Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jedyny żywiciel rodziny i zwolnienie z pracy. Jak to jest ?

Polecane posty

Gość gość

Mój narzeczony - jedyny żywiciel rodziny dostał wypowiedzenie umowy, bez podania jakiejkolwiek przyczyny. Doszły mnie pogłoski, nawet ostatnio w gazecie czytałam, że jeśli małżonka nie pracuje na umowie o pracę, ojciec dziecka jest chroniony i nie może zostać zwolniony z pracy. Tylko jak to jest bez ślubu ? I jak długi jest ten okres chroniony ?

Gość gość
Nigdy o tym nie słyszałam. A czemu ty nie pracujesz?

Gość gość
Chyba ci w dekiel wali. Co mnie pracodawcę obchodzi jaka on ma sytuację. Źle pracował to został zwolniony.

Gość gość
Dokładnie. No sorry, idź się staraj o kasę z funduszu, chociaż i tak pewnie pobierasz zasiłek dla samotnej matki

Gość gość
Jak to jest? C*****o pewnie. Ale pierwsze słyszę, żeby ktokolwie byl chroniony przed zwolnieniem z tytułu bycia jedynym żywicielem rodziny.

Gość gość
hahaha padłam:D

Gość gość
idz do pracy leniu a nie zasłaniaj się dzieciakiem, roszczeniowość ludzi z dziećmi sięga zenitu

Gość gość
" Doszły mnie pogłoski" dobre. A nie mogłaś poszukać w googlach, tylko pogłosek słuchasz? A potem wypisujesz takie głupoty na forum?

Gość gość
Już zaczyna się jad matek polek "Czemu Ty nie pracujesz". Bo zajmuję się dzieckiem i domem. Narzeczony odzyskał pracę dzięki rodzinnym znajomościom. No, ale jednak wolę być przygotowana na podobną sytuację. Koleżanka z podobną sytuacją była u radcy prawnego i nie można od tak zwolnić jedynego żywiciela rodziny. Podaję fragment gazety fakt z tego poniedziałku. Mamy bardziej chronione: Nawet przez 6 lat pracodawca nie będzie mógł zwolnić mamy. Od nowego roku wchodzą w życie nowe przepisy. Właśnie weszła w życie nowelizacja kodeksu pracy, która zakłada, że o 32 tyg wydłuży się maksymalny okres ochrony pracownika łączącego urlop rodzicielski z pracą na część etatu. Mamy będą chronione przez 41 msc, a jeśli do tego doliczyć okres urlopu wychowawczego, to nawet przez 76 msc - czyli 6 lat. Zmiany w prawie obejmą także ojców. Ci urlop ojcowski będą mogli wykorzystać w ciągu dwóch lat, a nie jak dotąd w ciągu 12 msc od narodzin dziecka. Jeśli małżonka nie jest zatrudniona na umowie o pracę, ojcu będzie przysługiwał okres ochronny - nie będzie mógł zostać zwolniony z pracy. Zafunduj sobie jakieś szkolenie chamski pracodawco. Chyba wiadomo, że nie dajesz umowy o pracę osobie w pierwszym dniu pracy. Zawsze jest jakieś przyuczenie, szkolenie czy staż, albo po prostu umowa zlecenie, na późniejszym etapie jeśli pracownik się wykaże to dopiero umowa o pracę.

Gość gość
a mówiłam, że lepsze gooogle niż pogłoski?

Gość gość
Ale to jest fragment gazety i do tego doszły mnie pogłoski więc piszę tutaj. Do cholery! Ludzie! Jak macie jakieś wątpliwości to zapieprzajcie do kiosku po gazetę Fakt!!!

Gość gość
Temat ucichł, trolle zostały zgaszone.

Gość gość
To dotyczy tylko mam pracujących na część etatu. Poza tym w tych 6 latach jest urlop wychowawczy który i tak jest bezpłatny. Po prostu masz tylko ubezpieczenie

Gość gość
A przeczytałaś całość co napisałam ? Zmiany w prawie obejmą także ojców. Ci urlop ojcowski będą mogli wykorzystać w ciągu dwóch lat, a nie jak dotąd w ciągu 12 msc od narodzin dziecka. Jeśli małżonka nie jest zatrudniona na umowie o pracę, ojcu będzie przysługiwał okres ochronny - nie będzie mógł zostać zwolniony z pracy.

Gość gość
Tam jest wyraznie napisane MAMY NIE PRACUJACE NA UMOWE O PRACE, ale nie wiadomo o kogo chodzi. Może o kobiety na wychowawczym. Inie jest napisany jaki okres ochronny. Wiec wiemy tyle ze mogli dac 1miesiac okresu ochronego i tyle. Skoro ustawa weszla poczytaj wprost ustawe a nie gazete Jak ta ustawa sie nazywa? W gazecie powinno byc

Gość gość
To jest cały fragment na ten temat. Nic w necie nie mogę znaleźć.

Gość gość
Fakt to bardzo dobre źródło informacji, no bez jej

Gość gość
A co ty takiego masz do roboty w tym domu, ze aż musisz na bezrobociu siedzieć?

Gość gość
Dobra, ale to nie są "plotki" w gazetce na temat gwiazdy czy polityka tylko ustawa, która weszła w życie od tego roku.

Gość gość
A co Cię to kurdę obchodzi ? Nie o tym temat, a wy już jędzowate żmije szukacie sensacji.

Gość gość
No to sie kyrwa nie dziw, ze jak nie chce ci się ruszyć d**y do pracy, to nie masz za co zyc. Obyście zdechli z głodu cala rodzina

Gość gość
Wiesz jak nigdzie indziej nic o tym nie ma to bym sie nie napalala. Pewnie ustawa weszla ale fakt niekoniecznie mogl dobra interpretacjre napisac

Gość gość
16:42 Żeby życzyć śmierci dziecku to trzeba być na prawdę podłą suką. Z głodu nie zdechniemy tępa suko, bo jak już wspomniałam narzeczony odzyskał pracę. Współczuję Ci jeśli musisz znosić co dzień ten jad w sobie.

Gość gość
16:44 Bardzo możliwe.

Gość gość
Kolejny temat kolejnej zyciowej leniwej nieudacznicy ot co

Gość gość
Wolę w pełni poświęcić się dziecku niż dać pod opiekę obcej osobie i myśleć tylko o sobie pieprzona karierowiczko.

Gość gość
Nie ciesz się tak, wywalili raz, wywala i drugi, bo zapewne sie nie nadaje do pracy.a co zrobisz jak dziecko dorośnie? A narzeczony znajdzie seksowna "biurwe"? Ludzie inteligentni maja więcej szacunku do karierowiczek niz do leniwych, życiowych nieudacznic...

Gość gość
Ale sraczka w gaciach byla co? Kazdej normalnej osobie dałoby to do myślenia, ale oczywiscie nie wszystkim... Nastepnym razem bedziesz pisać, czy bóg ma prawo wezwac jedynego żywieciela rodziny do nieba... dopiero będzie.

Gość gość
Mój facet jest robotnikiem i tam gdzie pracuje nie ma kobiet, ewentualnie 50-letnia sekretarka haha. Odbij, bo ekran oplujesz.

Gość gość
17.41 you made may day :) autorko, mi nie chodzi o kobiety z jego zakładu pracy... Przeciez może w innym miejscu znalezc. Naprawde twój leniwy móżdżek jest aż tak niemyslacy? Ja na twoim miejscu juz bym sie bala po jednym takim zwolnieniu i szybko szukala pracy, bo zwolnili raz to mogą i drugi i żadne znajomości nie pomogą. A zasilki wiesz ile dają... Na chleb i wodę. Ogólnie to współczuję ci strasznie. Mi nie ale 5 tysięcy ledwo starcza, a wy cala rodzina pewnie z najmniejszej krajowej... Jak wy żyjecie? Z reszta, nie chce wiedzieć...