Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zwrot z PITu za dojazd do pracy, kto sie na tym zna

Polecane posty

Gość gość

Dojezdzam codziennie do pracy samochodem 22km w jedna strone. Moi koledzy z pracy powiedzieli mi ze w zeszlym roku dostali zwrot z PITu (rowniez dojezdzaja samochodem). Czy mozna jakos poznac po PIT-11 czy mi rowniez nalezy sie zwrot? Czy cos tam musi byc zaznaczone? Pracujemy w jednej firmie. Czy to zalezy od zakladu pracy?

Gość gość
Pracodawca w pit11 uwzglednia to jako koszty uzyskania przychodu i o ta kwote masz pomniejszony przychod. Np.twoj przychod to 10000tys a koszty uzyskania to 2000tys zatem twoj dochod wynosi 8000 tys. Nie slyszalam o innym zwrocie dla pracownika, chyba ze prowadzisz dzialalnosc ale wtedy wrzucasz w koszty wlasne.

Gość gość
jeżeli pracujesz na umowę o pracę to powinnaś dostać PIT 11 od pracodawcy (ma czas do końca lutego). Ten zwrot na dojazd o którym mówisz, to nic innego jak koszty uzyskania przychodów miesięcznie 139,06 zł nie więcej niż 1668,72 (z tytułu jednego stosunku służbowego, gdy miejsce stałego lub czasowego zamieszkania pracownika jest położone poza miejscowością, w której znajduje się zakład pracy, a pracownik nie uzyskuje dodatku za rozłąkę). Kwotę tę odejmuje się od przychodu

Gość gość
z jednego stosunku pracy koszty uzyskania przychodu nie mogą być wyższe niż 1668,72 (ktos napisał wcześniej 2000)

Gość gość
W PIT-11 w czesci D (koszty uzyskania przychodow) mam zaznaczone punkt 1. czyli "z jednego stosunku pracy". Oprocz tego jest tez punkt :"z jednego stosunku pracy, jesli podatnik pracuje poza miejscem zamieszkania". No i tego NIE MAM zaznaczone.

Gość gość
Dalam przyklad dla prostego zrozumienia. Ja dobrze wiem ile wynosza koszty uzyskania. Rozliczam pity od lat.

Gość gość
to nie wprowadzaj ludzi w błąd

Gość gość
Tu autor. Porownalem swoj PIT-11 z osoba ktora pracuje na najnizsza krajowa tak jak ja. Z tym ze ta osoba pracuje i mieszka w tej samej miejscowosci, a ja nie. Mamy we wszystkich rubrykach dokladnie te same liczby, dochod, koszty uzyskania przychodow, skladki. Wszystko jest to samo. Wiec jak moj pracodawca mogl uwzglednic w kosztach uzyskania przychodow moj dojazd do pracy?

Gość gość
Jaka kwote stanowia twoje koszty uzyskania?

Gość gość
Osoba, która mieszka w tej samej miejscowości powinna mieć koszty uzyskania przychodów - 1335,00 a Ty 1668,72

Gość gość
1335zl - koszty uzyskania przychodow. Dodam jeszcze ze w czesci D mam zaznaczone punkt 1. Nie wiem czy to ma jakies znaczenie.

Gość gość
Nie wprowadzam w blad idiotko! Napisalam aby laikowi latwiej bylo zrozumiec schemat a nie liczby. Pisze ze np.! Slepa jestes!

Gość gość
1668,72zl powinienes miec kosztow uzyskania.

Gość gość
Czyli to oznacza ze ksiegowa sie pomylila?

Gość gość
Najwyrazniej niedopatrzenie. Zapytaj grzecznie czy aby nie nastapila pomylka w kosztach uzyskania?

Gość gość
f.kafeteria.pl/temat/f1/piotrek121212-dlaczego-nie-wyjedziesz-do-angli

Gość gość
Złożyłem pitną 29 marca kiedy dostanę zwrot