Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość RZSowa mama

sterydy w ciąży któraś brała ze względów zdrowotnych

Polecane posty

Gość RZSowa mama

czy któraś z was brała będąc w ciąży jakieś sterydy (metypred, encorton itp)?

Gość gość
Ja brałam i nadal biorę Encorton. Obecnie 32 tc

sterydy w ciąży są dozwolone, ich brak jest groźniejszy dla ciąży, spokojnie :)

Gość gość
Dzięki za zainteresowanie tematem. Od kilku lat biorę metypred w dawce obecnie 8mg. Od czwartku wiem że jestem w ciąży a od piątku nie biorę sterydów. Boję się że zaszkodzą dziecku. Pierwszą ciąże przeszłam bez sterydów. Ale to było 5 lat temu i choroba nie była tak zaawansowana. Teraz od trzech dni ledwo chodzę. Boli okropnie. Stawy- jakby ktoś się zastanawiał na co choruję. Jutro mam wizytę by potwierdzić ciążę. Wiem bo lekarz mówił że sterydy w ciąży się bierze, nawet na podtrzymanie ale ja się boję. A ten encorton bierzesz od początku ciąży? W jakiej dawce? I z jakiego powodu jeśli można widzieć?

drogi gościu, nie jestem reumatologiem ale myślę że powinnaś doskonale sama wiedzieć że takich leków jak sterydy, zwłaszcza stosowanych wcześniej długotrwale się samoistnie nie odstawia. To zbyt duże ryzyko powikłań nadnerczowych Poza tym- skoro masz zaostrzenie- to sama widzisz że ten Metypred jest potrzebny. Nie ma co doprowadzać do pożaru, zwłaszcza że niektóre leki będą przeciwskazane, jak metotreksat czy niektóre immunosupresanty. Idz jutro nie tylko do ginekologa, ale także do reumatologa.