Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wyniki hormonów tarczycy małego dziecka

Polecane posty

Gość gość

Witam, proszę o interpretację wyników laboratoryjnych mojego dwuletniego dziecka (26 miesięcy). TSH - 5,990 uIU/ml (normy: 0,700-5,970) FT4 - 1,33 ng/dl (normy: 0,96-1,77) FT3 - 8,93 pmol/l (normy: 3,00-9,10) Wit. d3, wynik: 22,80 ng/ml (normy: 30-50). Bardzo proszę o pomoc w interpretacji wyników.

Gość gość
TSH za wysokie wskazuje na kierunek-niedoczynnosc

Gość gość
stan zapalny tarczycy,u osoby doroslej wyniki mowilyby o hashimoto

Gość gość
Czemu piszesz głupoty ? Hashimoto to stan zapalny tarczycy stwierdzony na podstawie obrazu usg i badań laboratoryjnych anty-tpo i anty-tg. Więc skąd twoja diagnoza ?

Gość gość
Czy dziecko bralo jakieś leki? Bo THS jest podwyższone bardzo minimalnie. I to nie wskazuje na nic poważnego. Pozatym chyba od interpretacji jest lekarz, a nie użytkownicy forum.

Gość gość
nie brało zadnych leków

Gość gość
Gdzieś na stronie wyborczej w dyskusji były podawane normy dla dzieci. Są dużo wyższe niż dla dorosłych. Poszukaj albo pogadaj z lekarzem bo tu Ci chorobę dziecka wmówią lekarze medycyny kafeteryjnej.

Gość gośćania
wczoraj bylam na wizycie w celu interpretacji wyników mojego 4 miesiecznego synka-mam hashimoto, syn ma wyniki w normie wiekowej-gdy dostalam wynik w laboratorium byly wytłuszczone i zaniepokoiłam sie-dopiero lekarz je zinerpretowal w odniesieniu do norm wiekowych nie interpretuj sama lub co gorsza-na tym forum, bo tu nie ma uprawnionych do tego osob-idz z dzieckiem do lekarza i nie stresuj sie na zapas:)

Gość gość
haha, już widze jak lekarz ma normy wiekowe a laboratorium nie ma.... :) ta cała skomplikowana "interpretacja" przez lekarza polega na odczytaniu przez niego zakresów normy podanych w nawiasie, co zresztą podaje każde laboratorium (autorka tez ma normy podane), jesteście zapatrzone w lekarzy jak w obrazki, myślicie że oni znają na pamięć te normy-nie, oni je czytają tak samo jak wy!

Gość gość
08:12, dokładnie, przeciez na wyniku autorki podane są w nawiasach normy odpowiednie dla 2latka, normy dla dorosłych są zupełnie inne, a 07:24 kłamie bo żadne laboratorium nigdy nie zamieściłoby norm dla dorosłych przy wynikach dziecka!