Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Gesty papa i kosi kosi

Polecane posty

Gość gość

Kiedy zaczęłyście uczyć dziecko gestów w stylu papa, kosi kosi i innych podobnych? Jak szybko dziecko się nauczyło?

Gość gość
A czy takie gesty to wyrocznia? Czy trzeba ich nauczyć dziecko? Dla mnie to bez sensu. Takie dziecko i tak Einsteinem nie zostanie

Gość gość
No właśnie też tak myślałam i nie uczyłam. Ale usłyszałam ostatnio od pediatry, że powinnam uczyć, bo to rozwija u dzieci umiejętność naśladowania itd. Dlatego pytam kiedy zaczęłyście uczyć? I jak szybko dzieci załapały?

Gość gość
Moja bije brawo, przybija piatke i daje mamie buzi ;) ma rok. Z miesiac temu ja nauczylam. na 'papa' tez bije brawo :D

Gość gość
Moja ma siedem miesięcy i umie bić brawo i puszczać calusa

Gość gość
Mój nauczył się bić brawo mając 9 miesięcy. Kurfffica mnie bierze na nazywanie tego gestu kosi kosi, jakby mówiły do kogoś upośledzonego. Szczególnie starsze osoby tak mówią. Teraz mój synek ma 9,5 i bije brawo kilka-kilkanaście razy dziennie, czasem powtarza a czasem sam inicjuje zabawę. Papa jeszcze go nie uczyłam, ale na dniach zacznę. Też uważam, że dobrze dziecku takie rzeczy pokazywać, bo maluch rozwija się przez naśladowanie dorosłych.

Gość gość
Autorka. Ja cały czas myślałam, że kosi kosi to jest taka zabawa, że jedna osoba próbuje klasnąć w złożone ręce drugiej osoby (taka zabawa na refleks) i byłam zaskoczona, że małe dzieci się w to bawią, ale no ok. I dopiero jak sobie odpaliłam filmik na YT o kosi kosi to zobaczyłam, że to po prostu KLASKANIE. Też moim zdaniem bez sensu nazwa. Moje dziecko ma 8 miesięcy.

Gość gość
A ja czytając kafe zachodziłam w głowę co to jest kosi kosi, myślałam, że to jakaś zabawa właśnie typu klaskania z 2 osobą, dopiero po jakimś czasie dowiedziałam się też stąd, że to klaskanie :O :D

Gość gość
O jaaaa, ja tez myslalam ze kosi kosi to jakas zabawa w lapki i ze te wasze dzieci strasznie kumate skoro tak szybko lapia... u nas 10 miesiecy i bije brawo, daje czesc i przybija piatke ale to juz od dawna, jestesmy na etapie uczenia papa ale cos nie idzie.

Gość gość
U nas 13 miesięcy i daje piątkę, ale nie zawsze.

Gość gość
O jaaaa, ja tez myslalam ze kosi kosi to jakas zabawa w lapki i ze te wasze dzieci strasznie kumate skoro tak szybko lapia... u nas 10 miesiecy i bije brawo, daje czesc i przybija piatke ale to juz od dawna, jestesmy na etapie uczenia papa ale cos nie idzie.

Gość gość
Moje dziecko kosi robi w wieku 8 miesięcy i wcale go tego nie uczyłam.

Gość gość
Moja córka lada dzień skończy 8 miesięcy. Czasem zrobi papa ale nie zawsze, przybije piątke

Gość gość
Myślicie, że powinnam się martwić, że mój synek jeszcze tego nie robi? Też ma 8 miesięcy

Gość gość
Nie, nie powinnas sie martwic:) moj ma 11,5 miesiaca, czyli zaraz rok i przybija piatke, robi papa na czesc, dzien dobry i do widzenia wszystkim i wszystkiemu:) czasem pokazuje gdzoe ma tata nosek, z takich rzeczy bardziej rozwojowych to przytula sie do nas mocno, buzi nie daje ale fakt, ze czasem rzuca sie na moj policzek z otwarta buzia, to moze to jest buzi w jego wykonaniu. Brawo nie bije, mimo ze my mu bijemy czesto... zaczal bujac sie i 'spiewac' do 2 piosenek, jak maz mu gra na gitarze:) i chyba tyle, nie wiem. Kosi zadnego nie robi bo ja tez nie wiedzialam co to za zabawa, ale jak mu to teraz spiewam i nim ruszam to ma radoche:)

Gość gość
Ja z 21.01, jeszcze dodam ze nigdy nie udalo mi sie go nauczyc niczego, wszystkie gest podlapuje przy okazji, jak to bujanie do muzyki, bo zaczal to robic razem z nami:)

Gość gość
Przecież "kosi kosi" to jest zabawa, dziecko siedzi na kolanach rodzica, przodem lub tyłem, bierze się jego ręce w swoje i wyklaskując rytm miarowo mówi- "kosi kosi łapci, pojedziem do babci, a od babci do dziadka, po koszyczek na jabłka". Taka rymowanka z klaskaniem, zawsze to widziałam w tej formie u siebie w rodzinie i tego uczyłam małego, stąd klaskanie kojarzy się dziecku z "kosi kosi", wskazywanie palcem jednej dłoni na środek drugiej z "tu sroczka kaszkę warzyła" czy podnoszenie ręki do ucha jak dziecko pokazuje "halo". A gra w łapki, ze zbijaniem nawzajem swoich rąk to zupełnie co innego. "Brawo" to wprawdzie ten sam gest, ale "brawo" kojarzy się z sytuacją w której coś chwalimy, nagradzamy. I fakt, zabawa akurat konkretnie w "kosi, kosi" nie jest niezbędna dla prawidłowego rozwoju, po prostu po pewnym czasie dziecko powinno zacząć naśladować dorosłych, kojarzyć gesty ze słowami (np. kręcenie i kiwanie głową).

Gość gość
A co do pytania autorki- nie "uczyłam" a pokazywałam, bawiłam się z nim, nie nakłaniałam do powtarzania bo sam zaczął w swoim czasie, miał ok. 9 mcy jak pokazywał gdzie sroczka kaszkę warzyła, potem w różnym czasie inne, podobne, z zabaw czy codziennych sytuacji.

Gość gość
Napisałaś, że nie powinnam się martwić... tylko, że moje dziecko na razie nie robi nic (ani papa, ani kosi, ani nic innego) :(

Gość gość
Napisalam, bo moj zaczal robic takie rzeczy jak mial skonczone 9 na pewno, ale raczej blizej 10 miesiecy. Nadgoni w tydzien, zobaczysz:)

Gość gość
Moja dość wcześnie- ok. 8 m-cy. Ale tu nie chodzi o specjalne uczenie, tylko o to czy dziecko naśladuje, czy jest wchodzi w jakąś interakcję. Starszy syn powtarzał później. Takie osiągnięcia przychodzą z dnia na dzień, więc spokojnie, jest jeszcze czas. Jeżeli dziecko zdobywa inne umiejętności, to chwilowo pomija te aspekty rozwoju.

Gość gość
Ja znam zabawe kosi kosi z innym trochę tekstem :-) kosi kosi lapci, pojedziem do babci, babcia da nam mleczka, a dziadek ciasteczka :-) w mojej rodzinie wszyscy tak robili z nami dziećmi.