Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość załamana przyszła mama

wyniki badań ciąża 22 tydzień Pomocy

Polecane posty

Gość załamana przyszła mama

Jestem w 22 tygodniu ciąży, robiłam ostatnio badania z krwi i moczu, dzisiaj miałam wizytę u ginekologa...i strasznie mnie wystraszył,nie wiem tylko czy słusznie...lekarka "doczepiła" się wyniku glukozy we krwi...: mój wynik to 70,4 (gdzie obok napisana jest norma 70,0-100)nie było żadnej strzałki świadczącej o podwyższonym albo obniżonym wyniku...(sprawdzałam wyniki z grudnia gdzie byłam w 14 tygodniu i glukoza we krwi wynosiła 77 i wtedy lekarka nic absolutnie nie powiedziała:( a dzisiaj powiedziała że mój wynik może świadczyć o cukrzycy ciążowej itp...wyszłam spanikowana:((( dopiero potem przyjrzałam się tym wynikom, porównałam z poprzednimi...i kurde mam 70,4 to aż tak wysoki wynik?? powiedziała jeszcze że to górna granica normy...!! Boże kochany...zawału idzie dostać,ja już nie wiem co mam myśleć..dodam że to wynik badani krwi pod kątem glukozy a nie test obciążenia glukozy...bo tego jeszcze nie miałam:(( co mam przez to rozumieć ??:(((

Gość gość
A to nie jest za niski wynik? Coś chyba pokrecila lub ty źle zrozumiałas. Ja jestem w 29 tygodniu i dopiero w tym tyg ide na cukier i już dostaje paranoi że beda mnie kluc trzy razy i jeszcze pić ta glukoze fuu.

Gość gość
to nie byl test obciązenia glukozą wykonywany między 24 a 28 tygodniem ciązy..tylko zwykle badanie krwi i tam w glukozie wyszlo 70,4...

Gość gość
To bardzo dobry wynik. Zle jest jak jest powyżej 100. Ja też miałam koło 70 i było ok

Gość gość
no właśnie wszędzie jak patrze na normy to 70 jest dobrym wynikiem...ale to co zaślepła ta lekarka czy co?? powiedziała że to górna granica normy(gdzie obok była tabelka i norma 70-99..ehhh))) a do tego powiedziała że to raczej na pewno cukrzyca bo bardzo często chodzę do wc...no fakt chodzę często,:(( juz sama nie wiem co mam o tym sądzić:(((

Gość gość
Idź sie wyskrob, nue bedziesz miała dylematu

Gość gość
To jest świetny wynik. Nie jedna kobieta by Ci pozazdrościła. Do górnej granicy Ci jeszcze daleko. Coś się lekarce musiało pomylić.

Gość gość
Ja mam cukrzyce w ciazy i u mnie norma jest 70-99mg/dl. Twój wynik glukozy nie jest w górnej granicy ale dolnej. Wynik ponizej 70 moze swiadczyc o cukrzycy. Jezeli miescisz sie w dolnej granicy to moze byc zla dieta: za malo weglowodanow lub zbyt dluga przerwa w jedzeniu.

Gość gość
no wlasnie byc może chodzilo jej o dolną granicę normy...bo fakt mialam 70,4...a norma od 70...wczesniej w grudniu mialam 77 to nic nie mowila..ale to byl jednak troche wyzszy wynik...:(( to 70 to malo,ale czy juz od razu swiadczy to o cukrzycy?:((

Gość gość
Puki co to jeszcze nie jest cukrzyca bo w normie sie jeszcze miescisz. Ale im dłuższa ciaza tym wyniki moga byc gorsze. Cukrzyca ciazowa rozwija sie w 24-28tyg dlatego w tych tygodniach zleca sie badanie obciazenia glukoza. Jezeli wyniki beda ponad lub ponizej normy wtedy stwierdza sie cukrzyce. Jezeli nie mialas obciazenia glukoza to ciezko cos powiedziec a tym bardziej lekarka nie powinna juz tego diagnozowac tylko na takie badanie cie wyslac. Tak jak pisalam moze sie okazac ze to zbyt dlugi czas jaki minal od ostatniego posilku lub zbyt mala ilość węglowodanów w diecie mogły spowodowac taki niski poziom cukru na czczo :)

Gość gość
Albo po prostu taka Twoja cecha osobnicza. Nie wszystkich ludzi da się ubrać w sztywne widełki, a tym bardziej kobiety w ciąży. Ja bym poczekała do tego 24 tygodnia i zrobiła krzywą cukrową. Tylko nie rób tego badania za wcześnie bo może nie wyjść wiarygodnie.

Gość gość
ehhh ja to juz jestem jednym kłebkiem nerwów...w wczesniejszej ciazy mialam gestoze...teraz od samego poczatku balam sie jak to bedzie:( 22 tydzien i glukoza 70,04....a to prawda ze lepiej miec niedobor cukru niz za duzo?? jak to jest z ta cukrzyca???