Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aga992

Książki psychologiczne , jakie?

Polecane posty

Gość aga992

Interesują mnie książki psychologiczne . Możecie polecić cos naprawdę dobrego ?

Gość gość
Trudno powiedziec, bo nie wiemy o co konkretnie ci chodzi beletrystyke czy ksiazki fachowe? Poza tym wiele ksiazek ma watki psychologiczne czy filozoficzne, chociaz tematem przewodnim jest cos innego. Tak na szybkiego kilka moich ulubionych pozycji: 1) Wszystkie ksiazki Dostojewskiego (mistrz psychoanalizy) - ze wzgledu na znakomita charakterystyke postaci i portrety psychologiczne (na poczatek: zbrodnia i kara, idiota, bracia karamazov) 2) Ksiazki Hesse, w szczegolnosci wilk stepowy - wspaniala az trudna do opisania, masz tu wszystko: freudowskie motywy, rozdarta dusze, ksiazka wielowarstwowa i pozwalajaca na liczne intepretacje. Rowniez "Demian" o rozwoju wewnetrznym i sensie zycia. 3) Stevenson "Dr Jekyll i Pan Hyde o dualizmiei natury ludzkiej 4) Simone de Beauviour "Wszyscy ludzie sa smiertelni" - dla mnie biblia egzystencjonalna 5) John Fowles "Mag" - arcydzielo, ksiazka o zyciu, przenikliwa, nasycona symbolami 6) Michel Houellebecq "Czastki elementarne"- o ekshibicjonizmie, o moralnej hipokryzji 7) Mugham "w niewoli uczuc" - moja ukochana ksiazka, o sensie zycia, poszukiwaniu wlasnej drogi itp 8) Sartre "Mdlosci"- bardziej filozoficzna, o samotnosci itp. 9) Max Frisch "Homo Faber" i "Gantenbein" Poza tym: Steven King, Fritzek jak ktos lubi kryminaly Z ksiazek fachowych to te o NLP, ktora jest wykorzystywana w couchingu osobistym

Mężczyzna, który pomylił swoją żonę z kapeluszem - tytuł zagadkowy, a książka mimo poważnego tematu świetnie się czyta

Gość gość
Polecam - tańczącą z wilkami!

Gość jalinka
Wczoraj kupiłam w matrasie, książkę Biegnąca z wilkami. Pochłonęłam już ją prawie całą, serdecznie polecam.