Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

kiedy w ciązy trzeba założyć kartę ciąży, by uzyskać należne świadczenia?

Polecane posty

Gość gość

znajoma nastraszyła mnie że jak do 10 miesiąca nie założę krty ciąży to czegośtam należnego mi nie wypłacą a szkoda by było. o co chodzi? Tego nie powiedziała bo sie spieszyla. Wie ktos cos wiecej? co wypłaca się na podstawie tego czy ktos miał karte ciazy

Gość gość
Do 10 tyg musisz mieć potwierdzona ciążę od lekarza inaczej nie dostaniesz becikowego ani innych świadczeń z mopsu

Gość gość
Do 10 tyg ciazy i 3 badania przez caly okres ciazy.

Gość gość
no dobrze ale potwierdzona ciąża czyli np. dokument z usg i paramenty zarodka to nie to samo co karta ciąży. ja byłam na badaniu w 6 t.c. i dostałam tylko to pierwsze, a karty ciązy nie. I co, i to nie wystarczy> ?? przecież mam ciążę stwierdzoną.

Gość gość
załóż po jedenastym miesiącu!

Gość gość
Masz mieć kartę ciąży gdzie jest wpisane pierwsze badanie ja byłam w 8 tyg i odrazu miałam założona kartę

Gość Żaba17
Po porodzie idziesz do lekarza, on sprawdza w karcie czy byłaś u niego przed 10tc i wystawia zaświadczenie, że byłaś (i chyba, że byłaś co najmniej 3 razy) . To wystarczy do becikowego. Karta ciąży jest informacją dla Ciebie. Moja została założona dopiero po 13 tc, ale pod kontrolą byłam od 7 - to wystarczyło.

Gość gość
Ja byłam na pierwszej wizycie w 6tc, a kartę miałam zakladana w 11 i jak zapytałam lekarza o wpis z wcześniejszej wizyty odnośnie becikowego, to powiedział, że nie ma potrzeby bo i tak będę potrzebować zaświadczenia lekarskiego wypisanego osobno, a karta ciąży nie ma znaczenia

Gość gość
ojp