Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Proszę o wyjaśnienie, kredyt hipotyczny

Polecane posty

Gość gość

Taka sytuacja: biorę kredyt hipotyczny na 10 ale chcę spłacić wczesniej to odsetki spłacam z tych 10 lat czy tylko te ile trwał kredyt?

Gość gość
up

Gość gość
mam kredyt hip. i mam wyszczególnione ze moge go splacic szybciej ale... nie wczesniej niz za 5 lat ( czyt.kiedy splace wiekszosc odsetek :( nie martw sie banki nigdy nie będą poszkodowane

Gość gość
Kredyt można spłacić i od razu ale płacić się wtedy prowizję a po 3 lub 5 - tak jest najczęsciej można bez. Pytałam się w banku i mi babka powiedziała, że nie spłaca sie najpier odsetek tylko ratę kredytu plus odsetki i to niby rozdzielone na cały okres spłaty. Ale co będzie jeśli spłacę wcześniej?

Gość gość
up

Gość gość
Musisz dowiedziec sie u doradcy. Innej mozliwosci nie ma, bo w kazdym banku sa inne warunki umowy.

Gość gość
Wtedy przeliczą odsetki do faktycznego okresu kredytowania np. na 5 lat a nie 10 i płacisz w sumie mniej niż jakbyś składała przez 10 lat. Im krótszy okres kredytowania tym mniejsze odsetki.

Gość gość
Miało być spłacała a nie składała

Gość gość
Z tego vo wiem to najlepiej spłacić jak najszybciej ale zostawić do spłaty np. 100 zł. Wtedy nie płaci się prowizji, a oni ta 100 przeliczą ponownie do spłaty i kolejna i ostatnia rata bez prowizji wyniesie ok. 101 zł.

Gość gość
No wałsnie babka też tak mówiła, że jak spłacę wczesniej to nie będzie tych odestek ale jakoś nie chce mi się wierzyć, że bank jest tak wspaniałomyślny. Prowizja jest od każdej nadpłaty więc jak coś zostawię to i tak zapłacę prowizję za to co wcześniej wpłaciłam.

Gość gość
Dobrze, że nie hipnotyczny :P Wszystko jest uregulowane w umowie kredytowej, różne banki stosują różne regulacje, ja mogłam spłacić 25% w ciągu 3 lat bez prowizji, po 3 latach nie ma żadnej prowizji za wcześniejszą spłatę. Takie warunki się negocjuje. Nie rozumiem dlaczego bank miałby komuś liczyć odsetki za okres kredytowania, skoro spłaci się wcześniej?

Gość gość
A dlatego że jak umowę podpisujesz na dany okres to jak spłacisz wczesniej to zmieniasz jej warunki. A strona banku nie może być stratna.