Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czym sie rózni mieszkanie spółdzielcze od spóldzielczo własnosciowego?

Polecane posty

Gość gość

bo ja nie mam pojecia ,babcia ma mieszkanie spółdzielcze i dostała takie pismo że może sobie je wykupić za 180 tys i kazała mi sie zorientować ,ale ona znowu nie wie na jakiej zasadzie nabyła to mieszkanie ,tzn nie pamieta. Opłaca sie to wykupić ? jaka jest różnica? Babcia mówi że jak nie wykupi to nas /wnuki/ wywalą po jej śmierci.

Gość gość
widocznie babcia ma mieszkanie spółdzielcze lokatorskie a nie własnościowe. Więc jeśli faktycznie nie wykupi, i mieszka sama to po śmierci to mieszkanie staje się własnością spółdzielni. I nikt z rodziny tego nie dziedziczy

Gość gość
up

Gość gość
Zadzwon do spółdzielni i zapytaj.

Gość gość
Własnościowe jest twoja własnością - możesz sprzedać, zastawic, ktoś po dobie dziedziczy.itp Lokatorskie - jesteś najemcą z tym tylko że dozywotnim. Dopóki płacisz nikt nie może Cię wywalić. Nie możesz sprzedać, zastawic itp. Różnice są chyba też w opłatach do spółdzielni. Lokatorskie jest podobne do komunalnego z tym ze komunalnego wlascocilem jest miasto a lokatorskiego spółdzielnia.

Gość gość
Nie was babcia zamelduje w tym mieszkaniu, wtedy nie wyrzucą, będziecie sobie dalej mieszkac tak jak babcia.

Gość gość
Czy się opłaca, zobacz na wonym wynku podoben mieszkanie i cenę za metr, wtedy zobaczysz, czy 180 tys to dobra cena, tutaj nikt z nas tego nie wie.Napisz moze tylko miasta i metraz, rok budowy, typ bloku czyli wielka płyta, wiezowiec itp będzie jakiś punkt odniesienia

Gość gość
kraków,blok 4 piętrowy z prl-u ,wielka płyta ,2 pok kuch łazien. 48 m