Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Tanie i szybkie dania dla obiad dla zabieganych mam

Polecane posty

Gość gość

Oto danie, ktore robie gdy mam malo czasu badz gdy portfel zaczyna swiecic pustkami: - kopytka - pierogi ruskie - pierogi z twarogiem - zupa na kosci+ warzywa - salatka warzywna (warzywa z rosolu +majonez) - smazone ziemniaki+ sadzone jajko - makaron z serem i pieczarkami + smiatana do sosu - piers z kurczaka pokrojona w male kawalki usmazona na patelni+ mrozona mieszanka warzyw - schabowy, badz filet z kurczaka obtoczony w bulce tartej i jajku - nalesniki na slodko badz na slono - jesli zostana nalesniki mozna zrobic krokiety np z warzywami i kurczakiem Jesli macie jakies swoje szybkie i sprawdzone dania prosze napiszcie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Autorko zaraz zostaniesz zwyzywana od patologii i damy napiszą, że one tylko sushi i polędwiczki z kawiorem wcinają :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Napisalam, ze to menu na szybko + na ew pustki w portfelu. No dobrze, jesli ktos woli rybe to prosta marynata musztarda + miod do tego losos, wkladamy do lodowki zeby przeszedl marynata, pozniej smazymy do tego gotowany ryz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
- placki ziemniaczane - parówki w cieście fransuskim - domowe hotdogi - zapiekanka śmieciówka (makaron + resztki warzywno-mięsne, posypane serem i do piekarnika) - ziemniaki w mundurkach z jajkiem sadzonym i mizerią

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Dla takich co wola zeby bylo po francusku to proponuje la quiche, czyli tarta. potrzeba ciasto francuskie, smietana, 2-3 jajka, boczek, ser zolty, soli nie potrzeba bo boczek jest slony. Boczek w zaleznosci jaki dostaniemy, ja kupuje juz pociety na malutkie kawalki wytapiamy na patelni zeby byl mniej slony. Szykujemy naczynie w ktorym umieszczamy ciasto francuskie podziabane widelcem. Na ciasto nakladamy ostudzony boczek i zalewamy masa ze smietany i jajek (musi to byc dosc geste), posypujemy startym zoltym serem. Wszystko do piekarnika na ok 180 stopni na okolo 45 do godziny ( gora musi byc ladnie wypieczona i ciasto sciete. Wszystko robi sie szybko.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
parowki ponacinane i usmazone tzw.szyszki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ale kopytka czy ruskie pierogi, to wcale nie sa dania na szybko. Chyba że chodzi tu tylko o spełnienie warunku "taniości". Nie chcę krytykować autorki, bo nie o to tu chodzi, ale w moim odczuciu sałatka składająca się z wygotowanych warzyw z majonezem to niezdrowe, kompletnie bezwartościowe danie, które mozna sobie podarować. Ja ze swojej strony dokładam tanie kotlety z kaszy gryczanej lub jaglanej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
przeciez pierogi chocby te z twarogiem na slodko to z pol h roboty. zrobienie ciasta do 10min, odkladamy ciasto na bok zeby polezalo w tym czasie mieszamy twarog z cukrem, pozniej walkowanie ciasta i klejenie pierogow czy tobie to zajmuje polowe dnia?? A kopytka to szybko obraz ziemniaki wrzucic do wrzatku, przeciez jak sie gotuja to robisz cos innego. Po ugotowaniu dodajesz maki, wyrabiasz ja robie w rulonik i siekam nozem szybko raz dwa!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
a twoje kotlety z kaszy gryczanej czy jaglanej jak robisz? przeciez to tez zabiera sporo czasu. Co do salatki warzywnej masz racje, ale na kolacje sie nada.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
up

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość asdsas
Ja odpowiem, jak robię kotlety z kasz, a można z gryczanej, jaglanej, jęczmiennej, amarantusa, z ryżu. Kasze gotuję, odcedzam, dodaję zarumienioną cebulkę, jajko i bułkę tartą, smażę na gorącym oleju do mocniejszego zarumienienia, podaję z sosem serowym, grzybowym, czy mięsnym. Dobra alternatywa dla tych, którzy podobnie, jak ja za kaszami nie przepadają.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja na szybko to np robie lososia w piekarniku ziemniaki z wody i sås na zimno - majonez creme fraichew proporcji 50/50 duuuuuzo kopru tak aby sos byl zielonkawy i pieprz do smaku ,mozna jeszcze ciut cytryny ale smietana sama w sobie jest kwasna

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Pierogi to jednak sporo roboty. Trzeba to ciasto wyrobić ręcznie, wymieszać farsz, potem to lepienie. Może jak robisz 10 pierogów na 1 obiad, to Ci zajmie nie tak wiele czasu. Ja tego typu dania robię w większej ilości, porcjuję i mrożę. Potem mam na kilka szybkich obiadów już gotowe. Ja osobiście nie lubię smażyć mięsa, a jeż na pewno nie używam żadnych chłonących cały tłuszcz z patelni panierek. Poza tym nie lubię stać nad patelnią. Dlatego najczęściej mięsa czy ryby piekę. Wrzucam naczynia żaroodpornego i do piekarnika. Dorzucam też jakieś warzywa, np. pociętą cebulę i paprykę, dodaję czosnek i przyprawy. Podlewam nieco oliwy i czasem wody. Piecze się samo. Można dobrać mięso, które nie potrzebuje długo siedzieć w piecu. Nie lubię też tracić codziennie czasu na skrobanie ziemniaków, więc częściej mam na talerzu kaszę lub ryż. Wybór jest ogromny. Kaszy kuskus nawet nie trzeba gotować, inne 10-20 minut. Szybka surówka to np. sałata ze śmietanką, pomidor z cebulką i oliwą, mizeria. Od biedy raz na jakiś czas coś ze słoika np. ćwikła czy sałatka z selera z ananasem. Wersja obiadu na już to ciemny makaron z pesto ze słoika. Można znaleźć takie o niezłym składzie. O ile mięs raczej nie smażę, to zdarza mi się raz na pół roku smażona kiełbasa z zeszkloną cebulą. Jako dziecko jadałam też mortadelę smażoną z plasterkiem sera. Niezdrowe, nie wiadomo co zmielone, ale smaczne, hehe.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
do tej kaszy to surowe jajko? jakie przyprawy do tego?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja robie pierogi z kopiastej szklanki maki i starcza to dla 3 osob :) takie ciasto sie szybko wyrobi przeciez, ja nie robie pierogow dla calego wojska.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Pierogi to ja robie caly dzien :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
pozniej mrozisz jak sa lekko obgotowane czy jakie musza byc? Jakie pierogi najlepiej mrozic? czy wszystkie sie nadaja?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
dziś zrobiłam krewetki z makaronem. koszt jakieś 20zl na 3 osoby więc tanio. kupiłam mieszankę owoców morza, małą pierś z kurczaka, oliwki i makaron. Pyyyyycha!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość asdsas
do tej kaszy to surowe jajko? jakie przyprawy do tego? xxx Surowe. Z przypraw, to co lubisz, ja daję sól, pieprz, kurkumę, lubczyk i cayenne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja mroze pierogi surowe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Wolę wydać więcej, ale odżywiać się i rodzinę zdrowo, a nie zapychać takim byle czym. :o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
to pochwal sie przepisami co takiego pysznego i zdrowego serwujesz codziennie :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja mam 1,5 roczną córkę, nie pracuje, ale też nie uśmiecha mi się stać przy garach pół dnia. Moje szybkie dania to - pulpety z łososia ( tylko w formie pulpetow córka go zjada ) - pulpety z indyka gotowane na wywarze w sosie koperkowym - pizza domowej roboty ( wbrew pozorom naprawdę szybka ) - racuchy drożdżowe z polewą z czarnej porzeczki babcinej robozy - spaghetti - makaron z kurczakiem i szpinakiem - zapiekanka z makaronem, serem i mięsem ( córka jej nie je, wiec robię rzadko ) A z mniej szybkich to leczo z amarantusem ekspandowanym i cukinią. Trzeba się trochę nakroić, ale smak jest boski :) Pierogów nigdy nie robiłam, jak mamy ochotę to mąż kupuje je w pobliskiej restauracji. Kopytka robiłam raz i wyszły twarde jak kamień. Nie mam chyba ręki do takich rzeczy :/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
sprobuj zrobic pierogi to jest proste ja kiedys tez nie umialam, kopiasta szklanka maki + 1/4 ze szklanki wrzatku Wszystko mieszam w garnku lyzka pozniej wyrabiam na stole, do ciasta dodaj troche soli. Jesli potrzeba do wyrabiania podsypuje maka. Jak wyrobisz ciasto odloz na bok, zeby polezalo z 15min. Co do kopytek to jak masz juz ziemniaki ugotowane i taki a la pure, wloz do miski i ugniec zeby bylo po rowno, wyciagnij z tego 1/4 i w to miejsce wsyp make, pozniej wszystko wymieszkaj szybko, zroluj i nozem poucinaj na kawalki. Za twarde ci wyszly bo za duzo maki dalas.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Na szybko to kluski z serem, chleb w jajku, frytki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Zapychaja dziec****erogami i kopytkami i potem płacz ze dziecko nic innego nie je,ryby nie ruszy, są to dania bez wartości tzw zapychacze chociaż ten farsz byś zrobiła np z feta i szpinaku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Napisane jest w temacie SZYBKIE I TANIE DANIA DLA OBIAD DLA ZABIEGANYCH MAM Czy gdzies jest napisane ze to główne Dania w kogos domu? Ze gotuje jedynie to? Nie! Jest napisane ze to takie warianty gdy nie ma czasu bądź portfel niezbyt okazały. Znaczy ze awaryjna sytuacja-tak sobie pozwolę za Ciebie zinterpretować bo zbyt trudne to dla takiej osoby jak Ty. Ty nigdy nie jadłaś kopytek, klusek na parze czy pierogów? Jadłaś. Moje dziecko tez raz na czas zje. Nie jest to główny składnik naszego menu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Do osoby z 9h32 Czy Ty karmisz codziennie cala rodzine rybami, miesem z gorej polki czy warzywami prosto od rolnika?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Kopiasta szklanka po jakiemu to ?! Do szkoły chodzilas

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Jesli nie rozumiesz slowa kopiasta zapraszam do slownika synonimow, moze wtedy cos zrozumiesz!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×