Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy iść z dzieckiem na pantomogram jest niebezpieczny

Polecane posty

Gość gość

Przygotowujemy się do aparatu orto, musimy wcześniej zrobić pantomogram. Weszłam sobie trochę do netu i poczytałąm na ten temat. Okazuje się, że ryzyko wywołania nowotworu jest, u dzieci ponizej 10 roku życia nawet 5-krotne. No i nie wiem, co zrobić, ale chyba nie pójdę. Ciekawa jestem tylko, czy ortodonta zgodzi się na aparat bez pantomogramu :-O Co sądzicie?

Gość gość
Nie zgodzi się. Pięciokrotne? Tzn jakie?

Gość gość
JAk to jakie? 5-krotnie wyzsze jest prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwór mózgu u dzieci poniżej 10 roku życia tych, które miały rtg niż tych, które nie miały.

ciekawe jak to policzyli i w stosunku do jakiej zapadalności odnieśli. Ortodontę który będzie chciał leczyć bez pantomogramu proponuję natychmiast zmienić

Gość gość
Co znaczy, że 5 krotne?

Gość gość
Rozumiem że pięciokrotnie wyższe niż u dorosłych, ale dalej nie piszesz jakie, tzn. ile wynosi prawdopodobieństwo zachorowania na taki nowotwór po rtg szczęki u dzieci.

nie tak dawno ktoś wpuścił do internetu że mammografia zwiększa ryzyko raka piersi 100 krotnie. Nieważne że wszyscy lekarze to bojkotowali i próbowali uspokajać- niejedna mądra inaczej jak przeczytała w internecie to już uwierzyła. Gdyby pantomogram miał sprzyjać nowotworom to każda tomografia komputerowa (dawka promieniowania 400 zdjęć klatki piersiowej) by zabijała

Gość gość
Nowotwory u dzieci zwykle nie mają podłoża środowiskowego, także ja bym poszła jeśli jest taka konieczność. Poza tym choroby nowotworowe u dzieci są bardzo rzadkie (chyba 3% wszystkich nowotworów). Także nawet jeśli ryzyko zachorowania byłoby 5 krotnie większe to nadal jest ono bardzo bardzo małe. Przyczyną nowotworu u dzieci zwykle są mutacje genetyczne i na to nie mamy wpływu.

Gość gość
NO tomograf akurat jest niebezpieczny. Krótko po tym badaniu mój sąsiad zmarł.

Gość gość
Durnie pały choroba może wystapic po 18 r.ż ! Nawet za 30 lat niekoniecznie w dzieciństwie .

Gość gość
A na co zmarl ten sasiad?

Gość gość
13.33 nie mają wpływu środowiskowego ? Hm ...poczytaj sobie .

Gość gość
zmarł od TK na pewno :-o