Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Chora mama druga ciąża

Boje sie ze poronie przez leki :(

Polecane posty

Witam jest to moja druga ciąża. Aktualnie 16/17 tydzień. Dotychczasowe badania wychodziły prawidłowo również na usg nie było zastrzeżeń. Mimo iż to kolejna ciąża panikuje gorzej niż kiedykolwiek. Pierwsza ciąża bez powikłań mało leków stosowalan jedynie te związane z ciążą a w tej ciąży jak na złość co chwile coś :( najpierw zaczęło sie od rwy kulszowej przez ktora nie mogłam momentami wstać z łóżka. Po konsultacji z położną j lekarZem stosowalan kilka razy czopki z paracetanolem, później pobolewanie podbrzusza stosowalan nospe, teraz dopadło mnie przeziębienie i zapalenie ropne dziasla bo wrosla mi sie w policzek gorna osemka a co za tym idzie dostałam antybiotyk forcid 1000 na tydZień, a no i zapomniałam dodać o wcześniejszych problemach zoladkowyxh lekarz przepisał mi alugastrin. Co chwilę cos co chwile jakieś leki :( niby bezpieczne w ciąży a ja i tak sie boje ze albo poronie albo urodze chore dziecko. Ono się jeszcE nie urodziło a przyjęło tyle chemii ze głową mała :(

Gość gość
Kolejna histeryczka.... Te leki są potrzebne i bez nich pomysl jak ty byś znosiła ciążę... Ja mam kolke nerkowa plus zastoje w nerkach i okropne bóle brzucha ale dzięki lekom czje się już świetnie a dzidzia zdrowo rośnie a leci nam już 21 tydzień. Więc nie panikuj, to dla twojego dobra.

Gość gość
Nie dziwie sie ze panikujesz... Leki jakiekolwiek w ciazy powinny byc ostatecznością. Tez mnie czasem coś boli, byłam przeziębiona ale nie przyjmowałam żadnych leków.

Gość gość
Te leki nie powinny mieć żadnych negatywnych skutków ubocznych na dziecko. Przypadłości, na które je brałaś, byłyby znacznie bardziej niebezpieczne.

Gość gość
A ja miałam zacząć starać się o dzidzie na święta i rozbolal mnie ząb.dostalam dalacin c i muszę czekać kolejny miesiąc. A TP ważną sprawą bo w pracy mam bardzo SLA sytuacje i chciałam odejść na l4

Gość gość
Miałam taki zatkany nos cala ciaze ze musiałam wpuszczać krople do nosa bo inaczej mdlalam po kilka razy na dobę z niedotlenienia. Wpuszczalam xylometazolin dla dzieci na noc i w dzień ze 2-3 razy. Bralam nospe od 20 tygodnia i jeszcze cos podobnego ale nie pamiętam, miałam skurcze przepowiadajace za często i za wcześnie macica sie stawiala kilka razy na godzinę juz od polowy ciąży. Urodzilam zdrowiutka córeczkę 38/39 tydzień 3650 i 56 cm. Ma 2l i 3m i nie brala antybiotyku. Miała katar 3 razy ale tylko wyciagalam gluty i krople przed snnem. Zlapala tez rotawirusa ale to nie bylo mocnych i ja się zarazilam maz mama moja i pól rodziny. Takze na razie nie zauwazylam wpływu na jej zdrowie czegokolwiek:)

Gość gość
To ja z 8.38. W 8 tc miałam jeszcze leczenie kanalowe zęba bo mi się przetoka na dziasle zrobila i ropa podchodzila regularnie.

Gość gość
powiem ci gdybym była na twoim miejscu to zdecydowałabym się na wzięcie leku dopiero wtedy gdybym utargana bólem nie mogła już tego znieść (ale tak naprawdę, naprawdę) lub gdybym była total sparaliżowana i bez żadnej pomocy z zewnątrz. Jesteś pewna czy ty tych leków nie łykasz bardziej dla wygody własnej ? Takie coś np. jak pobolewanie podbrzusza to chyba da się znieść bez leków ? Sobie to pytanie zadaj

Gość gość
no chyba że wg lekarza choroba bardziej jest zagrożeniem dla płodu niż wzięcie leku to wtedy jest to zrozumiałe

Gość gość
Ja w ciąży miałam często migreny i brałam ibuprom, bo leki z paracetamolem mi nie pomagały. Mój syn urodził sie zdrowy. Kobiety po przeszczepach, które przyjmują bardzo poważne leki zachodzą w ciążę i rodzą zdrowe dzieci.

Ogólnie nie należę do osób które biorą leki dla wygody. W ciąży tym bardZiej szczególnie zważywszy na to iż w pierwszej ciąży również mialam rwe kulszowa ale wtedy dostałam zastrzyki z witaminy b12. Antybiotyk był nie unikniony ropa wkoło zęba ból od kilku dni. Ja początkowo myślałam ze to afta i zslekalam z wizyta u lekarza tym bardIej iż ból zaczął sie w piątek a do lekarza poszłam w poniedziałek. Od razu jak tylko zobaczył zęba wcisnal antybiotyk twierdząc iż ropny stan zapalny jest gorszy niż przyjmowanie antybiotyku. Na drugi dzień poszlam do dentysty niestety zęba nie usuna bo zbyt rozlegly zabieg ale przypilowala mi zeba i teraz jest ok. Stan zapalny znika zab nie boli i nie rani policzka. Nospe na ból brzucha musiałam bo lekarz nawet sam powiedział ze silne bóle brzucha sa niebezpieczne. A co do rwy kulszowej i czopkow to jak złapał mnie ból nie mogłam podnieść sie z łóżka. :( i dlatego sie martwie bo sama wiem ze sporo tych leków biorę ;(

Gość młodamamakasia
Z jednej strony nie ma co panikować, z drugiej jednak warto zachować ostrożność bo w końcu.. chodzi o ciąże. Ja również miałam obawy będąc w ciąży czy leki jakie biorę nie zaszkodzą. Stwierdziłam że może spróbuje naturalnych suplementów diety. Polecano mi w herbaciarni czystek, jednak nie byłam w stanie go pić. Zbierało mnie na wymioty. Znalazłam więc w kapsułkach czystek kreteński (firmy hepatica), brałam po dwie tabletki dziennie i NIC. Zero przeziębień, kaszlu itp :) A jak wiemy pogoda w Polsce jest tak zmienna że nie trudno o takie przeziębienia.

Gość gość
Dziewczyny, uwazajcie z no-spą w ciąży. Lekarze nadal ją podają a ona może zwiększać prawdopodobieństwo autyzmu i wiotkości mięśni u dziecka.

Gość gość
Nie martw się. Będzie dobrze. Dziecko rozwinięte,to nie 1 trymestr.

Jak narazie jet ok po odstawieniu antybiotyku nie biorę żadnych leków jedynie apap sporadycznie. Rwa kulszowa nie daje za wygrana :(

Gość gość
Twoja nieodpowiedzialność. Dlaczego nie usunelas chirurgicznie ósemki przed ciąża?czy wiesz ze ja czekalam półtora roku aż wytne migdały z angina ropna?i dopiero wtedy staralam się o dziecko. Poleczcie zęby.bo ósemki da się usunac. Wczesniej.bez płaczu.ten forcid zaraz przestanie działać i dostaniesz klindamycune dalacin c! A tego się w ciąży nie stosuje.bo od zęba można nawet umrzeć

Gość gość
Poza tym ósemka nie rośnie 16tygodni.rośnie dłużej.i wczesniej daje znaki.mi krzywo rosła dwa lata. Czy wy w zaścianki mieszkacie ze nie można poleczyc zebow

Gość gość
O tak drogie mamy.marzenie o córce mnie rozsadza.i od listopada o niej trukam?i co.cykl grudniowy-porażka.dostalam bol zęba.czekam do marca bo wyrywam go u chirurga bo jest kolejka i To prywatnie.moge poczekać.nie umre

Niestety 3 lekarzy odmowilo usunięcia zęba. Wiesz co twoim podejściem to weź juz lepiej amputuj sobie nogę bo kiedyś z pewnością ja zlamiesz. Nie bylo powodu do usunięcia zeba i niestety muszę cie rozczarować bo twoja czarna wizja z następstwem po forcidzie sie nie sprawdziła. Ząb został na drugi dzień przypilowany i juz jest dobrze :)

Gość gość
Do jakich dentystów wy chodzicie... Ja miałam usuwany ząb w 21 tygodniu w 26 i 27 kanałowe i mam ząbki zdrowiutkie bo wcześniej je trochę zaniedbał am... Lekarz nie może ci odmówić usunięcia zęba jeśli masz od ginekologa zaświadczenie że możesz mieć wykonywane zabiegi stomatologiczne.

Gość gość
Kazdy jest inny ale ja akurat mialam operacje wyrostkaw 22 tyg ciazy i przez miesiac w szpitalu bylam na wszystkich mozliwych lekach przeciwbolowych. Musieli zmieniac co jakis czas bo krocej dzialaly a moglam dostawac co 6 godz. Po operacji zebrala sie ropa i leczylam to antybiotykami do 8 miesiaca ciazy. Pozniej jeszcze zapalenie pecherza wiec w ciazy najadlam sie wiecej lekow niz przez cale moje zycie.. Synek urodzil sie z drowy i ogolnie z ciaza nie bylo problemow mimo tego wyrostka:)