Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy można obbudować brakujące zęby ? mam 28 lat i jestem już szczerbata :(

Polecane posty

Gość gość

chorowałam psychicznie na bulimie, nie w głowie mi byl dentysta, zmasakrowalam sobie organizm, brałam leki hormonalne na unormowanie poziomu estrogenów itp próchnica zeżarła mi 3 zęby, zostały takie resztki w dziąsłach :O widze w lusterku 3 spore dziury, po niedzieli zapisuje sie do dentysty ale nie wiem co mi powie... da sie jakos odbudowac zęby ktorych juz nie ma ? wiem ze są jakies implanty... ktos z was to mial ? nie chce nosic sztucznej szczeki :(

Gość gość
wstaw implanty i często łykaj nasienie bo to najlepsza zaprawa i już nie wylecą

Gość gość
jasne, ze mozna, teraz jest duzo metod, implanty sa najdrozsze, korony porcelonowe, cyrkonowe itp jak masz duzo kasiory to mozna wszystko, jak nie masz kasiory to niestety sztuczna szczeka

Gość gość
Jest kilka sposobów. Domyślam sie że załatwiłaś sobie zęby, ponieważ często wywoływałaś wymioty a kwas żołądkowy rozpuścił szkliwo w zębach. Które są w najgorszym stanie ? Te z przodu tzn siekacze , czy trzonowe zęby ? Jeśli chodzi o odbudowe , musiałby to zobaczyc dentysta. Może być konieczność usunięcia jeśli próchnica zaatakowała też cement korzenia zęba, jeżeli nie może udałoby sie przeleczyć zeby kanałowo , miazgę zęba ( to co normalnie znajduje się w kanałach korzeni zęba ) zastąpić wkładem koronowo-korzeniowym z włókna szklanego i na tym odbudować całą koronę zęba kompozytem , bądz zrobić koronkę , co byłoby chyba najlepszym rozwiązaniem w twoim przypadku . Można też myślec o mostkach i implantach , jeżeli nie uda się uratować tych zębów i trzeba bedzie je wyrwać ale to są już większe koszta

Gość gość
Zalezy ilu zebow Ci brakuje...czy mowimy o braku jednego lub dwoch czy o calkowitym bezzebiu. Czasem sztuczna szczeka moze byc lepszym wyjsciem niz most czy implant...koronki itd sa mozliwe o ile masz je na czym odbudowac. Jesli korzenie sa chore trzeba je rowniez usuwac. Jesli masz slabe zeby most nie zda u Ciebie egzaminu. Pamietaj ze dentysta musi przeleczyc kanalowo sasiednie zeby,oszlifowac je by zrobic punkty na most...w efekcie mozesz ocalic jeden a stracic dwa. Most to i tak nie jest rozwiazanie na cale zycie. Co do implantu wydaja sie dobrym wyjsciem ale koszta sa wysokie....i jako cialo obce moze zostac zle przyjety przez Twoj organizm. Mozesz chorowac. Jest tez duzo przeciwskazan do jego zalozenia. Na implant trzeba decydowac sie szybko bo tkanki kostnej z kazdym rokiem ubywa i moze sie okazac,ze stomatolog zanim zalozy implant bedzie musial tkanke kostna odbudowac i chyba nie musze dodawac,ze to dodatkowy koszt. Niektore gabinety oferuja leczenie na raty. Co do refundacji razmwmroku przysluguje ruchoma proteza jesli masz wiecej niz piec ubytkow w jednym luku zebowym. Na wiecej raczej nie mozesz liczyc. NFZ moze jeszcze zrefundowac Ci ...ekstrakcje ale pewnie Cie to nie interesuje heh. Idz na poczatek do gabinetu i wylecz prochnice,wszystkoe ubytki. Gdy wszystko zostanie zaleczone mozesz pomyslec o wypelnianiu brakow.ustal z lekarzem plan leczenis,co ,pzesz zrobic. Zmien paste na ajona, plukaj zeby woda z sola a potem zwykla. Staraj sie aby w ustach byl zawsze odpowiedni poziom pH. Oprocz zebow czysc dokladnie policzki jezyk i przestrzenie miedzyzebowe.

Gość gość
*co do tej ruchomej protezy mialo byc raz na piec lat.

Gość gość
Powinnaś się zgłosić do dobrej przychodni dentystycznej, np. http://przychodniadental.pl/. Jak trafisz na wyspecjalizowanych stomatologów to są naprawdę w stanie odbudować każdy ząb, jesli tylko się da. Warto spróbowac.

Gość gość
Jeśli chodzi na przykład o implanty to warto udać się do http://www.medidens.pl/, nają tam naprawdę świetnych specjalistów w tym temacie.

Gość gość
Czasami dobrym rozwiązaniem jest zrobienie koron i mostów porcelanowych, które wyglądają bardzo naturalnie. Teraz wykonywane są z nowoczesnych materiałów, więc zupełnie nie widać różnicy. Ja robiłam korony w gabinecie http://www.popkoadam.pl/. Jestem bardzo zadowolona

Gość gość
Idź do stomatologa niech obejrzy twoje zęby i zadecyduje co można zrobić. Może właśnie implanty?! Jeśli jesteś z okolic Zamościa to polecam www.bezbolesnie.pl , są najlepsi i co najważniejsze w jednym miejscu masz wszystkich potrzebnych specjalistów.

Gość mirekl
Jasne że można! Najwyższa pora się za to wziąć :) usprawni Ci to codzienne zycie :) Sprawdz kilinkę soldent - super jakość usług i personel bardzo mily. wlasciwi ludzie na wlasciwym miejscu :)

Gość gość
No ja też na piękne zęby nie narzekałam. Nie mogłam nosić aparatu bo miałam tak słabe zęby, że od razu się kruszyły :( Można zrobić częściowo implanty, częściowo np. tzw. mostek. Ja tak własnie mam zrobione. Generalnie naprawdę jest teraz tyle możliwości, że dobry stomatolog coś poradzi. Może spróbuj w Uśmiech Zdrowia u doktora Kazerooni. http://usmiechzdrowia.pl/

Gość Martynabrz
medycyna bardzo się rozwineła i w dzisiejszych czasach idziesz do specjalisty, który się odpowiednio Tobą zajmie i doradzi jakie leczenie w danym przypadku zastosować. Na takim forum zębów nie zrobisz. Tak jak kolega wyżej proponuję klinikę Soldent. Tam zrobisz wszystko na miejscu, w przyzwoitej cenie i szybkim czasie. I będziesz miał pewność, że jest to wykonane dobrze

Gość zofijka55
Dla takich młodych osób idealne będą implanty http://doktorrawicki.pl/uslugi/implanty . Porządnie zrobione nie będą się odróżniać od Twoich naturalnych zębów . Jednak pamiętaj o regularnych kontrolach bo o implanty też trzeba dbać .

Gość gość
Ja nie mam z tyłu 4 zębów i w niczym mi to nie przeszkadza. Jakby mi z przodu wyleciały to bym chyba w depresje wpadła