Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy mogę nadać dziecku nazwisko ojca mimo że on je nie uznaje?

Polecane posty

Gość gość

Ojciec dziecka nie zarejestruje go w USC. Czy mogę sama podać ojca nazwisko i imię, mimo że on nie chce dziecka uznać? Ma inną rodzinę i sprawy by mu się pokomplikowaly, ale to on jest ojcem a ja nie chcę wpisywać w dokumentacji ze ojciec jest nieznany albo wymyślać fikcyjne nazwiska. Czy orientuje się ktoś w tym temacie? ??

Gość gość
Sama nie mozesz. Musisz złożyć pozew o ustalenie ojcostwa. Bez papierów z uznaniem nie mozesz podać nazwiska ojca. Bylo rozkładać nogi przed żonatym?

Gość gość
Złóż do sądu pozew o ustalenie ojcostwa. Przyda się też przy alimentach :)

Gość gość
możesz. To Ty podajesz dane ojca. A on co najwyżej może w ciągu pół roku wystąpić do sądu z wnioskiem o ustalenie ojcostwa. Niemniej jeśli badania ojcostwo potwierdzą to jego "uznawanie" nie liczy się kompletnie. Mało tego, jeszcze mende zdradzacza powinnaś o alimenty podać

Gość gość
Bylo rozkładać nogi przed żonatym? x Mógł żonaty kuta/sa nie wkładać gdzie nie trzeba. On przysięgał wierność, czy autorka? Więc teraz niech płaci.

Gość gość
Daj dziecku swoje nazwisko a ojcu załóż sprawę o ustalenie ojcostwa i alimenty. Jak spłodził dziecko, to niech dokłada się do jego utrzymania. Tylko dlaczego chcesz karać jeszcze dziecko za Waszą nieodpowiedzialność nadając mu nazwisko po ojcu, który go nie chce? Być może dzieciak nawet go nigdy nie pozna a Ty chcesz mu nazwisko po ojcu nadać. Weź się zastanów.

Gość gość
Jezuuuuu ,co wy gadacie? A po co ona ma składac pozew o ustalenie ojcostwa? Autorko możesz podac w usc jego nazwisko, pytałam siostry, która tam pracuje, więc nie słuchaj tych wyżej, które głupoty wypisują. Pozdro.

Gość gość
Nie może podać nazwisko faceta który nie uznaje dziecka! jak para nie ma ślubu to muszą być obydwoje przy zrobieniu aktu dziecka w urzędzie, urzędniczka pyta się partnera czy to jest jego dziecko i zgadza się aby nosiło jego nazwisko,jeśli tak to nie ma problemu, u mnie w mieście jest taka praktyka, autorko daj swoje nazwisko tak będzie najlepiej, i badania na ojcostwo zróbcie tylko to kosztuje

Gość gość
U mnie tak nie ma, można podać nazwisko bez jego obecności. Wiem bo rejestrowałam dziecko bez ojca i ślubu wtedy jeszcze nie mieliśmy.

Gość gośćIlona
Nie mozna samemu podac kogos do ojcostwa! Kto tutaj takie bzdury wypisuje. Przypadki ograniczaja sie tylko do zwiazkow malzenskich. Jezeli kobieta jest w zwiazku malzenskim lub od rozwodu nie minelo 300 dni a w tym czasie urodzilo sie dziecko to chcesz czy nie ale dziecko otrzymuje nazwisko meza badz bylego meza. Jesli nie jest on ojcem dziecka macie 6 miesiecy na zlozeniu pozwu o zaprzeczenie ojcostwa. Ojciec jedynie i tylko dobrowolnie moze nadac swoje nazwisko dziecku. W innym przypadku trzeba udowodnic ojcostwo w sadzie.

Gość gość
Otóż to. Jeśli nie ma ślubu to muszą być OBOJE w urzedzie i potwierdzić, ze ojciec nadaje nazwisko. A jeśli nie to pozostaje tylko droga sadowa inaczej się nie da. Skąd wiem? Mój brat nie chciał dac nazwiska dziecku i dziewczyna, bez jego zgody, nazwiska nie nadała, musiala dac swoje. Dopiero w sadzie zostalo uznane ojcostwo, po badaniach. Teraz brat placi alimenty ale nazwisko dziecko ma po matce.

Gość gość
Autorko na jakiej dziurze mieszkasz ze konkubina sama może podać nazwisko konkubenta bez jego zgody? To jest niezgodne z prawem przecież? Przydałaby się jakaś kontrola w tym urzędzie samowolka normalnie :-)

Gość gość
Podanie imienia i nazwiska ojca nie oznacza ustalenia ojcostwa. Niejeden nazywa się Jan Kowalski. Nie oznacza to jednak, że konkretny Jan Kowalski jest ojcem. Do tego potrzebne jest uznanie przez ojca w USC albo sprawa o ustalenie ojcostwa w sądzie.

Gość gość
Taaaa.... Sama możesz podać.... Wolne żarty. To jak pójdziesz do usc i powiesz, że ojcem dziecka jest Brad Pitt i dajesz dziecku Pitt na nazwisko to oni ot tak sobie to wpiszą? Litości, myślcie.

Gość gość
Bylo rozkładać nogi przed żonatym? x A skąd pewność, że żonaty. Znam wielu "wolnych strzelców", co się nie przyznali do dziecka :P

Gość gość
On nie jest żonaty, ale żyje w związku konkubenckim majac dwoje dzieci. Kiedy byliśmy ze sobą twierdził, że nic go już z konkubiną nie łączy. I trudno było mu nie wierzyć skoro często zostawał u mnie na całą noc. Prawda wyszła na jaw, gdy poczelo się dziecko. To tak w skrócie dla osób, które próbują oceniać sytuację , a jej nie znają.

Gość gość
ale skad mamy znac sytuacje skoro nic o tym nie piszesz?

Gość gość
Nie ma różnicy czy żonaty vzy konkubent. Mial inną rodzinę, którą zdradził z naiwną kobietą ktora myslala ze będzie ta jedyną. A tu historia stara jak świat. Nie możesz mu dać na nazwisko tak bez zgody ojca. I chyba chcesz tylko na złość zrobić tatusiowi. Bo z tego że dziecko ma inne nazwisko niż twoje nie ma żadnej korzysci dla niego

Gość gość
I takiego szmaciarza nazwisko chcesz dać swojemu dziecku? Moim zdaniem dziecko powinno mieć Twoje nazwisko a alimenty będzie płacił-zadbaj o to, nie bądź głupia.

Gość gość
Co za biedna, naiwna kobiecinka, ktora pomogla skrzywdzic kobiete i dwoje dzieci!

Gość gość
Dziecko ma prawo mieć nazwisko ojca. I nie chodzi tu o to, aby zrobić na złość komukolwiek. Ale z tego co widzę, to bez sądu się nie odejdzie. Bo alimenty się należą dziecku i nie mam zamiaru z nich rezygnować. Co do naiwności to wybaczcie, ale każda moglaby być na moim miejscu. Btw i konkubinat a małżeństwo to jednak jest różnica. Gdyby żył w małżeństwie to nie weszła bym nigdy w taki związek. Proste.

Gość gość
Możesz zgłosić ojciec nieznany. Teraz NN nie wpisuje się do dokumentów dziecka, wpisuje się fikcyjne imię i nazwisko dla jego dobra. A fikcyjnym imieniem i nazwiskiem mogą być dane ojca. I wcale nie oznacza to że on tym ojcem jest, na ustalenie tego istnieją inne procedury.

Gość gość
nie każda mogłaby być na twoim miejscu bo nieliczne, mam nadzieję, robia sobie dziecko z kimś kogo nie znają. Pewnie nie znasz jego rodziców i ich nigdy nie widziałaś, nie znasz rodziny, nie byłas u niego w domu itp. Pewnie podejrzewałaś że kogoś ma i myslałaś że przytrzymasz go na dziecko, żal mi ciebie bo jesteś bardzo głupia i masz pewnie 16 lat

Gość gość
pewnie opowiadał, że nie ma żadnej rodziny i jest sam na świecie hehe wille ma 1000 km od ciebie a jak mu tel dzwonił to mówił, że nie odbiera bo z providenta dzwonią hehe

Gość gość
Nie, mówił, że ma dwoje dzieci ale nie żyje z ich matką. Zdziwię was, ale w jego mieszkaniu byłam wielokrotnie, bo ma swoje kawalerskie, którego nie wynajmuje, a konkubina z dziećmi mieszka w innym. Poznałam jego siostrę, jego ojciec nie żyje, a matka mieszka 500 km stąd. Oprócz tego poznałam prawie wszystkich jego znajomych. Byliśmy ze sobą 2 lata. To dało mi pewien ogląd sytuacji, a detektywa nigdy nie wynajmowalamaby sprawdzić faceta.

Gość gość
gość dziś On nie jest żonaty, ale żyje w związku konkubenckim majac dwoje dzieci. Kiedy byliśmy ze sobą twierdził, że nic go już z konkubiną nie łączy. xxx no to jak w końcu? ślub nic nie zmienia czy zmienia??? bo widzę, że zależnie od sytuacji konkubenta czasem traktujecie jak wolnego faceta a czasem jak żonatego skoro ma rodzinę czy ludzie żyjący w konkubinacie są wolni czy nie?

Gość gość