Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dziecko 2,5 roku malo je i najchetniej tylko piers

Polecane posty

Gość gość

Witam. Mam 2,5 letniego synka. Mamy problem syn mało je. Zjada kilka łyżek stałego pokarmu typu zupa, jakiś obiad a potem by pił tylko pierś. Nie wiem jak go zachęcić do zjedzenia większej ilości. Nie chcę też odstawić piersi bo wiem że póki co zapewnia wszystkie niezbędne witaminy i mikroelementy. Poza tym syn jeszcze zabkuje i pierś zapewnia uspokojenie i ukojenie bólu. Czy mialtscie podobny problem z dzieckiem? Jak sobie poradzilyscie?

Gość gość
U nas też jest teraz taka faza - synek potrafi przez cały dzień zjeść tylko banana i popić mlekiem (już z butelki), za to na drugi dzień odrabia straty i wcina wszystko. Dlatego po prostu pozwalam mu nie jeść, kiedy nie chce i pilnuję, żeby nie opychał się na słodko.

Gość gość
Po co karmisz takiego wielkiego dzieciaka piersią?zastanow sie nad tym co ty robisz :-P

Gość gość
Karmię bo to najzdrowszu pokarm dla niego i lekarze zalecają jak najdłużej karmić piersią

Gość gość
To nie dziw sie ze twój dzieciak nie chce niczego innego jesc jak wiecznie mi cyca do buzi pchasz.obrzydliwe

Gość gość
Tylko czekałam na te bluzgi :D A mówiąc to samo kulturalnie - jest ryzyko, że dziecko zasyca się mlekiem i przez to nie ma apetytu na inne rzeczy. Jeśli ograniczysz mleko - nabierze chęci na inne smaki.

Gość gość
Ja karmiłam syna do 3-go r.ż. bo jest alergikiem. Też w wieku 2-ch lat zaczął wybrzydzać co do pokarmów. Przestał jeść owoce, a warzywa to tylko w zupie lub sosie. Jak nie chce jeść to na siłę nie zmuszam, a jak zgłodnieje sam prosi o coś do jedzenia. Najgorszy jest okres, kiedy dziecko przestaje jeść coś, czym wcześniej się zajadał i zaczyna wcinać takie same śniadania codziennie przez kilka miesięcy. W naszym przypadku to były bułki z pasztetem, gdzie wcześniej jadał zdrowe i nie faszerowane chemią szynki czy schab, a śniadania były różnorodne i urozmaicone. Od niedawna znowu zaczyna próbować nowe dania i smaki.

Gość gość
Zgadzam się z tym, że możesz mieć pełnowartościowe i sycące mleko. Ja dziecku od 2-go r.ż. ograniczałam mleko do 2-3 karmień, a przed 3-mi urodzinami było tylko raz dziennie. Musisz trochę ograniczać mu "cysia", bo będzie problem z odstawieniem syna od piersi.

Gość gość
Tylko jak ograniczyć jak dziecko się złości i samo się domaga? Szkoda mi go bo widzę jakim jest cycoholikiem:( chciałam karmić do samoodstawienia

Gość gość
Autorko karm az do samoodstawienia. Wiadomo ze twoje mleko jest samym dobrem pozbawionym chemii z tego co jesz :-P

Gość gość
Ja tam nie mam nic do długiego karmienia, ale myślę, że to jest powód, czemu dzieciak nic nie je. Najada się twoim mlekiem i tyle. I pewnie bardziej mu ono smakuje niż inne pokarmy. Nie musisz go całkowicie odstawiać. Wystarczy ograniczyć powiedzmy do karmienia rano i wieczorem. U tak dużego dziecka mleko nie powinno być już podstawą diety, a jedynie dodatkiem.

Gość gość
po co go jeszcze karmisz skoro wszystkie niezbędne skladniki odzywcze takie dziecko spokojnie moze przyjmowac z pokarmow stalych. Przeciez to chore. Nic dziwnego ze on nie chce jesc

Gość gość
No ,ale to on cię terroryzuje,a nie,że jest cycoholikiem. Mówisz,że mleka nie ma i może dostać coś innego,jak nie,to nie. Zgłodnieje, to w końcu coś zje. Bez przesady, samo się może odstawiać i do 8 roku życia... co wy kobiety robicie tym dzieciom???

Gość gość
Who zaleca karmić jak najdłużej!!1 w mleku są nie tylko witaminy Ale i inne odżywcze składniki!!

Gość gość
Who-modna organizacja na która zwykło sie teraz powoływać jako na jedyny autorytet w zyciu! Poczytaj o przekrętach tej jakże dobrotliwej organizacji i jaka skorumpowana jest a pozniej powołuj sie na jej zapiski. Wiem, wygodnie rzucić jakims wytartym terminem i udawać uczonego...

Gość gość
Jak mozna jesc piers? Chyba z kurczaka Chyba ze mowisz o mleku z piersil. Stary kon, ale rob jak chcesz. Dzieci maja rozne fazy , akurat Twoj ma taka i koniec.

Gość gość
jejku mam 2 i pół latka i już ponad rok nie karmię brrrrr mój piję z butelki herbatkę sok ale mleka już nie chce :-)

Gość gość
Moja córka zanim piła mleko ( mm) była strasznym niejadkiem. Odstawiłam mm jak miała 1,5 roku i po ok tygodniu zaczęła jeść jak szalona.

Gość gość
Co sie z wami kobiety stało?Ze widzicie tylko siebie o swoje cycki.Niedobrze mi

Gość gość
Poza tym syn jeszcze zabkuje i pierś zapewnia uspokojenie i ukojenie bólu. x Już wiesz dlaczego? Dziecko traktuje twojego cyca jak smoczek, a jak sie przy tym "smoczku" opije, to nic dziwnego, że z jedzeniem kiepsko.

Gość gość
Ja słyszałam o matce, która karmiła córkę do 6 czy 7 roku zycia, patologia :O

Gość gość
tzn karmiła piersią oczywiście :O Bo uważała, że to zdrowe...

Gość gość
A może spróbujesz mu dawać swoje mleko, ale odciągnięte w kubeczku. Rozumiem, że się uspokaja przy piersi, ale może to jest jedyny sposób uspokajania jaki zna, a przy okazji je tego mleka więcej niż potrzebuje? Karmiłam piersią dziecko do drugiego roku życia i po odstawieniu zauważyłam znaczny wzrost apetytu na stałe pokarmy, wcześniej był totalnym niejadkiem. Warto rozważyć.