Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość malgorzataooooa

Przykładowy jadłospis dla dziecka powyżej dwóch lat na cały tydzień

Polecane posty

Gość malgorzataooooa

Witam Nie wiem już co mam gotować. Wpadłam w rutynę i córka ma dość mojego jedzenia. Mniej je od jakiegoś czasu, obiad zje albo nie zje. Podajcie proszę jakiś przykładowy jadłospis na kilka dni. Albo chociaż na jeden dzień. Ile dajecie posiłków i jak przyrządzacie. Już wszystko co robie mi nie smakuje, chce mi się gotować ale jakoś nie smakuje mi to co gotuje. Proszę o rady i propozycje posiłków co lubią wasze dzieciaki

Gość gość
Taki wiek

Gość gość
Mój synek jest generalnie z tych mało jedzących i mało ważących, jednak jest kilka rzeczy, które bardzo lubi. To są raczej takie sztandarowe potrawy: zupa pomidorowa z makaronem, krupnik z płatkami jaglanymi, jajecznica ze szpinakiem (drobno posiekanym), omlet z selerem naciowym i papryką (drobno posiekanymi), lane kluski na kozim mleku z miodem i cynamonem.

Gość gość
Ciężki temat-jak moje dziecko nie jadło to odwiedziłam wszystkie fora z propozycjami posiłków ale tego jak na lekarstwo.. I dzien Śniadanie-owsianka z owocami na mleku owsianym/ryżowym/migdałowym (bo corka ma alergie wiec i menu bedzie jak dla alergika...) do picia herbata która pije w ciagu dnia. II kabanos :P Zupa- ogórkowa II danie- pulpety w sosie z ryżem Podwieczorek-ciasto bądź nic albo owce-to roznie i w rożny dzien. Kolacja- tost II dzien Śniadanie- jajecznica, chleb razowy, ogorek i papryka do picia herbata II śniadanie-owoc Zupa-albo z wczoraj albo nowa np krupnik z kasza jaglana II danie racuchy z jablkami Kolacja- kanapka z wędlina, sałata i pomidorem III dzien Śniadanie- grzanka z miodem i serkiem herbata II śniadanie-owoc Zupa- pomidorowa z makaronem II danie kotlet mielony, ziemniaki, buraczki Kolacja- ryz z jabłkiem i cynamonem (tz olatki ryzowe) na mleku roslinnym

Gość gość
Iv dzien Śniadanie- chleb w jajku, kakao II śniadanie owoc albo wyciskany sok Zupa-krem z dyni albo z warzyw z groszkiem ptysiowym albo grzankami II danie risotto Kolacja- frankfurterka z chlebem, papryka i pomidorem V dzien Śniadanie- kanapka z wędlina i papryka herbata do picia II śniadanie owoc Zupa- rósł z makaronem Ii dane- warzywa na patelnie i duszona piers z kurczaka w ziołach Kolacja- manna na mleku roslinnym i owoce bądź mus owocowy VI dzien Śniadanie- bułka z pasztetem Owoc Zupa- jarzynowa II danie ryba, ziemniaki, surówka z marchewki Kolacja- pizza domowa VII dzien Śniadanie- cos z tego co było we wcześniejszych zestawach śniadaniowo/kolacyjnym bo innego czegos nie ruszy Owoce Zupa- żurek z kiełbasa i ziemniakami II danie spaghetti Kolacja- cos ci juz było To taki przykład. Ogolnie jada kotlety, leczo, kluski na parze, gulasz z kasza, kopytka, naleśniki, pierogi. Duzo tego nie ma bo Tadek niejadek, wiec cieszę sie ze tyle je...

Gość gość
Fajny temat, takich nigdy dość. Ja też ciągle szukam inspiracji dla mojego niejadka.

Gość gość
to i tak je duzo moja nie zje kanapki tylko sama szynke i ogórka obiad zupa owszem czasem kilka łyżek czasem poł miski drugie buraki i troche mięska bez ziemniakow bo bleee kolacja jajko bez chleba jedno co lubi to owoce wszelkiej maści i kaszki ale niestety robie jej bobovity bo nie pije mleka krowiego bo ma alergie .robie jej na mm albo juz mleczno-ryzowe.jak robicie kaszki dzieciom gotujecie te kasze co dzien?

Gość gość
Kurczę...az mnie zatkało! Pytasz o oczywista rzecz... Kupujesz w sklepie- płatki ryzowe, płatki owsiane, kasze mannę błyskawiczna, kasze jaglana, kaszkę kukurydziana czy co tam wolisz robisz tak jak na przepisie tyle ze na mleku roslinnym skoro masz alergika tak jak ja. Dodajesz owoce i juz albo mus owocowy czy miod. Po co mm takiemu dużemu dziecku?? Masz tyle mlek...

Gość gość
Rozumiem ze to wymaga wiecej czasu ale bez przesady. Zdrowiej przynajmniej dla dziecka a nie taki przetworzony szajs...!

Gość gość
u nas tez z jedzeniem roznie ale staram sie jak moge np poniedzialek 1kanapka z serem zoltym i kakao 2banan 3kotleciki z indyka,mizeria,ziemniaki 4biszkopty 5musli owocowe wtorek 1jajecznica z szynka i pomidorem 2jablko 3zupa pomidorowa z koperkiem 4jogurt 5kanapka z pasztetem i rzodkiewka sroda 1pasta z tunczyka z chlebem razowym ze slonecznika 2winogrona 3zupa warzywna(brokol,brukselka,kalafior,fasola itd) 4lody 5kluski z serem i cynamonem czwartek 1platki z mlekiem 2leczo 3nalesniki 4kiwi 5tosty piatek 1kielbasa na cieplo 2losos smazony badz gotowany z warzywami i do tego sos koperkowy albo z migdalami/rodzynkami 3puding 4kanapki z twarozkiem sobota 1omlet z papryka,pomidorem,szczypiorkiem,szynka 2krupnik 3kasza gryczana,zeberka,buraczek 4szejk owocowy niedziela 1kanapka z wedlina, 2rosol 3potrawka z kurczaka 4ciasto 5jajko na twardo

Gość gość
To juz duze dzieci i mozna duzo podac zestawów obiadowych jesli zje. Z zup to jescze grochówka, barszcz czerwony, fasolka, cebulowa, kapusniak A z drugich dan-gołąbki, krokiety, pieczone udka, schab ze sliwka, jakies rolady, pyzy z miesem Na śniadania-pasty jajeczne spróbować albo z ryby czy avocado

Gość gość
Ile posiłków i jaki rozkład to już nie pamiętam, ale jak córka miała mniej więcej 2,5 roku to hitem w jej menu stały się (i dalej lubi, a ma już 6 lat) zupy-kremy, najlepiej z "kuleczkami", czyli groszkiem ptysiowym ;) No to przerabialiśmy na te kremy dynie, brokuły, marchewki, groszek, kalafiora, cukinie... pojedynczo i w mieszankach. W sumie nieźle, bo roboty przy tym niewiele, a dziecko zjada całkiem sporą porcję warzyw :) Schodziły też domowe batoniki muesli (w ramach śniadania), omlety, jajecznica, miała okres zajadania się zacierką i kaszą jaglaną na mleku. Zawsze lubiła też wszelkiego rodzaju racuchy, placuszki na zsiadłym mleku etc. - czy to z owocami w środku, czy smarowane dżemem czy musem owocowym. Najzdrowsze jedzenie to nie jest, ale na niedzielne śniadanie - czemu nie ;) Aha, jeszcze ciasto filo! To też odkrycie ;) Można z niego zrobić "sakiewki", paczuszki, rożki i napchać różności - nawet coś samo w sobie średnio lubianego w takiej chrupiącej skrytce potrafiło gładko przechodzić.

Gość gość
sniadania - można jeszcze sprbować: krewetki na maśle z czosnkiem i natką pietruszki do tego pieczywo czosnkowe, placuszki twarogowe: ubijamy białka jaja, mieszamy z twarogiem , żółtkiem i zmielonym siemieniem lnianym, podac można z syropem klonowym i cytryną obiad, albo kolacja: tortilla, a w niej zawiniety kurczak w panierce, kapusta, pomidor, papryka, ser - co kto lubi

Gość gość
moja 1,5 roczna córka lubi ryż z sosem meksykańskim ( z Łowicza ) i indykiem - zupę koperkową z kluskami lanymi - zupę pomidorową - jarzynowa z kaszą jaglaną - amarantus ekspandowany z leczo - kasza kuskus z pulpetami z indyka w sosie pomidorowym - ziemniaki z paluszkami rybnymi Frosty i buraczkami - warzywa ( marchew, kalafior, brokuł ) z dipami ( śmietankowym i pomidorowym ) - pizza orkiszowa mojej roboty z paprykami i cheddarem - spaghetti - mus bananowy z awokado - śmietana 30% ubita np z bananami - sałatka owocowa ( winogron, pomarańcz, banan ) - mus z mango - ciasto francuskie z butelką - ciasto francuskie z jabłkami ( 20 min i gotowe do zajadania ) - kurczak marynowany w miodzie - tagiatelle z brokułami - makaron ze szpinakiem - pierś z kurczaka zapiekana z mozarellą i pomidorem Córka to niejadek :/ staram się ją podtuczyć stąd w diecie awokado czy śmietanka 30 %. A na obiad też czasami nie wiem co ugotować :) na pewno unikam smażonego, schabowy odpada ;) mam kłopot też ze śniadaniem, córka nie lubi jajecznicy, omleta na słodko i na ostro, owsianki :/ jedyne co zje to kanapka z szynką na którą nakładam pomidora, szczypior, gotowane jajko, bądź inne dodatki.

Gość gość
* ciasto francuskie z nutellą :)

Gość gość252
alaantkoweblw.pl -->> tu macie bardzo dużo prostych i fajnych przepisów :D osobiście bardzo tą stronkę lubię więc polecam

Gość gość
Ktoś ma niejadka a tuczy go nutella czy śmietanka 30%....jak wy chcecie zeby te dzieci jadły normalnie??? Tez mi sie kiedys wydawało ze sie nie da bo pluje, wymyśla, krzyczy i ryczy. Dodatkowo było to spowodowane orzez alergie i refluks, ale u zdrowych dzieci takie cos... Przeszło bo wyrobiłam w niej nawyk jedzenia co 3/4h i wie co kiedy sie je. Zawsze pilnowałalam posiłkow a zupami to karmiłam ja około 1h czasem w międzyczasie odgrzewalam ja kilka razy. Pluła czasem wiecej niz jadła. Wiem co to znaczy jak dziecko nie je ale wiem tez ze dawanie słodkiego i przetworzonego jedzenia ze słoika nie pomaga w zdrowiej diecie. Jemy razem wiec widzi ze to jedzenie dla wszystkich, przekupuje ja (kostka gorzkiej czekolady-tak, lubi nie je z przymusu) i wtedy staram sie jej wcisnąć to czego rzekomo nie lubi. W ten sposob udało sie z burakami, sałata, kasza gryczana, kalafiorem z bułka tarta, gulaszem z kasza i jajecznica. Juz nagle polubiła-to bardziej wynikało z niechęci do nowości.

Gość gość
nie napisałam, że moja córka je nutelle codziennie, ok. Na rok ważyła 6,5 kg, a śmietanka 30% i awokado w naszej diecie to zalecenia gastroenterologa. Fajnie się wymądrzać jak się nie zna sytuacji.

Gość titiritiu
A ja ani nie mam niejadka, ani alergika, a wcinamy nutelle, awokado i śmietankę 30% bo to dobre :D