Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

co uważacie o pomidorach, mandarynkach bio?

Polecane posty

Gość gość

Dostałam właśnie reklamę, że w pewnym supermarkecie są pomidory, mandarynki bio. Zakładając, że dziecko ma skończony rok i z tabeli zywienia może jeśc już te produkty. Warto je dawac? Czy lepiej sobie darować, np. pomidory i w okresie zimowym nie dawać? Zdaje sobie sprawę, że to nie jest cudowna ekologiczna żywność. No, ale może jest lepsza niż typowe pomidory z supermarketu w zimie.

Gość gość
To ściana kobieto nie więź w te bzdury. Ekologiczne pomidory to mama z tata na wsi mają bo sami na lat i chorują i inne warzywa i nawozów nie dają. Oczywiście z pomidorów zapasów się nie da zrobić bo gmina. Ale z innych tak trzyma się je w piwnicy takiej na wsi. I mięso ekologiczne jest bo swinie mają zabijają je i jedzą. Jak masz jakols rodzinę na wsi to możesz ich poprosić i parę warzyw ekologicznych oczywiście jak mają.

Gość gość
Ja staram sie kupowac bio. Udowodniono jednak, ze produkty bio nie maja wiecej wartosci niz te nieekologiczne. Jednak! Musza one byc wyprodukowane z zachowaniem norm przyjazniejszych dla srodowiska np. Plodozmian, brak sztucznych opryskow itd. Dlatego je kupuje. mandarynki daje dziecku. Pomidory poza sezonem mniej. Raczej dynia, kalafior, brokul , warzywa korzenne.

Gość gość
Sory za błędy ale ze słownikiem pisałam i się pomyliłam. Jak masz działkę własną to zrób filie na pomidory ale trzeba dbać i podlewać bardzo dobre i smak czuje się nie to co ze sklepu. Albo jak masz koło domu durzy ogród to zrób w ogrodzie folie specjalna gdzie pomidory możesz chorować

Gość gość
Pomidory swojskie są dobre ze śmietanką swojska i przywołuje. Ale taka śmietanka od mleka od krowy która jest naturalnie karmione . Pycha.

Gość gość
Marchewka wychodiwana na wsi jest również zdrowsza i można dusić dziecku. A nie taka ze słoiczka z supermarketu.

Gość gość
Tu autorka. Dzięki za odpowiedzi, ale ja nie pytam o warzywa typu: marchewka, którą nawet w zimie można dostać niepryskaną. Mam marchewkę, ziemniaki właśnie niepryskane. To warzywa, które stosunkowo łatwo przetrzymać w odpowiednich warunkach. Ja pytam o warzywa, typu pomidor, których świeżych, gruntowych teraz nie dostaniesz. Nie mówiąc już o owocach, które u nas nie rosną. Dlatego zastanawiam się czy warto dać te bio manadrynki, pomidory.

Gość gość
Wiesz co, jeśli chodzi o owoce importowane, to nawet jak nie masz do wyboru eko to staraj się chociaż wybierać takie z naklejkami Fairtrade (Max Havelaar), bo na pewno są produkowane w lepszych warunkach niż reszta, pracownicy nie są wyzyskiwani ani krzywdzeni, a dochód ze sprzedaży jest przeznaczony na rozwój ich rodzin, dostęp do lecznictwa i edukacji itd. (nie chodzą boso po opryskach), często te produkty są też właśnie jednocześnie BIO. Znaczek Fairtrade wygląda jak zielono niebieski yin i yang na czarnym tle. Najczęściej jest na bananach i innych tropikalnych owocach, ale też i na herbacie, czekoladzie, kawie...

Gość gość
A w zwykłych marketach jest coraz więcej prduktów bio, więc te warzywa i owoce nie dziwią i to wcale nie oznacza ściemy. Ostatnio w zwykłym Tesco w zwykłym dziale z nabiałem znalazłam cały metr (!) produktów Andechser, które dotychczas były tylko w Organicu i eko spożywkach. Także profil produktów w masowych marketach jak widać też się powoli zmienia, bo jest popyt na zdrową żywność.

Gość gość
Dzięki, a co jeszcze warto podawać z produktów bio?

Gość gość
Najczęściej produkty spożywcze bio mają znaczek listka otoczonego euro-gwiazdkami (spotkasz je na prod. polskich, niemieckich, brytyjskich - często w Rossmannie, Organicu, Tesco), albo znaczek AB z listkiem (agriculture biologique, które spotkasz na prod. francuskich i z półwyspu iber. - często w Carrefourze, Auchanie). Jeśli gotujesz dziecku to np. w Rossie kupisz fajne polskie przyprawy bez chemii Dary Natury, kostki warzywne EnerBio (jak nie masz czasu robić wywaru na mięsie), niesiarkowane bakalie, musy w wielkich słoikach (np. jabłko-mango i jabłko-banan), które bardziej się opłacają niż w jednorazowych kubeczkach z działu dziecięcego, eko nutellę do chleba (też EnerBio, tylko nie pomyl z gorzką, bo są 2 rodzaje), w wielu marketach są fajne polskie osełki EkoŁukta. Duży jest dziś wybór naprawdę. I nie wszytko jest drogie. Niektóre rzeczy są już od 4-6 zł.

Gość gość
Jak dziecko ma już prawie komplet zębów to możesz kupić w ramach przekąski niesiarkowanego suszonego ananasa lub mango. W Rossie jest najtaniej, ale spory wybór jest też w Almie, Piotrze i Pawle (tylko drożej). Ale są pyszne. Szczególne plastry ananasów.

Gość gość
A i w Lidlu też są produkty z listkiem (jest seria eko żywności i chemii - cenowo nawet ok).