70-80-tych ubiegłego wieku było to normą, schizofreniczną pozostałością po doświadczeniach z drugiej Wojny Światowej. Dodam, że moi rodzice, dziadowie, pradziadowie pochodzą z Polski, a przodkowie żony mieli wątpliwą przyjemność żyć na terenie Ukrainy w okresie międzywojennym i wojennym, ale decydując się na związek małżeński (koniec lat '80-tych XX wieku) w ogóle nie braliśmy tego pod uwagę.

Gość gość
RW Słyszałam o przypadku,w którym syn chciał zabić matkę,która była Polką,ale kiedy o tym zamiarze dowiedział się ojciec Ukrainiec to zabił tego syna. Musiał dokonać wyboru. To chyba było tak,że syn dziedziczył narodowość ojca a córka matki.