Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość AlicjaMalicja

Pierwsza wizyta u ginekologa w ciąży. Pytanie.

Polecane posty

Gość AlicjaMalicja

Czy na tej wizycie lekarz od razu potwierdza ciążę i wypisuje kartę ciąży czy dopiero zleca badania i po tych badaniach (czyli na kolejnych wizytach) potwierdza i zakłada karty i takie tam? Chodzi mi o to czy na pierwszej wizycie będzie już potwierdzone w jego dokumentacji że jestem w ciąży. Moja sytuacja jest taka że od 18 stycznia miałam zacząć pracę i w między czasie dowiedziałam się że jestem w ciąży. Teraz to już chyba 6 tydzień. Parę osób mi radziło żebym się wstrzymała z wizytą u lekarza który by to potwierdził, bo w takiej sytuacji ZUS się na bank będzie czepiać, że może być fikcyjna umowa i tak dalej i że powinnam udać, że nie wiedziałam o ciąży kiedy podpisywałam umowę. A muszę iść od razu bo mi się pojawił chyba jakiś stan zapalny pochwy.

Gość gość
Nie kombinuj. Lekarz może, ale nie musi ci ciąży potwierdzić. Zależy od lekarza. Ja dostałam kartę w 6 tc ale są lekarze co kartę dają później.

Gość gość
Na pierwszej wizycie u ginekologa lekarz podczas badania potwierdza lub wyklucza ciaze gdy ciaza sie potwierdzi to lekarz od razu wypisuje karte ciazy I daje skierowanie na badania mocz morfologie itp :)

Gość AlicjaMalicja
Nie miałam zamiaru kombinować, po prostu tak się trafiło i dla własnego spokoju wolałabym tą kartę dostać później.

Gość gość
Ja znowu miałam tak, że na pierwszej wizycie miałam przez gina potwierdzoną ciążę, a dopiero na drugiej wizycie mi zakładał kartę

Gość gość
Mi tez na drugiej, nie wiem czemu...

Gość gość
Kiedy wy sie w koncu nauczycie ze w polsce nie ma zakazu zatrudniania ciezarnych??? Zus owszem czepia sie l4 i robi kontrole. Czepia sie fikcyjnyvh zatrudnien, ale nie zatrudnienia ciezarnej.

Gość gość
Autorko a co to za roznica kiedy dostaniesz ta karte tam czy tak jestes w ciazy I wiele tym nie wskurasz :)

Gość AlicjaMalicja
Chodziło mi bardziej o to, że może by się mniej czepiali gdybym miała ciąże potwierdzoną w późniejszym terminie niż podpisana umowa, bo w końcu mogłam nie wiedzieć, że jestem w ciąży. Ale pewnie racja. Jak się mają przyczepić to i tak się przyczepią.

Gość gość
Chodziło mi bardziej o to, że może by się mniej czepiali gdybym miała ciąże potwierdzoną w późniejszym terminie niż podpisana umowa, bo w końcu mogłam nie wiedzieć, że jestem w ciąży. Ale pewnie racja. Jak się mają przyczepić to i tak się przyczepią. x Ja też to napiszę. Nie ma żadnego przepisu mówiącego, że nie można zatrudniać ciężarnych kobiet. Więc nawet jeżeli zatrudnisz się będąc w 8 miesiącu ciąży to ani ty ani pracodawca prawa nie złamiecie i nikt się was nie będzie czepiał. Mogą zrobić kontrolę jeżeli czmychniesz na zwolnienie po miesiącu opłacania składek, jednak jeżeli normalnie pracowałaś (nie było to fikcyjne zatrudnienie), chodziłaś do pracy, istnieje ślad że wykonywałaś swoją pracę to zus może cię pocałować.

Gość gość
Przeciez w 6 tygodniu to nieraz jeszcze serce nie bije. Was powalilo? Rownie dobrze ciaza moze sie nie rozwinac. Mi lekarz zalozyl w 9 tygodniu. Jak juz byla pewnosc.

Gość AlicjaMalicja
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.