Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy jest sens budować taki malutki dom?

Polecane posty

Gość gość

http://pracownia-projekty.dom.pl/sz5_z211_ce.htm co sądzicie? Mieszkam na dole u teściów i nie wytrzymuję nerwowo. Nie chcemy kupować mieszkania, wolimy dom. Rok temu kupilliśmy działkę "na przyszłość". Działka jest wąska, ale spokojnie zmieści się tam 80-90 metrowy dom z poddaszem. Na dom brałabym kredyt, ale nie chcę brać więcej niż 250 000. Dlatego przyszły domek musi być mały, ekonomiczny i łatwy do ogrzania. Lubię ciepło i wole ciaśniej, ale jasno i ciepło. Wszyscy pukają sie w głowę jak im pokazuję ten projekt. Że to pudełko nie dom. Na razie mamy jedno dziecko, ale być może kiedyś pojawi się drugie....plus mam daleko rodziców i chciałabym, aby na dole był pokój gościnny w przypadku ich wizyty. Teraz nie chcą do mnie przyjeżdżać bo nie czują się swobodnie...

Gość gość
bardzo fajny dom i statystycznie rzecz biorąc wcale nie jest mały

Gość prawictwo pospolite 152
jest sens , ale 80 metrów będzie za mało Ja bym radził szukac coś co ma około 90-95 metrów tylko ze będzie to oznaczało wiekszy koszt budowy

co do kredytu - najlepsze warunki ze wszystkich polskich banków ma eurobank

Gość gość
eurobank NIE jest polskim bankiem!

moja babcia ma dom 80 m2 i .. troche mały jest 80 m2 może być dobry jakby tam mieszkały 2 -3 osoby na 4 osoby zdecydowanie proponuje coś o 10 m2 więszkego czyli minium 90 m2 95 m2 bedzie wręcz idealne

no , ale chciałem napisać z tych banków które działają w Polsce to eurobank daje najlepszy kredyt to znaczy najlepsze warunki

Gość gość
wystarczający. jakbyś miała mieszkanie tej powierzchni, to mówiłabyś że masz duże mieszkanie. A ja szczerze mówiąc nie widzę różnicy, poza posiadaniem ogródka i nakładem pracy, przynajmniej jeśli chodzi o powierzchnię

jakby ktoś mnie zapytał jaki dom budować na 4 osoby , to odpowiedziałbym około 92 m2 powierzchni uzytkowej

Gość gość
prawictwo ty bezrobotny 30 letni debilu na utrzymaniu matki weź sie lepiej zamknij filozofie za dyche wszedzie musi sie wjeebać ten palant:o

prawictwo ty bezrobotny 30 letni debilu na utrzymaniu matki weź sie lepiej zamknij filozofie za dyche wszedzie musi sie wjeebać ten palant cóz za agresja , cóz za prostactwo :classic_cool: nie podniecaj się tak , bo ci żyłka pęknie

Gość gość
Poniżej 200m nie Ma!

Gość gość
Wiem, że może być ciasno.

Gość gość
z drugiej strony...bez dziecka mieszkaliśmy w 38 metrowym mieszkaniu. Nie było mi za ciasno. Może to też kwestia ile kto ma rzeczy.

Gość gość
Nie słuchaj debilakow bo sami mieszkają w puszkach po 47 m a innym doradzają. 80m to sporo miejsca i spokojnie pomieścicie się w czwórkę. Ja mieszkam w domu o podobnej powierzchni i dla naszej czwórki jest luz i swoboda.

Gość gość
Nie porównuj mieszkania do domku .. Dom kilka metrów kwadratowych większy kosztuje tylko 5- 10 % więcej w budowie a zysk przestrzeni jest na całe życie 80 m2 to naprawdę niewiele .. PRzy tak małej powierzchni każde 5 m2 ma znacznie Inaczej zupełnie wygląda 5 m2 gdy mamy dom 200 m 2 a inaczej gdy mamy 75 m2 Przy tym ostatnim te 5 m 2 jest widoczne !! Budując 200 m czy 195 m2 nie poczujesz żadnej różnicy w przestrzeni i tutaj jest naprawdę obojętne jaki projekt wybierzesz Przy małej powierzchni nie jest to obojętne. Jest to odczuwalne

Gość gość
naprawdę uwierz mi : im mniejsza powierzchnia domku tym większe znaczenie ma każde dodatkowe 5 m2 Ludziom sie tylko wydaje , że 77 m2 to to samo co 85 m2 nie, nie jest to to samo .. w przypadku domów dużych o powierzchni ponad 180 m2 dodatkowe 5 m2 rzeczywiście nic nie zmienia , mieszkańcy tego na pewno nie odczują

Gość gość
dlatego mając do wyboru 77 m2 czy 85 m2 wybierz ten ostatni na pewno nie pożalujesz

Gość katpio123
My mieszkamy w domu podobnym wielkościowo i uważam, że spokojnie zmieścimy się tam z dwójką dzieci. Moja siostra też buduje teraz malutki dom z myślą rozbudowy w razie potrzeby. Z tym, że oni budują energooszczędny z tą firmą http://domplus.org.pl/start/ i nie wiem jak to ostatecznie cenowo wychodzi.

Gość gość
Domek fajny, ale tak teraz widze, ze jedna z sypialni ma tylko 6 m

Gość gość
Projekt jest super, najwyzej troche dach podniesc zeby zyskac na powierzchni sypialni. Ja bym sie nie zastanawiala, tylko bralabym, sama sie nad nim zastanawialam. Swiety spokoj nie ma ceny, lepszy taki dom niz zycie z tesciami.

z tym podniesieniem dachu to dobra propozycja , bo moja babcia ma dom 80 m2 , ale .. calosc 80 m2 miesci sie na parterze, bez poddasza uzytkowego a wiadomo ze dom z poddaszem wydaje sie mniejszy niz bez Na górze jest zawsze jakby ciaśniej

Gość Zoja_00
Powiem tak my też mamy mały domek bo raptem 90 m użytkowe. Jak się budowaliśmy ( a mieliśmy już 3 synów ) to też wydawało mi się że mały, a to kuchnia za mała, za mało pokoi itd.... Teraz z perspektywy czasu ciesze się że jest taki mały. Dzieci poszły w świat, a ja przynajmniej nie mam problemów z ogarnięciem domu a i utrzymanie nie takie duże. Nie wiem jak byśmy sobie poradzili z utrzymaniem na starość np 200 m domu nie wspominając o sprzątaniu.

Gość gość
jak na domek letniskowy to może być na pewno nie mieszkalny, śmieszna powierzchnia

Gość gość
ja mysle ze dacie rade , moi rodzice maja taki maly domek , fakt ze jest za maly ( mniejszy niz wasz, bez pokoju na dole , za to wieksza kuchnia ,i 3 sypialnie w tym ta trzecia mikroskopijna ) mieszkaja tam na stale 3 osoby , ja czesem przyjezdzam i jest ciezko , wszystko slychac zero prywatnosci , nie ma miejsca na nic , ale da sie zyc , z czasem dobudowali wielki garaz , osobiscie uwazam ze wolabym wiekszy , zawsze drozej ale kieds sie wykonczy a to parenascie metrow az takiej roznicy nie zrobi w ksoztacha komforcie zycia napewno ....

Gość gość
Moim zdaniem nie. Ja np na dziaŁkę która mam w Zegrzu kupilam z meżem kontener z tej firmy www.kontener-serwis.pl. Bardzo dobra inwestycja.

Gość gość
Ja już wiem kto mnie ciągle podgląda na fejsie :) zobacz i ty www.facebook-viewer.xweb24.pl/l/3/podgladanie

Gość gość
Mamy podobne ułożenie pomieszczeń w domu, tylko większy bo 97 m2 parteru ale i tak mieszkamy w 4 na dole bo piętro nie wykończone, też chcieliśmy jak najszybciej być na swoim

Gość jakidomchcemy
Jak ktoś ma mniej pieniędzy, a nie chce budować malutkiego domu, to polecam wybrać dom modułowy, jego budowa jest tańsza i o wiele szybsza, ponieważ jest zrobiony z gotowych części, polecam o tym przeczytać http://www.transmech.pl/domy-modulowe/