Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zarabiam 1200zl a moj maz okolo 3000zl, czy mamy szanse na budowe domu?

Polecane posty

Gość gość

Mamy male dziecko i mieszkamy z rodzicami, dokladamy sie do rachunkow. Czy z tymi zarobkami uda nam sie odlozyc i wybudowac dom, jesli duzo bedziemy robili sami? Ile lat to moze potrwac? Zaznaczam ze dzialke juz mamy, ale nikt nam nie pomoze finansowo. Z jakimi zarobkami wy sie wybudowaliscie i czy mieliscie jakas pomoc finansowa od rodzicow?

Gość gość
Jakie sa wasze comiesieczne wydatki ? znajomi budowali sie powoli ok 5 lat a na wyposazenie wzięli dopiero kredyt 70 tys .niestety ich zarobków nie znam

Gość gość
I pewnie glosowalas na pis 1200 zl zarobku jezzzu co za kraj

Gość gość
Nasze wydatki to okolo 1200zl/msc.

Gość gość
A ile taki dom kosztuje w polsce

Gość gość
około 20 lat zbierania co miesiąc 3tyś

Gość gość
bez kredytu to nie macie żadnych szans, chyba nie będziecie co miesiąc kupować kilka cegieł i stawiać na raty

Gość gość
Tak, tylko musicie oszczędzać. Dom roznie, zależy gdzie i jaki.

Gość gość
Jak będziecie odkładać po 1500 miesięcznie, to po dwudziestu latach będziecie mieć może te 400 tys z odsetkami, zatem powinno wystarczyć :)

Gość gość
Mały dom z wykończeniem to z 300 tys powinno wystarczyć, jak już macie działkę i będziecie dużo robić sami, a nie płacić fachowcom za każdą płytkę...

Gość gość
robiąc samemu, jest duuuużo taniej. Ja tak budowałem, na początek projekt, taczka, szpadel i stal zbrojeniowa. Kopałem, pokazali mi koledzy jak wykonać zbrojenie. Potem kupiłem wywrotkę żwiru, 3 tony cementu i drewno. Sam szalowałem, potem zwołałem rodzinę i zalaliśmy fundamenty. Da się. Na początek trzeba mieć pieniądze na pustaki, beton, trochę cegły, drewno na deski i dach. Trzeba zabezpieczyć wodę i prąd na budowę. Resztę można wolniej. Stawiając samemu dom, chatka 150 m będzie kosztować tyle, co 50m w bloku.

Gość gość
Stawiając samemu dom, chatka 150 m będzie kosztować tyle, co 50m w bloku. x Nie przesadzaj, chyba, że porównasz ceny domu w Pcimiu Dolnym i 50 m2 w centrum Wawy...

Gość gość
Poza tym na fundamenty radziłabym gotowy beton zamówić, a nie kombinować samemu. Na tym nie warto oszczędzać. Samemu można murować ściany, płytki kłaść, panele, tynkować i inne d**erele. Chyba, że ktoś jest dodatkowo hydraulikiem lub elektrykiem, to instalacje może sam kłaść.

Gość gość
Chyba w latach 80. Poza tym zmarnować sobie 10 lat życia to trochę szkoda. Będziesz miała taki sobie domek pod koniec życia. A twoje dziecko będzie pamiętali z dzieciństwa tylko to ze na nic nie było bo trzeba było w domu lądować A tata każdą wolną chwilę spędzał na budowie. I jeszcze jedno z czegos takiego nie ma odwrotu. Jest bardzo ciężko sprzedać dom szczególnie gdzieś w małym miasteczku. Mieszkanie o wiele łatwiej upłynie nawet jak jeszcze nie do końca jest spłacone..

Gość gość
czy ja coś mówiłem o Pcimiu dolnym albo o Warszawie? Po prostu głową trzeba ruszyć i pokalkulować. Beton z betoniarki to połowa ceny betonu z gruszki, albo jeszcze lepiej. Zależy ile tej ławy i tych fundamentów ma być. Zadłużyć, się, hm, a trzeba oddać dwa razy tyle, to też warto przemyśleć. A jak trafi się jakiś wypadek, lub utrata pracy, to będzie po domu, bo komornicy się nie bawią, sprzedają za pół wartości i już.

Gość gość
lepiej ładować we własny dom, niż w cudzy bank.

Gość gość
Ja budując własny dom, zostałem zbrojarzem, murarzem, tynkarzem, stolarzem, elektrykiem, hydraulikiem, umiem kłaść glazurę, terakotę, spawać i jeszcze kilka innych spraw. Jak zaczynałem budowę, spokojnie mogę o sobie powiedzieć, że miałem dwie lewe ręce, trochę chęci oraz pewność, że nie stać mnie ani na mieszkanie w bloku, ani na spłacanie kredytu. Ale stać mnie było, przeznaczać na budowę tysiąc, dwa miesięcznie. To moja droga, każdy i tak zrobi po swojemu.

Gość gość
Oczywiście, tylko nie każdy potrafi zrobić wszystko, a taki fachowiec za poprawienie po kimś weźmie dwa razy tyle, co za zrobienie od podstaw. Ja się niedawno budowałam i wiem, że wychodzi dużo drożej, niż się zakładało. Wiadomo, że najtańszych materiałów też nie można brac, bo dom ma być na lata, a nie 2-3 i remont. My na kopanie fundamentów wzięliśmy koparkę- znajomy, wziął mniej, zbrojenie mąż robił sam, ale beton z gruszki. Ściany murował sam z bratem, dach z pomocą brata i wujka, który dachy zakłada. Elektryka i hydraulika braliśmy, oczywiście z polecenia-znajomy znajomego. Naprawdę wydaje się, że dużo oszczędzaliśmy na fachowcach, ale i tak bomba kasy poszła. Jeszcze jest ogrodzenie do zrobienia, bo na razie zwykła siatka i brama stara jest :) Ale to już na wiosnę.

Gość gość
Aha i odnośnie kasy, to bez kredytu się nie obeszło, część dołożyli rodzice męża, część moi i jeszcze mieliśmy trochę odłożone z prcy zagranicą. Jakbyśmy mieli odkładać z wypłaty, to by własnie 20 lat zajęło chyba....

Gość gość
tu pomocne jest planowanie, obdzwonienie hurtowni zanim cokolwiek się zacznie. radziłbym poprosić znajomego majstra, żeby powiedział ile i jakiego materiału kupić na stan surowy. I to trzeba mieć na początek. jak coś się zacznie i nie przerywa za bardzo, to się i skończy.

Gość gość
A np. ile wg was kosztowaloby wybudowanie domu w stanie surowym i zamkniecie o powierzchni 90-110m kw.?

Gość gość
150-200 tys stan surowy zamknięty

Gość gość
a parcele masz? to tez kosztuje w zaleznosci gdzie lezy.

Gość gość
Da się wszystko!! Tylko musicie bardzo oszczedzac

Gość gość
już pisałem zawołać majstra. 3 tys pustaków po :..... wywrotka żwiru 12 t po:..... 3 tony cementu po :... 10m3 drzewa po ..... tona prętów zbrojeniowych 12mm po :.... trochę wapna, narzędzi, taczka, dwie ręce. stolarka, 5 okien dużych po :.... 5 okien małych po :..... gogle i do roboty :)

Opcje są dwie. Albo ogromny kredyt który do końca życia będzie z Was wysysał każdy grosz (o ile w ogóle go dostaniecie z takimi zarobkami) albo odkładanie grosza do grosza i budowa domu systemem gospodarczym ale to może potrwać ze 20 lat spędzonych na budowie i zastanawianiu się jak związać koniec z końcem. A zapewniam, że budowa to kupa roboty i nic przyjemnego :P Nie lepiej kupić jakieś małe mieszkanko? Przynajmniej ominie Was "przyjemność" bujania się z budową a i jakieś dofinansowanie swego czasu można było dostać.

Gość gość
ta, tylko , że swoje to swoje. w bloku jesz śniadanie i słyszysz, jak rurami płynie z góry g***o, bo na górze już zjedli :P

Gość gość
dofinansowanie na dom też można dostać, na pompę ciepła, solary, panele fotowoltaiczne, zależy od gminy, bo najlepiej podłączać się do gminnych programów.