Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

pilne! potrzebna osoba znająca się na księgowości

Polecane posty

Gość gość

proszę o pomoc

Gość gość
własnie jestem na etapie kończenie swojej mgr, ale problem mam z ostatnim rozdziałem, ponieważ promotor karze mi zrobić taki rozdział: Powstanie i rozwój firmy wybranej do badań. 1) Geneza, cele, zagrożenia, misja. 2) Źródła finansowania tej firmy 3) Analiza wskaźnikowa tej firmy Wszystko pięknie ładnie, ale on mi powiedział, że te informacje wszystkie bez problemu znajdę ( i nie miał na myśli tego, że będę chodzić po firmach i się pytać " przepraszam skąd pan wziąć kapitał na otworzenie i rozwój swojej firmy" ... nie ma nigdzie takich informacji w internecie , w książkach to już w ogóle, koniecznie musi być to firma z sektora małych i średnich przedsiębiorstw, nie żadne korpo... jak ja mam to zrobić? w tym momencie promotor jest nieosiągalny, a ja jeszcze jakiś czas temu naprawdę sądziłam, że nie będzie problemu z pozyskaniem informacji..

Gość gość
Nie jestem księgowym ale znam temat z autopsji to podpowiem. Weź na tapetę spółkę z o.o. Z KRS odczytasz wszystkie potrzebne dane dot. kapitału założycielskiego W każdym roku składa się do sądu rejestrowego protokół ze zgromadzenia wspólników. W tym protokole są zawarte pozostałe potrzebne ci informacje: cele, zagrożenia, misja, analiza wskaźnikowa firmy Myślę, że jakaś spółeczka z o.o. z twojej okolicy nie będzie miała obiekcji, żeby takie dane udostępnić. Do końca marca większość firm złożyła już te papiery do sądu i us-ów. Zwykle takie dane są z sufitu :-) ale jak dla ciebie nie ma to większego znaczenia.

Gość gość
uf, dziękuję, że się odezwałeś.. powiem tak, jestem zielona w tym temacie, nie bardzo rozumiem jak mam to zrobić, skąd mam ten protokół wziąć? poza tym musi być to firma z sektora MSP , czyli jakieś piekarnie, cukiernie, a nawet żabki czy fresh market.. tak mi się wydaje , kurde nie wiedziałam, że to będzie tak skomplikowane, mam udać się np do takiego sklepu i poprosić o dane ? przepraszam, wiem, że śmieszne jest to co piszę, ale za dużo informacji ostatnio a ten trzeci rozdział już mnie kompletnie dobił.. licencjat robiłam z zarządzania, a te finanse to dla mnie inna bajka..

Gość gość
da się to pozyskać drogą internetu ?

Gość gość
halo halo

Gość gość
Zaraz zaraz :-)

Gość gość
ale zaraz już minęło :( a ja się zaczynam stresować bo w sumie nadal nie wiem jak to zrobić

Gość gość
Posłuchaj Prowadzę spółkę z o.o. Dałbym ci te materiały o które prosisz, gdyby nie to, że prowadzę pewną grę z sądem i skarbówką. W tych wskaźnikach robię im takie wyliczenia, że uczeń szkoły podstawowej by się przewrócił ze śmiechu :-) Po prostu testuję czy ktokolwiek to czyta ktokolwiek to rozumie :-D Mam postanowienie sądu sprzed kilku lat nakazujące mi uzupełnienie protokołów o te dane o których piszesz. Ocho sobie pomyślałem, ktoś po paru latach wziął i przeczytał. Jakiś ambitny sędzia. Zrobiłem nakazaną korektę pisząc stek bzdur. Od kilku lat metodą kopiuj/wklej wysyłam im to i przechodzi :-) Wracając do tematu Żadnych prywatnych firm - oni nie są zobligowani prawnie do udostępniania tych danych, więc ich nie posiadają Firma z OSOBOWOŚCIĄ PRAWNĄ Podpowiadam więc małe spółeczki z o.o. Żadnych też żabek czy fresh marketów to wbrew pozoru duże firmy (tak myślę) Pozdrawiam

Gość gość
WOW kończysz studia z taką ortografią?! : O

Gość gość
tak, zauważyłam już na starcie , że napisałam "karze" jako karać, a nie "każe" coś zrobić, ale chyba nie ma sensu tego poprawiać, skoro temat tego nie dotyczy, a studia moje na szczęście nie mają nic wspólnego z tak denną wiedzą jaką jest ortografia, czy inne g****a, także daruj sobie, pisać jak widzisz umiem, skoro rozumiesz o czym tu się wypisuje

Gość gość
Tak, to są takie właśnie informacje jak zawarte w podanym przez Ciebie linku. Ja na potrzeby swojej spółki uprościłem je znacznie, ale idea jest właśnie taka Pozdrawiam ... i do roboty pani o.m.c. magister :-)

Gość gość
jaaa... bardzo dziękuję :) cholerka, że jeszcze tacy ludzie są , przynajmniej mniej więcej wiem co robić , zabieram się do roboty;) Pozdrawiam ! :)

Gość gość
Najlepiej skontaktuj się z dobrym biurem rachunkowym. Ja w sprawach księgowości zawsze radzę się http://ask-finance.pl/ i póki co sprawdzają się bardzo dobrze.

Gość gość
Lu zerknij w wolnej chwili na tą stronkę www.procedurawfirmie.pl

Gość gość
Jeśli szukasz dobrego biura rachunkowego, to zdecydowanie polecam http://rewitkatowice.pl/ , nigdy się na nich nie zawiodłem.