Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ilu w Polsce jest ateistów ?

Polecane posty

Gość gość

Ponoć 10 % Polaków deklaruje się jako osoby niewierzące. Jak to jest ? Myślę, że niektórzy są ateistami, bo taka moda. Nie mają własnego wypracowanego światopoglądu, wiedzy, aby uzasadnić swój ateizm i niewiarę. Niektórzy ateiści, zwłaszcza młodzi, mówią, że Boga po prostu nie ma, bo świat jest zły. O to ich definicja ateizmu. Zero głębi i refleksji.

Gość gość
ze czterech się znajdzie

Gość gość
Myślę, że niektórzy są ateistami, bo taka moda. x zapomniałaś napisać że 70% z rzekomych 90% katolików w Polsce mówi o sobie katolik, bo taka jest tradycja, bo nie mają innego światopoglądu na którym mogliby oprzeć swój nędzny umysł, bo rodzice katolicy, bo sąsiadka, bo cos tam, bo tak trzeba, zero głębszej refleksji, tak zostali wychowani i tak musi byc... Dyskusje religijne moim zdaniem nie mają żadnego sensu, ludzie wierzący jak i ateiści są dla mnie debilami ograniczonymi w swoich poglądach, albo czarne albo białe :O Każda religia to szambo i patologia, walka z religiami to samo. Sama wierze raczej w to, że Ziemie i ludzi stworzyła pozaziemska cywilizacja lub jestesmy jej słabo rozwiniętymi braćmi, nie potrafie uwierzyć w boga proponowanego przez chrzescijanstwo czy islam :classic_cool: Co do pytania, ateistów w Polsce jest niewielu, takich prawdziwych ok 3-5 %, ogolnie obojętnych religijnie jest 10%, reszta uwaza sie za wierzacych.

Gość gość
myślę że ateistów jest w Polsce z 70% co widać po tym jak głosują w wyborach wybierając samych złodziei

Gość gość
xxx No ale ty też jesteś wierząca, tylko może nie aż tak przekonana, tylko poszukująca, to już lepiej. Sam jestem skłonny wierzyć bardziej w inkarnację duchową, Boga, o sile wyższej, boskiej wszechwiedzy, z którą nie możemy się porozumieć, bo jesteśmy po prostu na to za głupi. A ziemia to matrix, do zbierania różnych doświadczeń.

Gość gość
Pisałem jaka jest prawda, o fizyce kwantowej, snach i światach równoległych. Religie to bajki, ateizm tez słaby, bo życie po śmierci jest nadal. Nauka też jest w błędzie

Gość gość
juz jest pięciu :-)

Gość gość
Ja jestem wierzący i się z tego ciesze chociaż kościoła nie lubię i rzadko tam chodze.

Gość gość
nie zapominaj że większość ateistów było zagorzałymi komunistami z ich wodzem naczelnym Karolem Marksem ich ateistyczna utopia wymordowała dziesiątki milionów ludzi i morduje do tej pory

Gość gość
Ja jestem ateistka. Boga nie ma i nigdy nie będzie najmniejszego dowodu nas jego istnienie.

Gość gość
Marksistowski Komunizm był zwieńczeniem dzieła Ateizmu na którym oparli się Lenin z Hitlerem

Gość gość
Ile kościół wymordowal ludzi? Każda ideologia jest zła, bo czyni z ludzi swoich niewolników. Ideologia chrześcijańska tak samo. A najgorsze jest to że upadla i poniża . Nie da się mieć poczucia godności wiedząc że się jest tylko narzędziem w rękach chorego psychopaty.

Gość gość
Nie wiem czy jestem ateistką ale żadna wiara mnie nie interesuje do kościoła też nie chodze chyba że musze np na ślub albo pogrzeb

Gość gość
Ateiści w większości przypadków są wyznawcami Komunizmu czyli krwawej ideologii gardzącej człowiekiem i jego naturą. Konsekwencją była klasyfikacja ludzi i zamykanie milionów w Obozach Koncentracyjnych i Łagrach.

Gość gość
Ja nie intereuje sie religiami i sektami w sensie że żadnej nie wyznaje ani nie praktykuje, ale w świat duchowy ogólnie wierzę. Wynika to z dociekań naukowych, że mózg nie może generować samoświadomości. Tym nie mniej żadnym istotom duchowym nie służe i nie wypełniam ich rozkazów, bo wtedy to jest schizofrenia,

Gość gość
A co generuje samoświadomość ?

Gość gość
Ateizm jest tylko dla ludzi, którzy umieją się kierować swoim sumieniem i moralnością. Większość, bez wiary w tego Boga, zaczęłaby czynić zło," bo hulaj dusza piekła nie ma "

Gość gość
Też zacząłem wątpić lecz prymitywny antyklerykalizm zwany dla niepoznaki ateizmem był dla mnie zbyt płytkim argumentem więc po wielu poszukiwaniach trafiłem na nurt filozoficzny który wypełnił pustkę i od tej pory jestem zwolennikiem Obiektywizmu Ayn Rand. Żeby nie być gołosłownym podam wam namiar na stronę która może was zainteresować żebyście nie robili z siebie oszołomów. http://www.obiektywizm.pl/

Gość gość
gość dziś Ateizm jest tylko dla ludzi, którzy umieją się kierować swoim sumieniem i moralnością. Większość, bez wiary w tego Boga, zaczęłaby czynić zło," bo hulaj dusza piekła nie ma " x skoro ateiści zrównują człowieka ze zwierzętami bez sumienia to jak będą traktować ludzi skoro mają ich za zwierzęta?