Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jakie miałyście skutki odstawienia antykoncepcji hormonalnej?

Polecane posty

Gość gość

Muszę odstawić tabletki, które biorę już tyle lat, że sobie tego nie wyobrażam... Miałyście jakieś skutki uboczne? Wróciły wam miesiączki do takiego stanu jak przed braniem tabletek? Boje się tego, bo miałam straszliwie bolesne miesiączki, musiałam ratować się ketonalem, bo ibuprofen nie pomagał, a inaczej nie byłam w stanie normalnie funkcjonować... Jak mi to wróci, to się zapłaczę chyba.

Gość gość
Wiesz co ja jutro zaczynam 8op i za nie dlugo bede musiala odstawic bo drugie dziecko chcemy, tez sie boje jak cholera! Mialam doslownie krwotoki ale z tym ketonalem czy ibuprofenem to jest tak, ze te leki wzmagaja krwawienie. Wiem, bo mi po operacji ginekologicznej lekarz zabronil tych lekow brac zeby mojego i tak juz sporego krwawienia nie wzmagac, moze i na bol pomagaja ale ja tam wytrzymala jestem, wole zeby mnie nie zalewalo. To tak tylko Ci na przyszlosc pisze:-)

Gość gośćautorkaaa
No niestety, bez środków przeciwbólowych nie byłabym w stanie wyjść z domu, ba nie raz nie byłam w stanie podnieść się z łóżka, no-spa nic nie dawała, ibuprofen też nie :( Dopiero antykoncepcja uregulowała problem. Dlatego się boje, boje się, że zaczną wypadać mi włosy, dostanę trądziku albo cholera wie czego. I stosuje ją duuuuużooooo dłużej od ciebie :(

Gość gość
Ja miałam okres jak bez tabletek, po prostu, u mnie akurat uregulował się dość szybko, właściwie od razu wróciły normalne cykle. Tyle że w czasie tabletek krwawienie jest skąpe, 2-3 dni, a okres trwa 5-6 dni i w większości z obfitym krwawieniem.

Gość gośćautorkaaa
gość dziś No to mnie nie pocieszyłaś ;( u mnie normalny okres trwał ponad tydzień, a pierwsze dwa dni byłam nie do życia z bólu :(

Gość gość
mi tak 2-3 miesiące po odstawieniu zaczeły bardzo wypadać włosy, ale tak 2 miesiące i się wszystko unormowało, okres chyba drugi po odstawieniu spóźnił mi się tydzień, a tak to jest w miarę regularny ale nie tak jak przy tabletkach co do dnia

Gość gośćautorkaaa
gość dziś O no to jeszcze bardziej mnie pocieszyłaś ;( Jak mi zaczną wypadać, to chyba wyłysieję ;(

Gość gość
no też myślałam w pewnym momencie że chyba wyłysieję ale na szczęście po jakimś czasie się to normuje

Gość gośćautorkaaa
Ale ja już mam bardzo kiepskie włosy ;( Cienkie i niezbyt gęste ;( jak zaczną wypadać, to nie wiem co zrobię.

Gość gość
No trudno się spodziewać że tabletki w jakiś magiczny sposób wpłyną na to że okres będzie mniej bolesny kiedy się je odstawi... Ja dodatkowo zauważyłam że przy tabletkach praktycznie nie mam migren, może raz na pół roku, kiedy ich nie brałam to minimum raz na miesiąc-dwa...

Gość gość
Po 4 latach brania antykoncepcji zaczęły mi wypadać włosy i wypadają nadal (od kwietnia), okres unormował mi się dopiero po 10 miesiącach, znowu boli mnie brzuch jak mam miesiączkę.. ogólnie same negatywy :(

Gość gośćautorkaaa
No to czuję, że ciężkie czasy przede mną ;(

Gość głupie pytanie autorko
u mnie skutkiem była ciąża:)

Gość gośćautorkaaa
głupie pytanie autorko dziś Problem w tym, że ja nie chcę odstawić, żeby zajść tylko z innych powodów, zamierzam się zabezpieczać inaczej. Pytam o inne skutki uboczne jak zmiana wagi,wypadanie włosów, pogorszenie cery itp.

Gość gość
Po tabletkach anty...... i spirali konsekwencje ZDROWOTNE będą po latach!!! Tylko kalendarzyk i prezerwatywa jest nieszkodliwe reszta to syf. Doradził nam ginekolog podczas jednego z badań ( nam bo przy każdym badaniu cipki i porodzie mam męża mam do tego Prawo nawet w szpitalu! ) .

Gość MamaMloda39
Ja odstawiłam tabletki po kilku latach stosowania dwa razy aby zajść e ciąże i udało się bez problemów. Po porodzie myślę aby zacząć stosować antykoncepcję mechaniczna bo sama sie boję skutków ubocznych które wychodzą po latach... antykoncepcję zaczęłam stosować baaaardzo wcześnie ze względu na migreny z aura wszystkie badania wykluczyły potencjalne choroby które powodowały tak silne bóle głowy ze kilka dni wymiotowalam jak kot. Wzmocni zaproponowano mi w wieku 14 lat tabletki aby wyrównać hormony i przyznam szczerze ze pomogło. Migreny owszem nadal się zdarzają ale raz na 3-6 miesięcy a nie 2 razy w tygodniu... boje sie cholernie ze po odstawieniu ataki ponownie wrócą. Po pierwszym porodzie wróciły w trakcie karmienia piersią. Zaczęłam wtedy stosować tabletki dla kobiet karmiących . Ataki znów ustały. Później znowu odstawilam ale po miesiącu zaszlan w ciążę i jak narazie na szczęście nic sie nie dzieje. Nie wiem z czym to ma związek ze w trakcie brania tabletek oraz w ciąży głowa mnie nie boli.

Gość MamaMloda39
Gościu z 18.01 jak czytam Twoje komentarze o badaniu cipki w obecności męża na niejednym topiku to mordka mi sie aż sama cieszy :) fajnie ze tu jesteś. Pozdrów męża bo zapewne razem odpowiadacie na tematy :)

Gość gość
mamamloda- no proszę, a ja myślałam że ubzdurałam sobie związek tabletek anty z bólami głowy :) Nie wiem skąd się biorą moje migreny, ale jak pisałam, w czasie zażywania tabletek jest dużo lepiej.,

Gość gość
U mnie też ciąża :) Brałam tabletki ponad 2 lata. Okres praktycznie od razu miałam regularny po odstawieniu. U mnie akurat stał się mniej bolesny niż przed tabletkami. Po 3 miesiącach od wzięcia ostatniej tabletki zaczęliśmy starania o dziecko. Zaszłam w pierwszym cyklu starań :)

Gość gość
Ładnych parę lat brałam ale po odstawieniu nic niezwykłego się nie działo. Migreny tez mam i miewają biorąc tabletki

Gość gość
a czemu autorko chcesz zmienić antykoncepcje na inną ?

Gość gośćautorkaaa
Nie chcę, muszę bo mam kosmicznie wysoki poziom cholesterolu :( a musicie mi uwierzyć na słowo, że prowadzę zdrowy tryb życia i te tabletki to jedyny prawdobodobny powód takiego stanu... Inne wyniki mam w porządku.

Gość gość
Bralam tabletki przez okolo 15 lat z powodu bolesnych miesiaczek. Odstawilam niecale dwa lata temu, po 6 miesiacach zaszlam w ciaze. Zadnych skutkow ubocznych, okres mialam taki jak w trakcie zazywania tabletek moze jedynie trwal dzien dluzej, zadnego tradziku, migren, wypadania wlosow. Teraz jestem 5 miesiecy po porodzie znowu jade na tabletkach bo tak mi wygodniej a poza tym strasznie boje sie drugiej ciazy. Chyba zastanowie sie nad spiralka. Pozdrawiam :)

Gość gość
Tez bralam 10 lat z powodu megabolesnych i obfitych miesiączek. Po odstawieniu okres byl o wiele skapszy niz przed tabsami, krotszy, całkowicie bezbolesny i punktualny jak w zegarku. Czulam sie o wiele lepiej niz na tabsach, mialam wiecej energii, lepszy humor. Wlosy wypadaly mi przy braniu tabletek, a po odstawieniu właśnie zaczęły odrastac, takie baby hair w zakolach :-) wiec u mnie same plusy z odstawienia. Po pol roku zaczelismy starania o dziecko i zaszlam w drugim cyklu. Po ciazy juz nigdy nie wroce do tabletek. Tak ze autorko moze tez bedziesz miala szczęście i bol nie wroci. Trzymam kciuki!

Gość gośćautorkaaa
Mam nadzieję, bo boję się tego strasznie... Ciąży też się boję... Nie jestem przygotowana na odstawienie tych tabletek...

Gość gośćautorkaaa
Up

Gość gość
Ja mialam dziwne bole brzucha przez pol roku, ciagle wydawalo mi sie, ze jestem w ciazy. Poza tym 2 tygosnienpo wzieciu istatniej tabletki zrobil mi sie piekny cellulit na calym ciele. Poza tym same plusy, nigdy wiecej tabletek i takiej ingerencji w organizm

Gość gość
Biorę tabletki 10 lat.Odstawiałam 2 razy.Pierwszy raz żeby zajść w ciąże,drugi przed operacją.Zero skutków,okres jak w zegarku,nie było pogorszenia cery,włosów.Co jakiś czas robię sobie wyniki,d-dimery,próby wątrobowe,cholesterol(nie tylko całkowity,ale HDL,LDL i trójglicerydy).

Gość gość
same pozytywne. skonczyly sie bole glowy i kolatanie serca. nie, nigdy wiecej. byc moze moje cialo podswiadomie reagowalo, bo zawsze hormonalna antykoncepcje uwaalam za ostatecznosc. to hormony, a nie wit. C. bralam z powodu pcos, nie typowo antykoncepcyjnie

Gość gość
Ja miałam okresy bardzo obfite, gdy zaczęłam brać tabletki to się unormowało i po odstawieniu nie wróciło. W ogóle nie miałam żadnych problemów, żadnej różnicy. Okres też szybko mi się unormował ale zawsze miałam bardzo regularny. Odstawiłam żeby zajść w ciążę i po 5 miesiącach się udało.