Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

koniec umowy o pracę w trakcie urlopu macierzuyńskiego

Polecane posty

Gość gość

Jak w temacie :) Wiem,ż ejeśli pracownica jest w ciążya pracuje na umowe o prace na czas określony,to pracodawca musi przedłużyć umowę o pracę do dnia porodu. ale co,jeśli umowa wygasa już po porodzie i matka jest wtedy na urlopie macierzyńskim? Tak np,umowa jest zawarta na rok,w 9 miesiącu tej umowy rodzi się dziecko,matka przechodzi na urlop maicerzyński,3 miesiące później umowa wygasa... Spotkał sie toś z taką sytuacją?

Gość gość
kuzynka tak miała, umowa kończyła się w maju a ona do lipca miała macierzyński, z tego co mówiła ZUS minimalnie wypłacal

Gość gość
Zasiłek macierzyński zawsze wypłaca zus. Będziesz go otrzymywać do konca zadeklarowanego okresu (pewnie 12 miesięcy) a umowa poprostu się skończy. Czyli wraz z końcem umowy kończy się urlop, jednak zasiłek nadal będzie wyplacy w takiej samej wysokości.

Gość gość
a jak to jest w przypadku gdy pracuje się na umowę zastępstwo?

Gość gość
Czyli pracodawca nie musi przedłużyć umowy i przyjąć takiej matki po urlopie macierzńskim znów do pracy?

Gość gość
Umowa wygasa po porodzie więc pracodawca nic nie musi przedłużać. Zasiłek do roku czasu wypłaca ZUS ale nie jesteś już pracownikiem. Przy umowie na zastępstwo nie ma nawet obowiązku przedłużania umowy do dnia porodu.

Gość gość
Pracodawca nie ma obowiązku przyjąć do pracy kobiety po macierzyńskim ale może ją zatrudnić od nowa kiedy będzie mogła wrócić do pracy. X Jesli chodzi o umowę zastępstwo z tego co wiem nie chroni ona kobiety w ciąży - jak osoba zastępowana wróci do pracy umowa ulega zakończeniu - może coś się zmieniło.

Gość gość
Nie musi. A ty byś na miejscu pracodawcy przyjęła takiego pracownika :-) Chociaż znam przypadki ze pracodawca przedłużał umowę ale te kobiety pracowały, dając z siebie wszystko, prawie do porodu i po macierzyńskim wracały do pracy. Jak pracodawca był z twojej pracy zadowolony i nie spędziłaś całej ciazy na l4 to porozmawiaj z nim o przedłużeniu umowy...

Gość gość
A to nie jest tak ze pracodawca przedłuża umowę do końca macierzyńskiego i na min 3 m-ce po... Zus owszem wypłaca ale ona musi być ubezpieczona jeśli pracodawca rozwiaze umowe ona tym samym straci prawo do ubezpieczenia bedzie musiala zarejestrować sie w up aby uzyskać ubezpieczenie a jak to zrobi to z automatu zglasza gotowość do podjecia pracy i skróci czas macierzyńskiego i nie wiem czy nie utrac****eniążków...ja to tak rozumuje. Kobieta na urlopie macierzyńskim jest chroniona przez kodeks pracy więc musisz autorko doczytać albo pogadać z kimś kto zajmuje się sprawami kadrowymi czy nawet w urzezie pracy zapytaj jak to wygląda

Gość gość
Pracodawca ma obowiazek przedłużyc umowe do końca urlopu macierzyñskiego bo jak napisala poprzedniczka ZUS WYPLACA ALE TRZEBA BYĆ UBEZPUECZONYM gdy umowa zostanie rozwiazana autorka straci ubezpieczenie i tym samym moze stracic zasilel chyba ze sama zacznie oplacać skladki

Gość gość
Pracodawca ma obowiazek przedluzenia umowy jedynie do dnia porodu. Jesli umowa konczy sie w trakcie urlopu to pracodawca nic nie musi. A ubezpieczona i tak bedzie bo zus ja wtedy ubezpiecza a nie zaden up. Zus rowniez wyplaca zasilek macierzynski.

Gość gość
U mnie tak bylo ja macierzyński kończyłam w marcu a umowa wygasala mi w styczniu szef przedłużył mi umowe do końca macierzyńskiego i potem otrzymałam wypowiedzenie za porozumieniem stron

Gość gość
Gosciu z 21:23 siegnij do kodeksu pracy i mie pisz bzdur.

Gość gość
Teraz przepisy sie zmienily musisz autorko pogadać z kims kto sie na tym konkretnie zna bo tu na kafe to zadna ci konkretnie nie pomoże bo guzik same wiedzą a piszą ... Poczytaj w kodeksie pracy z komentarzami albo faktycznie pogadaj z kadrową jak to wygląda tutaj raczej pomocy nie uzyskasz

Gość gość
ja tak mam -dostajesz tą samą stawke do konca macierzynskiego

Gość gość
Kp zmienil sie, ale nie w tej kwestii. Obowiazkiem pracodawcy jest przedluzenie umowy do dnia porodu. Zasilek macierzynski przysluguje osobom ubezpieczonym w dniu porodu. Szkoda ze dziewczyny pracuja, maja etaty a swoich praw nie znaja....

Gość gość
Ale z jakiej racji pracodawca ma przedłużać jej umowę? Czy nawet przyjmować po macierzyńskim? Przecież to nie ma związku w tym momencie z jej zasiłkiem który tak czy owak przez 12mcy będzie pobierała z ZUSu. Laska zaszła w pierwszym miesiącu rocznej umowy - to już zależy od pracodawcy czy zechce z taką osobą podpisywać nową umowę czy nie.

Gość gość
Nie zaszłam,po prostu jestem ciekawa jak to wygląda :) Mam dwoje dizeci,a od 15 lat pracuję w tym samym miejscu,tyle tylko,że jak urodizłam pierwsze dziecko to już była umowa na czas nieokreślony więc pracodawca automatycznie musiał mnie przyjąc do pracy po powrocie z macierzyńskiego :) I sie zastanawiam jak t jest,kiedy umowa wygasa już w trakcie trwania urlopu macierzyńskiego,czy wtedy mama normalnie wraca do pracy czy tez umowa samoistnie wygasa :)

Gość gość
Jak masz umowę na czas nieokreślony, to nie rozumiem, w czym masz problem. Jak Ci może umowa wygasnąć w trakcie macierzyńskiego?

Gość gość
"A to nie jest tak ze pracodawca przedłuża umowę do końca macierzyńskiego i na min 3 m-ce po..." Ależ tu kogoś fantazja poniosła. :D Umowa wygasająca po ukończeniu 12tc przedłuża się automatycznie do dnia porodu. z dniem porodu wygasa a ZUS wypłaca zasiłek macierzyński przez cały ustawowy okres odpowiadający rocznemu urlopowi macierzyńskiemu.

Gość gość
A jeśli umowa wygasa w trakcie macierzyńskigo to nic to nie zmienia. ZUS nadal płaci zasiłek mimo że matka nie jest już pracownikiem. Ubezpieczenie nie ma nic do tego.

Gość gość
Pracodawca ma obowiazek przedłużyc umowe do końca urlopu macierzyñskiego bo jak napisala poprzedniczka ZUS WYPLACA ALE TRZEBA BYĆ UBEZPUECZONYM X Bzdura. Żeby dostać zasiłek macierzyński trzeba być ubezpieczonym w dniu porodu a nie z przez cały okres trwania macierzyńskiego. Można mieć np umowę zlecenie z ubezpieczeniem społ plus dobrowolnym chorobowym, która teoretycznie nie chroni kobiety w ciąży, ale jeśli umowa ta będzie trwała co najmniej do dnia porodu to zasiłek macierzyński przysługuje