Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Powazne pytanie do matek dzieci z mala roznica wieku; jak karmicie niemowle?

Polecane posty

Gość gość

W sensie, jak karmicie piersia? Czy starsze dziecko (np roczniak) Wam na to pozwala?? Jakos ciezko mi to sobie wyobrazic. Przeciez do karmienia piersia (udanego) potrzeba czasu, spokoju, wyciszenia i atmosfery. Ponadto starsze dziecko na pewno wtedy sie nudzi, woła was, ciagnie za reke? Jak to robicie, z czysto praktycznego punktu widzenia? Biorac np pod uwage, ze takiego noworodka karmi sie na zadanie, czasem co chwile..?

Gość gość
Roczne dziecko może się już spokojnie bawić samo. Trzeba mieć przygotowaną zawsze jakąś drobną przekaske dla starszego. Przy karmieniu niemowlaka starszy albo bawi się w tym pokoju, albo coś zajada a najczęściej przychodzi przytula się do drugiego kolana i drzemie.

Gość gość
roczne dziecko drzemie przy kolanie co godzine- dwie...? bo przeciez tak sie karmi noworodka na poczatku (jesli to tylko kp). akurat

Gość gość
Co za problem... Większość kobiet, które tutaj się udziela zachwala fanatycznie to mityczne , cudowne, właściwe i jedyne KP i ot najlepiej jak najdłużej zgodnie z WHO czyli do dwóch lat i dłużej. Więc nie ma przeciwwskazań żeby tego osławionego cycka przystawiać do dwójki dzieci. Nakarmi się i jedno i drugie. No przecież rocznemu dziecku nie będziesz odmawiać cycusia, bo się drugie urodziło. A jak to robić, to zaraz matki-polki-domowniczki i orędowniczki KP zasypią Cię dobrymi radami, ewentualnie opierooooolą że masz dzieci z tak małą różnica wieku. A jak się pośpieszysz i trzecie w tak krótkim czasie urodzisz, to jeszcze trójeczkę wykarmisz. Trzy w jednym!!

Gość gość
Jestem w takiej sytuacji. Corka ma 13 msc a syn miesiac. Ciagle musi mi ktos pomagac inaczej nie dalabym rady. Syn czasem lezy przy cycu po poltorej godziny...

Gość gość
To czemu karmisz piersią, jak ktoś CI musi pomagać??

Gość gość
tu autorka pytam wlasnie z ciekawosci sama juz zamknelam etap dzieci, ale ciekawi mnie, jak matki radza sobie z kp jesli maja dzieci z mala roznica wieku. bo z obserwacji widze, ze to drugie dziecko czesto jest na mm wlasnie dlatego, ze pierwsze uniemozliwia spokojne i dlugotrwale karmienie piersia. ale byc moze to mylna obserwacja

Gość gość
inaczej jest, jak sie ma dzieci z roznica wieku np 3-4 lata wtedy to peirwsze jest w przedszkolu, i spokojnie w ciagu dnia karmi sie mlodsze. to starsze tez juz spi ladnie w nocy, jest samodzielne generalnie. ale jak to zrobic gdy ma sie dzieci np z roznica wieku rok czy poltora? dla mnie kosmos.

Gość gość
gość dziś Zapomniałaś wspomnieć o jeszcze jednej rzeczy. W zależności które dziecko przystawiasz, to pokarm zmienia skład! Mało tego, jak dziecko choruje to też. Więc jak nakarmisz noworodka, a za chwilę przystawisz chorego starszaka, to pierś doznaje cudu. A jeszcze większy cud jest wtedy kiedy się karmi oboje dzieci jednocześnie. Szwedzki stół normalnie. Prawda jest taka, że roczne dziecko nie potrzebuje już piersi, a mleko zawsze będzie dostosowane do młodszego dziecka. I nigdy nie będzie w piersi tyle mleka, aby nakarmić dwójkę. A jeśli jest, to na pewno nie tak tłuste jak powinno być. Siostra ma bliźnięta, kiedy miały po półtora miesiąca musiała zacząć podawać mm, bo były po prostu głodne. Siostra miała pokarm, jak najbardziej, ale tylko dla jednego dziecka. Do 8 miesiąca były na żywieniu mieszanym. x Autorko tak jak teraz piszesz, drugie przeważnie jest na mm, albo na mieszaniu kp z mm, bo roczniak niestety jest absorbujący. Przy różnicy 2 lata nie ma problemu, chyba, że odstawiło się dziecko miesiąc wcześniej :)

Gość gość
To ja od starszaka drzemiącego na kolanach. Starszy ma teraz 14 miesięcy i jest spokojnym dzieckiem. Lubi się sam bawić i rzeczywiści często przychodzi żeby poleżeć przy mnie jak karmię. Młodszy ma teraz 2 miesiące. Nie wisi ciągle na cycku.Dość szybko się najada. Ale bralismy pod uwagę, mąż wezmie 2 miesieczny urlop na początku, a potem ktoś z rodziny nam pomoże. Okazało się, że nie ma takiej potrzeby. U nas była taka sytuacja, że jeżeli chcieliśmy drugie dziecko to musiałam zdecydować się bardzo szybko. Mam problemy zdrowotne, które spowodują, że za max rok, dwa będą bezpłodna.