Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

mamy majace dzieci w niemieckim przedszkolu

Polecane posty

Gość gość

Czy ktoras z mam starała się o dofinansowanie do przedszkola? w jakiej instytucji mogę się ubiegać i jakie warunki trzeba spełniać ? Chce wysłać mojego 3 letniego syna do przedszkola, ja nie pracuje ponieważ mam jeszcze młodsza córke.

Gość gość
przeciez przedszkole od 3 roku zycia jest bezplatne, tzn. placi sie tylko za wyzywienie i program edukacyjny. nie ma juz za to oplaty typu 'gutschein', co ma miejsce gdy dziecko jest mlodsze. skoro masz w domu jeszcze jedna pocieche, to pewnie jestes na macierzynskim/wychowawczym. w tym wypadku albo pobierasz elterngeld + kindergeld na dwoje dzieci, albo sam elterngeld. nie wiem na jaka doplate jeszcze liczysz? zakladam ze nie jestes samotna matka, a twoj partner pracuje. w takiej sytuacji nie sadze zebys kwalifikowala sie na jakiekolwiek dofinansowanie.

Gość gość
za przedszkole mamy opłate nie całych 100 euro a elterngeld pobierałam do14 miesiąca córki najnizsza płace ponieważ nigdy w Niemczech nie pracowałam a dzieci urodzone w Polsce.

Gość gość
a słyszałam ze można ubiegać się o dofinansowanie dlatego pytam

Gość gość
Jaki Elterngeld? To jest wypłacane do najwyżej 14 miesiąca życia,a najczęściej do 12. To nie ma nic wspólnego z przedszkolem. Ale moja córka poszła w wieku 5 lat (dopiero,wcześniej nie było miejsc,a ja durna też się nie doinformowałam) i za nic nie płaciłam,tylko za wyżywienie, 55 euro miesięcznie. Syn skończy 3 lata dopiero w 2018 roku,ale już zarezerwowałam mu miejsce. :D Córka aktualnie już chodzi do szkoły,natomiast przedszkole miło wspomina,

Gość gość
tak, dokładnie. Eltern geld pobierałam do 14 miesiąca zycia córki, Za 4godziny mam płacic 98 euro a słyszałam ze można się starac o jakies dofinansowanie, tylko gdzie i jakie warunki musze spełniać?

Gość gość
Elterngeld*

Gość gość
o jakim dofinansowaniu mowa autorko? znaczy dlaczego chcesz dofinansowanie? a parnter pracuje?

Gość gość
Moj syn chodzi już 2 lata. Mial niecale 3 gdy poszedl.Nigdy za nic nie placilam, może to zależy od regionu

Gość gość
W de jest instytucja Jobcenter. Tam się dowiedz

Gość gość
elterngeld ma tyle wspolnego z przedszkolem ze podczas jego pobierania ciezko o jakikolwiek inny zasilek. autorka napisala ze ma jeszcze mlodsze dziecko w domu wiec myslalam ze moze jest wlasnie na macierzynskim. jezeli przedszkole kosztuje cie tylko 100 euro miesiecznie, to nie sadze zebys miala jakies szanse na dofinansowanie. to jest bardzo niska oplata. poza tym nie wiem o jakiego rodzaju dofinansowaniu mowisz. jezeli jedno z rodzicow pracuje w niemczech to masz juz kindergeld, 190 euro miesiecznie na kazde dziecko, przynajmniej do 18 roku zycia.

Gość gość
tak mąz pracuje i pobieramy kindergeld. Znajoma mówiła ze mogę się starac o dofinansowanie do przedszkola w jugendamt, miałabym placic tylko za posiłki ale nie mogę znalesc zadnych informacji w internecie na ten temat dlatego pytam tu

Gość gość
A moze ty masz jakieś prywatne przedszkole albo Tagesmutter? Wtedy tak,płaci się. Ale moja córka chodziła do KITA i za nic nie płaciłam,tak jak i moje koleżanki,które posyłały dzieci do przedszkoli.

Gość gość
mysle ze kolezanka wprowadzila cie w blad. jugendamt dofinansowuje oplaty przedszkoli dla dzieci w wieku 0-3 lata, poniewaz do ukonczenia 3 roku zycia obowiazuje dodatkowa oplata wedlug taryfy, uzalezniona od dochodu na rodzine. po skonczeniu przez dziecko 3 lat placi sie (jezeli juz) tylko za posilki i doplate administracyjna (w zaleznosci od placowki 15-200 euro) a taryfy juz nie ma. tutaj nie ma zadnego dofinansowania, taka oplate trzeba pokryc samemu.

Gość gość
przedszkole jest państwowe. Mieszkam w baden wurttemberg i tu kazden placi za przedszkole

Gość gość
dziekuje za informacje gość

Gość gość
No a ja mieszkam w NRW w małej miejscowości i nie znam nikogo,kto by płacił za przedszkole. Za posiłki oczywiście wszyscy płacą ;plus ewentualne drobne na jakieś materiały papiernicze czy coś takiego. Ale samej opłaty za przedszkole jako takiej nie ma. Może faktycznie dotyczy to dzieci do 3 roku życia. Ale sama trochę tego nie rozumiem, w każdym razie ani ja,ani nikt z moich znajomych za przedszkole nie płacił. Tylko wyżywienie. (i żadnych opłat administracyjnych też nie było).

jest takie cos jak "Kindergartenzuschuss" oplaca pracodawca ... jednak niw w kazdym przypadku :)))Autorko dowiedz sie wiecej na ten temat w przedszkolu :)

Gość gość
być może zależy od landu. Ale dziekuje za info

Gość gość
prosze bardzo :) oplaty administracyjne (tudziez ich brak) uzaleznione sa od regionu. i tak w NRW nie bedzie oplat wcale, a w takim Berlinie sa i to dosyc wysokie (nawet do 200 euro). sa to jednak koszty z zasady nie podlegajace doplatom, chyba ze ktos ma wyjatkowo ciezka sytuacje finansowa (oboje rodzicow bez pracy i prawa do zasilku). jednak w takiej sytuacji to juz nie brak pieniedzy jest problemem a intensywna obserwacja jugendamt, co wlasciwie jest odpowiednikiem naszego kuratora. moim zdaniem - im mniejsza masz potrzebe kontaktowania sie z ta instytucja, tym lepiej.

Gość gość
Tak,rzeczywiście może to zależeć od landu. To trochę tak jak z tą szkołą po podstawówce; np. w Berlinie trzeba pisać test i na podstawie wyniku kieruje się odpowiednio do Haupschule, Realschule albo Gymnasium. A u nas, tzn przynajmniej w NRW, nie pisze się testów ,tylko jest opinia nauczyciela-wychowawcy i na tej podstawie najlepiej skierować dziecko do danej szkoły,aczkolwiek przymusu nie ma,bo jeśli nauczycielka powie,ż eHapuptschule,a rodzic się uprze na Real, to ok, tylko później dziecko może mieć problemy i zostać i tak cofnięte do Hauptschule.

Gość gość
te niewiele ponad 90 euro to nie jest jakiś ogromny wydatek wiec można go opłacić.Na drugie dziecko tez jest znizka wiec jest ok. Chciałam się tylko zorientować jak to wygląda i czy jest możliwość jakiej kolwiek dopłaty ale widocznie kolezanka była nie doinformowana i wprowadziła mnie w bład

Gość gość
u nas z tego co się orientowałam dzieci sa kierowane do szkół podstawowych tylko przez nauczycieli. Są prowadzone zajecia wyrównawcze i tam nauczyciele wydaja opinie do jakiej szkoły dziecko się nadaje.

gość dziś :)nie sluchaj kolezanek ! jestes dorosla osoba /MATKA ...udaj sie do urzedu i tam ciebie dokladnie poinformuja:))W kazdym miescie sa inne zasady:(( I dobra wola urzednikow.

Gość gość
No a ja wlasnie pierwsze słyszę ze za przedszkole sie nie płaci?! Gdzie Wy mieszkacie? Z tego co mi wiadomo to sie płaci od dochodów! My płacimy 276€ plus wyżywienie 65 € i oczywiście rożne inne rzeczy tez musimy przynosić jak klej czy papier do malowania. Jaka to sprawiedliwość. Mieszkamy w nrw

Gość gość
Jugendamt? Przecież dzieciaka ci zabiora! Ludzie unikają tej instytucji a ty tam chcesz iść?! W paszczę lwa!!!!!

Gość gość
Nam do przedszkola dopłaca Jugendamt. Trzeba zanieść dokumenty potwierdzające dochód i koszty przedszkola. Jugendamt pomaga też w znalezieniu miejsca. U nas w mieście koszt przedszkola do 3 lat 276 euro, powyżej 3 lat 206.

Gość gość
A na drugie dziecko jest u nas zniżka 50 procent za opiekę, jedzenie płaci się w całości.