Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Godność, duma i honor są ważniejsze od miłości?

Polecane posty

Gość gość

Czytając to forum można odnieść takie wrażenie. Ktoś nas zostawił w ciężkiej sytuacji - nie wracaj do niego, ktoś zdradził - nie wracaj do niego, ktoś oklamal w ważnej sprawie - nie wracaj do niego. Pytanie czy to jest zawsze dobre podejście? Podobno miłość wszystko wybaczy więc dlaczego tak trudno dać drugą szansę?

Gość gość
O, to jest naprawdę dobre pytanie. Dlaczego tak jest ?

Gość gość
raz zdradzi- bedzie zdradzal dalej raz oszukał w waznej sprawie-oszuka zostawił w ciazkiej sytuacji- zostawi w kolejnej ciezkiej np.po urodzeniu chorego dziecka proste

Gość gość
Ja akurat jestem zwolennikiem drugiej szansy - mnie porzuciła dziewczyna, od tego czasu nie mamy kontaktu. Powiedziała, że mnie nie kocha, choć wiem, że zabujała się w młodszym, choć tego już mi nie powiedziała. Czyli mozna powiedzieć, że jestem ofiarą zdrady. Ale naprawdę dałbym nam drugą szansę - tylko niestety nie zmusisz nikogo do uczucia, choć z mojej strony ono nie wygasło. Uważam, że odtrącanie osoby, którą kochamy, żeby ją ukarać, mści się także na nas, satysfakcja jest krótka, ale strata boli znacznie dłużej

Gość gość
Czy ja wiem, czy odejście z powodu zdrady to godność, honor albo duma? Pewnie częściowo tak ale chyba przede wszystkim zdrowy rozsądek. Z drugiej strony gdzie ma godność i honor strona zdradzająca :(

Gość gość
Jak dla mnie godność. Wiem kim jestem, na czym stoję i na co zobowiązuje się z mężczyzna. Okazujemy sobie szacunek. Gdyby mnie zdradził to znaczy, że się ze mną nie liczy, nie szanuje i mnie nie kocha, to oczywiste. Gdyby mnie kochał czy by chciał inną kobietę? Nie tego oczekuję. Chce mieć dzieci w przyszłości więc chce wiedzieć, że bedziemy zgodni, a nasze dziecko będzie wychowywane w atmosferze szacunku dla siebie i rodziców. I zawsze będzie mogło wrócić tam gdzie nic się nie zmieniło i zawsze będą dla niego otwarte drzwi z tymi samymi starymi dziadami.

Gość gość
dziś przecież zdradził cię i to wielokrotnie. ty o tym wiesz, akceptujesz to i warujesz przy nim jak bura suka :D

Gość gość
a jak ktos nie zdradzil a a drugi go karze nie dawaniem d. :O? to wtedy szukaj innego czy wracaj czy co?

Gość gość
jak ktoś nie daje d. to chyba jest normalne, że sie szuka takiego co da i już

Gość gość
dziś Ja zostałam zdradzona, zerwałam, kajał się, przepraszał, prosił o drugą szansę i zdradził znowu. Już nigdy, nikomu drugiej szansy nie dam, bo to MOJA głupota, że zaufałam człowiekowi, który mnie zdradził, w szerokim rozumieniu tego słowa.

Gość gość
dać drugą szansę to jak dać dać drugą kulę komuś, kto nie trafił cię za pierwszym razem!

Gość gość
czy ja wiem,kiedyś ten mój był taki niedojrzały,popełniał tyle błędów,niszczył moją miłość,a teraz po latach dostał swoją szansę,nie popełnia żadnych błędów,ideał ,wszystko przyswoił co ważne dojrzał ,przyjaciółmi byliśmy zawsze teraz to książę,czlowiek rozwija się całe życie a miłość nigdy nie umiera ta prawdziwa,tylko umysł coraz mądrzejszy

Gość gość
nie sa wazniejsze

Gość gość
Nie można pozwalać się upodlac z powodu milosci

Gość gość
Ja również dałam szansę komuś kto kiedyś nie stanął na wysokości zadania, po 4 latach i naprawdę nie ma porownania. Żadne z nas się z nikim nie związało przez ten czas i nie żałuję. Czasem trzeba coś stracić, żeby naprawdę docenić.

Gość gość
jeżeli ktos w innych dziedzinach życia nie ma goności, dumy i honoru to korona mu z głowy nie spadnie jak wybaczy i da szansę - bo tej korony nigdy nie było. Dużo osób godzi się na bycie wycieraczką i jest im z tym dobrze. Ja bym nie mogła patrzeć na gębę kogoś kto mnie oszukał albo/i zdradził. Będąc dalej z kimś takim nie mogłabym patrzeć na siebie.

Gość gość
ja wybaczam wiele, jakoś nigdy nikt mnie nie zdradził, wycieraczka to bardziej taka co pluje na tych co wybaczyli

Gość gość
Wszystko zależy czy człowiek wierzy w siebie.

Gość gość
wcyieraczka to osoba po której można deptać, jak już chcesz złośliwie odpowiadać to może chociaż zastanów się co znaczy słowo którego używasz? Skoro nikt cię nie zdradził to chyba nie musiałaś wybaczać zdrady? ;)

Gość gość
nie,wycieraczka to osoba która widzi w innych wycieraczki,to za trudne na Twoją makówę ,tak myślą tylko osoby które mają w sobie godność i w każdym widzą człowieka nie g****o i wycieraczki,tak nie wybacza się zdrady do której nie doszło...jeszcze cos?

Gość gość
uwielbiam kiedy idioc***alną głupotę i próbują z tego wybrnąć :) Tak, ludzi którzy pozwalają się traktować jak szmatę uważam za osoby z mentalnością wycieraczki. Nie patrzę na nich z góry, to oni sami stawiają się na takiej pozycji.

Gość gość
a ja nie lubię tępych cip

Gość gość
no tak, jak ktos pozwala sie ponizac, zle traktowac, olewac, gania za zdradzaczem, przyjmuje oszusta wierzac ze ten sie zmieni, sam nakleja sobie etykietke: wycieraczka.

Gość gość
podać ci temperówkę? ;)

Gość gość
Jak ktos zdradził będzie zdradzał dalej. Dla mnie zdrada to kaplica i pozamiatane na wieki.

Gość gość
i o takich ludziach mówiłam. To samo kiedy ktoś jest notorycznie okłamywany lub okradany (bo chłopak wziął sobie pieniądze ze wspólnego budżetu i się nie przyznał albo nie zapłacił za rachunki bo nie ma juz 6 miesiąc :D)

Gość gość
Czasem są ważniejsze

Gość gość
Kobiety nie szanują mężczyzn bez honoru, wiec nie ma wyjscia

Gość gość
Kobiety nie szanują facetów , którzy nie mają honoru, wiec nie ma wyjscia

Gość gość
Zakochane kobiety za to totalnie nie maja godności i honoru, zrobią i wybacza wszystko byleby misio został przy nich, dadzą a siebie zrobić wycieraczke. Wstyd mi za moja płeć!