Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Witamina D dla przedszkolaka jak to jest

Polecane posty

Gość gość

Podawać czy nie i ile

Gość gość
Jestem na świeżo , po konsultacji endokrynologicznej (córka 4 lata), mała urodziłą sie z niedoczynnością tarczycy przez 1,5 roku brała eutyrox, obecnie jest wyleczona ale co roku ją kontroluje u lekarza. ja swojej córce od samego poczatku, podawałam 1 krople dziennie witaminy D (devikap), i będę podawać ją aż do 18 roku. Córka ma wynik 41,7 ng/ml , czyli bardzo dobrze, aż endo była pod wrażeniem że rzadko spotyka się z taką dobra wit D. Robie przerwę tylko od czerwca do sierpnia w podawaniu . Zarówno moi pediatrzy jak i inni specjaliści zgadzają sie co do podawania witaminy D.

Gość gość
Podaję większość roku, za radą pediatry, jedynie na wakacjach nie, bo wtedy praktycznie cały czas jest na powietrzu.

Ja słyszałem, że warto dawać wit. D w tabletkach, szczególnie zimą. Zastanawiam się nad tabletkami Meltiki, ponoć dobre i dzieci je lubią

Gość Zosia DD
ja stosuje D3 ecovit, tani i dobry można go stosować już u niemowląt bierzemy całą rodzina z uwagi na niedobory związane z krótkim czasem przebywania na słońcu z uwagi na nasze położenie geograficzne i krótkie lato. Każdy powinie uzupełniać tę witaminę życia : )

Gość gość
Tak. My też podajemy dziecku witaminę D. Pediatra poleciła Vigantoletten 500

Gość AlicjaDelicja
Ej a jak z tymi Meltikami? szukam jakichs informacji i opinii ale nie artykulow tylko wlasnie wiadomosci na forach bo słyszałam że ta witamina D jest fajna dla dzieci ale chce wiedzieć czy jest skuteczna???

Gość gość
Najprościej zrobić badanie poziomu Wit d w wszystko będzie jasne