Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak bedzie wygladac sytuacja szesciolatkow od wrzesnia?

Polecane posty

Gość gość

Witam, jestem mama 5 i 6-scio letnich dzieci. W tym roku starszy syn poszedl zgodnie z nowymi przepisami do 1 klasy. Slyszalam, ze od nastepnego roku przepisy maja byc wrocone i do pierwszej klasy moga isc szesciolatki urodzone do sierpnia. Mlodsza corka urodzona jest we wrzesniu, wiec powinna isc za 2 lata do szkoly, ale jak syn jest juz w pierwszej klasie, to nie chce robic sztucznej roznicy miedzy nimi. Juz jej mowilismy, ze za rok tez pojdzie do szkoly i strasznie sie napalila na to ;) Moge wiec poslac ja za rok do szkoly, mimo ze urodzila sie we wrzesniu?

Gość gość
Nikt nie wie? Bo nie wiem, co mam robic, bedzie chyba mozliwosc, zeby zostalo starsze dziecko na drugi rok w 1 klasie, ale to troche chyba cofanie w rozwoju...

Gość Mama jedynaka
Z tego co sie orientuje mozesz zostawić swoje dziecko w pierwszej klasie, to Twoja decyzja, nie nazwałabym tego cofaniem w rozwoju ale każdy moze zrobic jak uważa. Z kolei zeby posłać 6 latka do pierwszej klasy trzeba mieć opinie psychologa, ze dziecko jest gotowe. U nas w szkole rodzice sa podzieleni, czesc pierwszaków idzie dalej, jednak większa czesc zostaje. Z kolei z młodszego rocznika tylko kilku rodziców chce posłać swoje 6 latki do 1 klasy. Ja nie mam juz dylematu, miałam go w tamtym roku ale postanowiłam zostawić syna w zerówce wiec w przyszłym roku pójdzie juz jako 7 latek do pierwszej klasy. Z perspektywy czasu myśle ze podjęłam słuszna decyzje.

Gość gość
nie wiem skąd masz takie informacje, bo puki co to nie ma jeszcze zadnej ustawy ze dzieci nie idą do 1 klasy

Gość gość
Jeszcze nie, ale w styczniu 2016 maja podpisac