Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość doktorka

Pytanie nieco historyczne do pracy doktorskiej. Jaka jest roznica miedzy:

Polecane posty

Gość gość doktorka

a) Zjednoczeniem UNITRA-DOM b) Zjednoczeniem UNITRA-ELEKTRON c) Centrala Techniczno-Handlowa Elektroniki UNITRA-SERWIS z ulicy Ratuszowej 11, 03-450 Warszawa. Prosze kogos kumatego w radio-technice PRL o wykazanie roznic miedzy tymi dzialami UNITRY.

Gość gość doktorka
Nikt nie wie?

Gość gość
Przeciez to Twoj doktorat to ty powinnas do tego dojsc

Gość gość doktorka
Na wiki jest jedno zdanie o podziale ale ani slowa o tym czy sie zajmowaly poszczegolne dzialy i co konkretnie produkowaly. Nie ma tu faceta co sie w tym orientowal?

Gość gość doktorka
Nie ma nikogo kto by cos wiecej wiedzial o tamtych czasach?

Gość gość
Wiesz, że oprocz internetu są też biblioteki? Boże, to teraz na takim poziomie są przyszli "doktorzy"...? :|

Co za szokująca praca doktorska ;) Będzie Ci trudno cokolwiek znaleźć w internecie bo czasy, które Cię interesują to nie miały internetu nawet w planach jeszcze a dziś mało kto zawraca sobie nimi głowę. Otóż Zjednoczenie Przemysłu Elektronicznego UNITRA-DOM zajmowało się produkcją sprzętu powszechnego użytku i jego podstawowych zespołów, w tym kineskopów. Natomiast Zjednoczenie Przemysłu Podzespołów i Materiałów Elektronicznych UNITRA-ELEKTRON to już sektor produkcyjny elektronicznego sprzętu profesjonalnego, przetworników elektroakustycznych, materiałów dla elektroniki, urządzeń automatyki przemysłowej i aparatury pomiarowej, itd. Osobną grupą było natomiast UNITRA-SERWIS, które zajmowało się nie tyle produkcją co po prostu sprzedażą elektronicznych urządzeń. Wbrew nazwie nie byli oni też serwisem naprawiającym elektronikę. To tyle. Gdybyś chciała coś bardziej szczegółowo to obawiam się, że internet może nie wystarczyć. Trzeba odnaleźć ludzi z tamtych lat i u nich pytać.

Gość gość doktorka
Dziekuje Baron Pancerny :) :) :) Wiesz moze co produkowali? Interesuje mnie szczegolnie rok 1978 bo w tym roku nastapil podzial UNITRY. Czy umialbys podac kilka nazw urzadzen jakie wtedy wytwarzali? Mamna mysli takie ktore byly dostepne w handlu w 1987 roku.

@ gość doktorka dziś Czy umialbys podac kilka nazw urzadzen jakie wtedy wytwarzali? Mamna mysli takie ktore byly dostepne w handlu w 1987 roku. x To zależy o jakie grupy tych urządzeń pytasz. Jestem audiolubem (słowo audiofil jakoś nieszczególnie brzmi) i mogę powiedzieć co nieco o sprzęcie odsłuchowym ale raczej nie wymienię Ci nic z automatyki przemysłowej. Nie moja działka. To samo symbole telewizorów i innych wyrobów kineskopowych. Nie wymienię bo mnie to nigdy nie interesowało. Ale gdyby za to Ciebie interesowały np. rejestratory dźwięku ("uczona" nazwa magnetofonów) to służę uprzejmie. Mam grubo ponad tysiąc kaset i szpul i mógłbym chyba nawet zaryzykować twierdzenie, że umiałbym wymienić WSZYSTKIE magnetofony z tamtego okresu. To akurat mój konik.

MAGNETOFONY MONOFONICZNE - magnetofon szpulowy ZK-120 T - magnetofon szpulowy ZK-140 T - magnetofon szpulowy ZK-127 - magnetofon szpulowy ZK-147 - magnetofon kasetowy MK- 235 - magnetofon kasetowy MK-125 - magnetofon kasetowy MK-122 - magnetofon kasetowy B-302 - odtwarzacz kasetowy samochodowy P-702 MAGNETOFONY STEREOFONICZNE - magnetofon szpulowy ZK-246 - magnetofon szpulowy M-2404 S - magnetofon szpulowy M-2405 S - magnetofon szpulowy M-2403 SD (ZK-246) - magnetofon szpulowy ZK-146 - magnetofon szpulowy M-1417 S - magnetofon kasetowy M-531 S (M-535 S) - magnetofon kasetowy M-532 SD - odtwarzacz kasetowy samochodowy P-703 S MAGNETOFONY KWADROFONICZNE - magnetofon szpulowy M-2406 QD 4-Ch RADIOMAGNETOFONY - monofoniczny radiomagnetofon przenośny MK-2500 - monofoniczny radiomagnetofon samochodowy RP-701 Pozostałe magnetofony to już inne lata. Mam nadzieję, że okazałem się pomocny ;)