Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Nie zalujcie na monitor oddechu

Polecane posty

Gość gość

Kilka tygodni temu byl w mojej okolicy przypadek smierci lozeczkowej :-(. Dzidcko mialo miesiac :-(. Mojej corce nie kupilam monitoru i dlugi czas prawie nie sypialam. Ciagle sprawdzalam, czy oddycha. Do tej pory jeszcze budze sie w nocy i sprawdzam, a corka ma 14 miesiecy. Przy nastepnym dziecku kupie na pewno monitor.

Gość gość
mój syn ma 12 mcy i tak samo ciągle jeszcze sprawdzam i wiem, że sprawdzala będę czy oddycha

Gość gość
Kupilam jak syn mial 2 miesiace bo przedtem co chwile podchodzilam do lozeczka sprawdzac czy zyje. Ma 15 m-cy i nadal uzywam

Gość gość
Ja kupilam ale nie uzywalam bo dziecko spalp ze mna

Gość gość
Bez przesady . Nigdy nie miałam czegoś takiego zeby sprawdzać czy dziecko oddycha .

Gość gość
Nie ma co siac paniki. Tysiące dzieci przezyło bez monitora :D Moja trójka takze :)

Gość gość
Ja tez nie mialam I moj synek ma sie dobrze.

Drogie Panie, monitor oddechu jest na rynku od kilku lat. Nadal więcej dzieci umiera w wypadkach samochodowych niż z braku oddechu, a przecież nie przestaniecie jeździć. Nie ma co panikować.

Gość gość
Przyłączam się do powyższych opinii; mam 2 dzieci i żyją. :) Bez przesady. Mam bardzo czuły sen,ale jeszcze nie zwariowałam,żeby nie spać całymi nocami,bo dziecko może nie oddychać.. Rozumiem strach,obawę..no ale naprawdę bez paniki.

Gość gość
ja kupilam pod namowa i presja rodziny,ktora ma pare miesiecy starsze dziecko od naszego. doslownie uzywalam tylko kilka razy, dziecko spalo z nami a ja po kilku tyg. oddalam innej rodzinie. jak dla mnie wywalenie kasy.

Gość gość
Myślę że w przypadku wcześniaków ,dzieci z niedowaga monitor może się przydać, w przypadku zdrowych, donoszonych dzieci samo korzystanie z takiego urządzenia i fałszywe alarmy przynoszą więcej stresu niż pożytku.

Gość Jedynaczka4
Zgadzam sie z przemówczynią.Niepotrzebne wyrzucenie pieniędzy.Moja córeczka ma 15 miesięcy i śpi spokojnie.

Gość gość
Haha. Moja córka ma prawie 10 lat. A jak obudzę się czasem w nocy to idę sprawdzić czy oddycha. Ze mnie to dopiero wariatka. :-D :-D Teraz czekam na kolejne bobo. Zobaczymy jak będzie. ;-)

Gość gość
Przecież spanie z dzieckiem jest jednym z czynników ryzyka śmierci łóżeczkowej...:/ Monitora oddechu nie mam, ale mam nianie elektroniczna, kamera zawsze zbliżona tak by widzieć czy oddycha... Synek ma prawie rok i zawsze sprawdzam oddech, z jednej strony Lubie jak śpi, z drugiej cisza mnie niepokoi.. pamiętam jak miał 3 dni i wreszcie tak spokojnie głęboko zasnął, szarpaniem go wybudzilam, głupia panikara

Gość gość
Nasze dziecko spało z nami i czułam się pewnie.

Gość gość
A ja nie zaluje zadnej zlotowki wydanej na monitor oddechu. Raz wlaczyl sie alarm, a ja Malej nue moglam dobudzic, oddech nie byl.wyczuwalny....

Gość gość
To nie jest prawdą, trzeba tylko spełniać warunki, które my spełniamy: nie pijemy, nie palimy, nie jesteśmy otyli, nie bierzemy leków i nie mamy innych problemów zdrowotnych typu zaburzenia neurologiczne a łóżko jest sporych wymiarów a nie tapczan jednoosobowy. Poza tym karmienie piersią zmniejsza ryzyko wystąpienia nagłej śmierci łóżeczkowej.

Gość gość
Za dużo wiem o szczeniętach i o dzieciach, żeby wierzyć w "nagłą śmierć łóżeczkową" bez powodu. To takie pojęcie - worek, do którego wrzucane są skrajnie różne przypadki pod względem przyczyn. Tymczasem normalne, zdrowe stworzenie nie przestanie oddychać ot tak, bez powodu. Dlatego i urządzenia monitorującego nigdy nie posiadałam a mimo to dziewięcioro małych istnień odchowałam bez strat. :D

Gość gość
Spalam z dziecmi, wiec monitor nie byl potrzebny. Natomiast ponad trzydzisci lat temu moj szwagier jako niemowle przestal oddychac w nocy. Spal z rodzicami i dzieki temu szybko sie zorientowali i go odratowali. Teraz to sprawny facet po studiach.

Gość gość
Nie zalujcie kasy na dobre foteliki samochodowe. Monitor nie jest potrzebny jak dziecko spi w tym samym pokoju. Kp tez zmniejsza ryzyko smierci lozeczkowej.

Gość gość
Ta jasne kolejna nagonka na karmienie butelka. Puknijcie się w łby. Lekarze od siedmiu boleści

Gość gośćqwerty
Moj synek kilka dni przed pierwszym miesiacem zycia przestal oddychac w nocy, dzieki bogu lezal obok mnie w salonie bo ogladalam film ( tez mialam obsesje sprawdzania oddechu) i w pore zareagowalam. Rano pojechalismy na sor, kilka dni w szpitalu i wyniki ksiazkowe... Powodu bezdechu nie znam do dzis, ale monitor kupilismy w dniu wypisu... Teraz spie spokojnie i wiem, ze dzieki temu urzadzeniu jesli taka sytuacja znow mialaby miejsce zdazylabym synka uratowac.

Gość gość
Kupiłam gdy synek miał 8 tygodni. Jest donoszony ale tylo naczytałam się o SIDS w necie, żę spać nie mogłam. Nie mieliśmy żadnego fałszywego alarmu,ale mimo to czasem sprawdzam czy dioda nie kłamie i synek oddycha.

Gość gość
Trochę smieszne są te wpisy mówiące o tym jaki lekki macie sen ;-) Tak i na pewno usłyszycie jak dziecko przestanie oddychać;-)

Gość gość
No nie wierze, argument- nie kupie, bo dziecko spi z nami jest absurdalny... Ja miedzy innymi z takiej przyczyny wlasnie kupie

Gość gość
Ja nie bardzo rozumiem tej obsesji na tle sprawdzania czy dziecko oddycha ? Jak wy dalej wychowacie te dzieci jak juz teraz macie takie problemy ?

Gość gość
Dajcie spokój. Większe ryzyko jest, że będziecie mieli wypadek jadąc samochodem z dzieckiem niż to, że dziecko umrze podczas snu a jakoś z jazdy samochodem nikt nie rezygnuje.

Gość gośćqwerty
Żeby nie moja obsesja sprawdzania oddechu dziecka to dziś zamiast cieszyć się macierzyństwem nosiłabym znicze na cmentarz. Nie widze nic dziwnego w sprawdzaniu oddechu maluszka tym bardziej jeśli jest to pierwsze dziecko i nie ma się obycia z taką kruszyną... Jak widać nie ma znaczenia czy ciąża jest donoszona, przenoszona, czy dziecko jest karmione mm czy piersią, SIDS może wystąpić u każdego. Dlatego jestem za posiadaniem monitora bo lepiej mieć nawet na wszelki wypadek niż później płakać nad tragedią.

Gość gość
Ten wątek pachnie mi reklamą :O

Gość gośćqwerty
Dlaczego reklamą? Na rynku jest kilka dostępnych marek monitorów, w temacie nie padła nazwa żadnego z nich :) Osobiście opisałam swoje doświadczenie i własny punkt widzenia. Dla jednego zbędny gadżet a dla mnie cudowny wynalazek. Ot i taka prawda :)