Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość matamara

zastrzyk antykoncepcyjny

Polecane posty

Gość matamara

Czy któraś stosowała? Nie mogę brać tabletek ani stosować plastrów bo mam ogromne bóle głowy. Dostałam receptę na zastrzyk antykoncepcyjny, ale mam obawy ze po nim również będę mieć bóle głowy, które są nie do zniesienia. Sama nie wiem co robić. Wziąć ten zastrzyk czy nie?

Gość gość
Ja bym nie brała widac antykoncepcja hormonalna nie jest dla ciebie

Gość gość
To zastrzyk hormonalny z progestagenem. Może to od hormonów Cię boli głowa? A jakie brałaś plastry i tabletki wcześniej? Przeanalizuj ich skład. Może brałaś takie, w których były estrogeny i to one Ci szkodziły. Ale jeśli brałaś minipigułkę i zmienisz na zastrzyk, to może być to samo. Plaster możesz odkleić, tabletki przestać łykać, a zastrzyku nie odstrzykniesz, więc lepiej poważnie się zastanów, bo on działa przez 3 miesiące.

Gość matamara
Brałam kiedyś tabletki novynette a plastry evra. Kiedyś krótko po urodzeniu dziecka brałam tabletki azalia i po nich nie miałam bólów głowy, tyle że jakieś krwawienia srodcykliczne.

Gość gość
Zastrzyki to jednorazowa duża dawka hormonów, działa minimum 3 miesiące, ale czasem cykl wraca i po 6 miesiącach. Ale jak chcesz mieć pewność, że nie zajdziesz wcześniej musisz brać te zastrzyki co 3 miesiące (czyli brać kolejną dużą dawkę hormonów, mimo, że poprzedni zastrzyk jeszcze działa). Te duża dawka hormonów całkiem zdrowa i bezpieczna nie jest. Pytanie po czym miałaś bóle głowy wcześniej, ale jeśli tak reagujesz na fakt podawania hormonów to po zastrzyku możesz mieć podobnie. Poza tym, cóż, zastrzyki to naprawdę ostateczność, są polecane głównie dla kobiet, które mają jakieś problemy z głową i nie są w stanie zapamiętać, że mają brać codziennie tabletkę, albo nie potrafią używać plastrów.

Gość matamara
Właśnie tego się obawiam, że po zastrzyku wrócą bóle głowy. Mój ginekolog zaproponował mi ta metodę, ponieważ ze względów zdrowotnych nie mogę mieć więcej dzieci (mam dwoje). O tych bólach głowy oczywiście mu mówiłam, ale on mimo wszystko doradza zastrzyk