Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy retinopatia jest wskazaniem do cesarki?

Polecane posty

Gość gość

Mam zle wykształcone naczynia krwionośne w oku, w prawym miałam 3 wylewy i ciałko szkliste oddzielilo się od siatkowki, w lewym na ciałku szklistym mam zgrubienie, które pociąga siatkowke. Ogolnie siatkowke mam w stanie jak osoba w wieku 60 lat. okulista podejrzewa retinopatie (urodziłam się w 30 t.c. z waga 890g i miałam 36 cm, 2 razy przetaczli mi krew). Czy to już jest wskazanie do cc?

Gość gość
Jest tu ktoś? Ogolnie jestem przerazona ta retinopatia, bo nigdzie w necie nie znalazłam nic na temat retinopatii w zyciu dorosłym. Bada się pod tym katem wcześniaki i robi zabiegi laserowe już niemowlętom, ale badania te w PL weszly w latach 90-tych, ja rocznik 84, do 7 roku zycia bylam pod kontrola lekarzy, okulistów tez i miałam jedynie stwierdzona krotkowzrocznosc. A objawy zaczely mi się pojawiać w wieku 26 lat. 2 lata po narodzinach mojego pierwszego dziecka. Nie wiem, może porod je wywolal? 10 godzin się meczylam, doszłam już do partych, ale dziecko nie chciało się obrocic, nastapil brak postępu porodu i w końcu zrobili cc. Ale wtedy wskazaniem była niewspolmiernosc plodowo miednicza, brak postępu porodu i stan zagrozenia zycia dziecka.