Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Okropne dolegliwości w trakcie okresu a skrzywiona macica

Polecane posty

Gość gość

Czesc dziewczyny! Czy tez zmagacie sie z tym problemem co ja? Mam na myśli tylozgiecie macicy. Killa dni temu po zwykłym usg jamy brzusznej dowiedziałam się przypadkiem o tej dolegliwości. Jeszcze dr wykonująca badanie wydawała się być przestraszona, co i mi się udzieliło. Czytałam o tym w Internecie i zastanawiam się, czy to faktycznie ma wpływ na odczuwanie moich dolegliwości?? Miesiaczke dostałam w wieku 12 lat. Ogólnie szybciej dojrzalam fizycznie i psychicznie od rówieśników. Przez 3 lata prawie jej nie czułam, około 15-16 roku sie zaczęło. Bardzo obfite miesiączki , trwające nawet 7 dni. Wieczne uczucie dyskomfortu tam na dole, w środku (badalam się,nie mam grzybicy itp)przez cały miesiąc. Swiatlowstret, bóle nóg, krzyża, okolicy miednicy i jajników, takie kłucie a nawet "lamanie". Do tego bol i drętwienie nóg, zwłaszcza ud-ciężko mi chodzić bo jestem powykrzywiana w pół, a nogi same się uginają. Koszmar,mówię wam. Wielokrotnie zemdlalam, pomimo uzupelniania plynow,czasami zdarzaja sie goraczka/spadek temperatury do nawet nie 36st.czy wymioty, ogólne oslabienie, rozbicie. Już nie wspomnę o tłustych włosach zaraz po umyciu czy napuchnieciu jak balon( jest to bardzo widoczne, wszyscy mówią że wyglądam na 10kg wiecej).. to tyle z tego co pamietam. Dodam tylko że większość objawów występuje już na 2 tygodnie przed miesiączka, a też od ok 16 roku życia (czyli od momentu, kiedy się to zaczelo) miesiączki sa nieregularne choć wczesniej byly jak w zegarku. Mam 22 lata.

Gość gość
Mam tyłozgięcie - i tak pewne dolegliwości są z tym związane np bóle krzyża i ogólnie boleści jajników itp bo krwi trochę trudniej wypływać. A jeśli do tego dochodzą bolesne miesiączki to wiadomo jest nieciekawie. Ja dodatkowo mam endometriozę więc jest a raczej było nieciekawie. Nie chce sie straszyć ale twoje dolegliwości sa bardzo podejrzane a szczególnie to że zaczyna cię boleć na dwa tygodnie wcześniej i że drętwieją ci nogi. Powinnaś to sprawdzić. Ja drętwienie nóg miałam przy torbielach no a bóle przed miesiączką z powodu endo. Dodam, że wyczytałam gdzieś, że tyłozgięcie można mieć od zawsze lub nabyć. Nabywa się je w przypadku przewlekłych stanów zapalnych, które powoli wykrzywiają macicę a zrostu pozapalne zatrzymują ją w tej pozycji ale jeśli masz ruchomą macicę w tyłozgięciu lekarzom - weź pilnuj tego bo jeśli te bolesne miesiączki są skutkiem czegoś więcej niz tyłozgięcia to po co się męczyc.

Gość gość
pozapalne zatrzymują ją w tej pozycji ale jeśli masz ruchomą macicę w tyłozgięciu to raczej nie od tego. Najlepiej skontaktuj sie z lekarzem ginekologiem i weź pilnuj tego bo jeśli te bolesne miesiączki są skutkiem czegoś więcej niz tyłozgięcia to po co się męczyc Tak miało być.