Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

nusia8888

L4 w ciąży i przelew na konto

Polecane posty

Hej. Mam pytanie - czy w ciąży dostawalyscie przelew z ZUSu na konto czy jako przekaz pieniężny? Chodzi mi o osoby zatrudnione w firmach poniżej 20 osób. Właśnie znalazłam w skrzynce awizo, wolalabym jednak dostawać przelew, bo u nas listonosz się nie wysila i wrzuca od razu awizo, nawet nie dzwoni, a trudno mi dojeżdżać kilkanaście kilometrów do placówki pocztowej. Mąż pracuje w takich godzinach jak jest czynna poczta, a przy ciąży wysokiego ryzyka jazda 3 autobusami mnie wykancza. Jeśli dostawalyscie przekazem, to zmianę na przelew świadczenia bezpośrednio na konto zalatwialyscie w ZUSie czy przez pracodawcę? Zadzwonilabym do ZUSu i zapytała, ale pracują do 15, więc bardzo Was proszę o podzielenie się swoim doświadczeniem. :)

Gość gość
Ja mialam zwolnienie z ZUS-u (ale nie ciąża - nie wiem, czy to ma znaczenie) i przy pierwszym zwolnieniu trzeba było wypełnić druk i tam się podawało konto. Jak dostarczałaś zwolnienie do ZUS-u?

Gość gość
dostawałam na konto- wypełniałam nr na druczku

L4 dostarczam szefostwu - powiedzieli, że każde mam wysyłać pocztą bezpośrednio do nich, bo L4 jest brane na zakład pracy.

Gość gość
Niekoniecznie przy pierwszym zwolnieniu. Mi od trzeciego czy czwartego na konto przelewali. Ja druku nie wypelnialam tylko podanie napisalam i księgowa jak jechała dać zwolnienie to i pismo dała.